Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Nowy firmware dla ZD12-60, ZD50-200 i ZD14-35

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    Czy ten firmware dziala rowniez na stare 50-200?
    nie powinien i jest dedykowany do wersji z SWD.

p.s.
    jak podłączysz body z obiektywem do aktualizacji to "system" sam wykryje czy się należy nowy firmware czy też nie

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebu$ Zobacz posta
    nie powinien i jest dedykowany do wersji z SWD.

p.s.
    jak podłączysz body z obiektywem do aktualizacji to "system" sam wykryje czy się należy nowy firmware czy też nie

.
    Dzieki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zaktualizowałem SW i ja

Zauważyłem sporą różnicę w szybkości AF dla 50-200. Kiedyś tam robiłem taki test: naciskałem spustu migawki do połowy przy założonym dekielku i obserwowanie czasu przekręcenia silnika AF "tam i z powrotem" dla różnych ogniskowych. Wtedy nie mierzyłem czasów, ale pamiętam, że już od ogniskowej 70mm silnik zwalniał, a przy ogniskowej 200mm kręcił naprawdę powoli.

Dzisiaj po aktualizacji powtórzyłem test i szok! Przy ogniskowej 50mm AF po prostu przemiata tam i z powrotem w ok. 0,4sek. Piszę około, bo ciężko zmierzyć ten czas. Przekręcenie z 00 do min i z powrotem jest błyskawiczne, można by stwierdzić, że równie szybkie jak w 12-60. Co więcej po aktualizacji AF nie zwalnia po rozciągnięciu do 70mm, dalej kręci dziarsko. Dopiero od ogniskowej 150mm zwalnia do około 0,8sek (tak jakby 2*). Potem przy ogniskowej 200mm zwalnia ponownie i przekręcenie "tam i z powrotem" zajmuje mu 1,6sek.

Jak to wszystko przekłada się na normalne użytkowanie? W słabym oświetleniu do 150mm w trybie S-AF ostrzy bez pomyłek, występuje charakterystyczne doostrzanie małymi kroczkami, ale bez denerwującego przeostrzania. Na 200mm niestety były problemy z ustawieniem ostrości i nadal było to denerwujące przeostrzanie; tj raz za daleko, raz za blisko (tak jakby każdy kolejny krok AF był zbyt duży).

Jak sprawdzę 12-60 w podobnym teście z założonym dekielkiem to wrzucę spostrzeżenia. Niestety po aktualizacji SW w 12-60 sprawdziłem tylko, czy C-AF się poprawił i ... i niestety nadal "strzelał" raz bliżej raz dalej, aż mi się szkła zrobiło żal. No i na koniec dodam, że body to E30, AF punkt centralny+wspomagające (diamencik).

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Nemo5576 Zobacz posta
    Wszystkie obiektywy z SWD stają się dość hałaśliwe po podpięciu do m4/3.
    Po aktualizacji również żadnej poprawy
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Awatar tajnapolska
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

hm

W serwisie mi powiedzieli, że E30 ma taki sam autofocus jak E3, a przecież mój 50-200 SWD bardzo wolny
    moja strona
    Nikon D7000

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS Zobacz posta
    Zaktualizowałem SW i ja

Zauważyłem sporą różnicę w szybkości AF dla 50-200. Kiedyś tam robiłem taki test: naciskałem spustu migawki do połowy przy założonym dekielku i obserwowanie czasu przekręcenia silnika AF "tam i z powrotem" dla różnych ogniskowych. Wtedy nie mierzyłem czasów, ale pamiętam, że już od ogniskowej 70mm silnik zwalniał, a przy ogniskowej 200mm kręcił naprawdę powoli.

Dzisiaj po aktualizacji powtórzyłem test i szok! Przy ogniskowej 50mm AF po prostu przemiata tam i z powrotem w ok. 0,4sek. Piszę około, bo ciężko zmierzyć ten czas. Przekręcenie z 00 do min i z powrotem jest błyskawiczne, można by stwierdzić, że równie szybkie jak w 12-60. Co więcej po aktualizacji AF nie zwalnia po rozciągnięciu do 70mm, dalej kręci dziarsko. Dopiero od ogniskowej 150mm zwalnia do około 0,8sek (tak jakby 2*). Potem przy ogniskowej 200mm zwalnia ponownie i przekręcenie "tam i z powrotem" zajmuje mu 1,6sek.

Jak to wszystko przekłada się na normalne użytkowanie? W słabym oświetleniu do 150mm w trybie S-AF ostrzy bez pomyłek, występuje charakterystyczne doostrzanie małymi kroczkami, ale bez denerwującego przeostrzania. Na 200mm niestety były problemy z ustawieniem ostrości i nadal było to denerwujące przeostrzanie; tj raz za daleko, raz za blisko (tak jakby każdy kolejny krok AF był zbyt duży).

Jak sprawdzę 12-60 w podobnym teście z założonym dekielkiem to wrzucę spostrzeżenia. Niestety po aktualizacji SW w 12-60 sprawdziłem tylko, czy C-AF się poprawił i ... i niestety nadal "strzelał" raz bliżej raz dalej, aż mi się szkła zrobiło żal. No i na koniec dodam, że body to E30, AF punkt centralny+wspomagające (diamencik).
    .... ale w nowym firmware dla tych szkieł nie chodzi o polepszenie celności AF tylko o zwiększenie ilości zdjęć na sekundę. Pomimo przypisania tego do E-5 działa również z E-3 i E-30. Jest różnica przy C-AF po wgraniu softu.
    "Poprawiona prędkość wykonywania zdjęć seryjnych aparatami E-5."

Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    W serwisie mi powiedzieli, że E30 ma taki sam autofocus jak E3, a przecież mój 50-200 SWD bardzo wolny
    .... jak wolny ? do jakiego szkła się odnosisz co do szybkości AF ?

wszystkie z jakimi miałem do czynienia miały bardzo dobrze sprawny AF. Używam 12-60 i 50-200 SWD i w obydwóch jest on błyskawiczny.

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebu$ Zobacz posta
    .... ale w nowym firmware dla tych szkieł nie chodzi o polepszenie celności AF tylko o zwiększenie ilości zdjęć na sekundę. Pomimo przypisania tego do E-5 działa również z E-3 i E-30. Jest różnica przy C-AF po wgraniu softu.
    "Poprawiona prędkość wykonywania zdjęć seryjnych aparatami E-5."

.... jak wolny ? do jakiego szkła się odnosisz co do szybkości AF ?

wszystkie z jakimi miałem do czynienia miały bardzo dobrze sprawny AF. Używam 12-60 i 50-200 SWD i w obydwóch jest on błyskawiczny.

.
    Zgadza się, ale po aktualizacji zauważyłem jeszcze coś pozytywnego i chciałem się tym podzielić na forum:
    "Przy ogniskowej 50mm AF po prostu przemiata tam i z powrotem w ok. 0,4sek. Piszę około, bo ciężko zmierzyć ten czas. Przekręcenie z 00 do min i z powrotem jest błyskawiczne, można by stwierdzić, że równie szybkie jak w 12-60. Co więcej po aktualizacji AF nie zwalnia po rozciągnięciu do 70mm, dalej kręci dziarsko. Dopiero od ogniskowej 150mm zwalnia do około 0,8sek (tak jakby 2*). Potem przy ogniskowej 200mm zwalnia ponownie i przekręcenie "tam i z powrotem" zajmuje mu 1,6sek."

Pamiętam, że wcześniej 50-200 na dłuższych ogniskowych nie kręcił, a przepychał układ AF.

Odnośnie porównania szybkości 12-60 vs 50-200 to ten 1szy obiektyw ma faktycznie błyskawiczny AF. 50-200 niestety trochę odstaje, szczególnie przy słabszym oświetleniu miał (ma) problemy z doodtrzaniem na raty.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Niestety do 50-200 bez SWD nie ma nowego softu.. a szkoda...
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra