Strona 8 z 46 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 457

Wątek: Sigma SD1 (flagship) - 46Mpix i rozważania o matrycach i obiektywach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Przebrnąłem przez ostatnie 10 stron dialogów na cztery nogi, po czym naszły mię takie refleksje:

Czy by nie zaapelować do użytkowników, którzy walczą na sensory, szkła i sample, aby uzasadniali swoje zastrzeżenia przede wszystkim konkretnymi potrzebami. Aby było kawę na ławe - o co mi chodzi, podam przykład.

Użytkownik A twierdzi, ze obiektyw np. 85/1,4 mydli, jak wycieraczka po szybie. Czy uzytkownik nie zechciałby podać, w jakim segmencie uprawianej fotografii to mydlenie jest niedopuszczalne, jaka jest jego miara (jeśli oko, to oznajmiać - moje oko), przy jakich parametrach (przyslona, ogniskowa) występuje, w jakim powiększeniu ma monitorze to jest obserwowane oraz czy takie powiększenie jest mu konieczne i niezbędne w pracy zawodowej, np. robi duże reklamy lub wypasione kalendarze lub pasjonują go krajobrazy, prezentuje swoje fotki gdzies tam i wymaga wysokiej rozdzielczości albo np. nie interesuje go praca z przestarzałymi puszkami, obcuje tylko z najnowszymi wynalazkami, bo tak chce, kropka, itp. Będzie wiadomo, o co mu chodzi.

Wtedy każdy czytający będzie mógł w sposób bardziej obiektywny wyrobić sobie opinię o stosunku fotograf / sprzęt, lepiej spozycjonowac siebie, swoje ambicje i wymagania względem sprzętu, lepiej zrozumieć target aparatu, jego możliwości techniczne i swoje potrzeby.

Jeśli użytkownik B twierdzi, że E-5 daje kaszę i sample sa do d...y, to niech uczyni uprzejmość i nada, jakie ma doświadczenia w swojej pracy zawodowej, czy artystycznej (również amatorskiej), które powodują, że obrazy z E-5 są w jego oczach zdegenerowane.

O co mi chodzi? O to, aby użytkownicy podzielili sie swoimi doświadczeniami odnośnie kryteriów które stosują do oceny sprzętu, które np. narzucają im pracodawcy, zleceniodawcy, czy tez powzięte przez nich koncepcje artystyczne, które to kryteria np. niedopuszczają kaszy przy 3200 ISO w konkretnej dyskutowanej puszce.

Bo może np. jeden musi operować przy 3200 ISO i otrzymywać znośną jakość, bo tak mu narzucił zleceniodawca,(musi sprawić sobie wtedy FF lub MF), a drugi może wykorzystywać tę samą czułość nie dbając o wysoki szum, ponieważ jego pracodawca stwierdził, że musi mieć sprawozdanie nawet za cenę szumu, a jeszcze inny użytkownik strzela na maksymalnej czulości, odszumia w domu i się cieszy, że puszka jak na jego wymagania ładnie pracuje w ciemnościach.

Myślę, że to by pomoglo uporzadkować dyskusję, powkładać stosowne wymagania dotyczące sprzetu w różne szufladki i zastanowić się, co jeszcze mógłby zrobić wytwórca dla nas, czy jestesmy godni takiego sprzetu, czy np. (w skrajnym przypadku) puścić wszystkie dslrostwo na allegro i nabyć wypasionego kieszonkowego kompakta.

Jeśli śledząc dyskusję nie znajdujemy wyraźnie określonych zapotrzebowań, to siłą rzeczy sprawa zbacza w stronę np. wybujałych ambicji, czy błędnych mniemań i dyskusja jest gotowa do kolejnych zapętleń, a moderatorzy musza szykować tabletki na ciśnienie.

Widział bym więcej rzeczowych interwencji administracji (króciótkich). Przebijanie się przez kilkunastostronicowe, zwykle bezpłodne fechtunki technikaliami wprowadza np. mnie w niezwyczajne zwątpienie co do korzyści z uczestniczenia w forum.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Janko pohamuj, bo słoma zaczyna Ci też wyłazić z butów.

Dlaczego fajne emocje zamieniacie na niezdrowe ?
    Jeśli będzie na wesoło to podtrzymuje zaproszenie i zrobimy coś fajnego
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Dlaczego fajne emocje zamieniacie na niezdrowe ?
    Oj, widzę że już nawet próba kulturalnej polemiki z chamskimi odzywkami zaczyna być odbierana jednoznacznie... No ale skoro takie emocje są fajne, to więcej pytań nie mam.
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    O co mi chodzi? O to, aby użytkownicy podzielili sie swoimi doświadczeniami odnośnie kryteriów które stosują do oceny sprzętu, które np. narzucają im pracodawcy, zleceniodawcy, czy tez powzięte przez nich koncepcje artystyczne, które to kryteria np. niedopuszczają kaszy przy 3200 ISO w konkretnej dyskutowanej puszce.
    Będzie to trudne, ponieważ fotografia jest taką dziedziną sztuki - lub usług, zależnie od kontekstu, która jest dość łatwa w opanowaniu i masowo przyciąga tych, którzy pragną zaistnieć czy to w sztuce, czy w usługach opartych o sztukę (pomijam już przez jakie ''s''). Cóż, łatwiej pstrykać, zwłaszcza dziś, niż np. malować czy grać, a poza tym popyt na tę umiejętność jest większy. A wiadomo, gdzie zjawiska masowe tam masowe zachowania. W szczególności lans, chamstwo, ignorancja czy walka samców alfa. Widać to niestety i na forach różnych, i w życiu (zachowania fotografów ślubnych bywają często żenujące). Stąd rzeczywistość często jest przysłaniana pochodną takich zachowań i dochodzi do twierdzeń, że ''śnieg jest jednak czarny, a u was biją Murzynów''.

Wróćmy jednak do tematu. Kryteria sprzętu do prac, które ja wykonuję:
    Portret - niska rozdzielczość rzeczywista, miękkie obiektywy, miękka obróbka, niewielka go. Modelka nie oczekuje klinicznego rysunku, ona chce być piękna. Warunki studyjne, dynamika nieistotna (można całkowicie kontrolować). W warunkach pozastudyjnych szumy mało istotne, gdyż gubią się w obróbce (lens blur plus zaniżanie rozdzielczości chromatycznej).

Krajobraz (miejski, wiejski, wszystko jedno) - różnie. Robię to tylko dla radości. Rozdzielczość w praktyce HD. Jeden kierunek - ''wyraźnie''. A więc dokładne naświetlanie, forsowanie dynamiki, dążenie do niskich iso. Sprzęt z racji rozdzielczości - dobry kompakt, sprawne duże zoomy. HD zadowala się każdą współczesną lustrzanką i większością obiektywów. Inny kierunek - quasimalarstwo. Sprzęt zupełnie nieistotny albo świadomie zaniżany (własne obiektywy o olbrzymich wadach, komórka). Ten kierunek większość w ogóle wyklucza z fotografii. Ja sobie go bardzo cenię. Wiele razy tak zrobione ''obrazy'' zostały użyte potem w projektach komercyjnych.

Teraz komercja. Katalogi, billboardy, reklama po prostu. Najczęściej obraz kliniczny - kilkanaście do kilkudziesięciu Mpx, często składany z panoram. Praca na liveview, crop plus obiektywy ff ze względu na równą pracę, kadrowanie na styk, obiekty w go. Dynamika nieistotna, wskazana szczegółowa matryca. Olek zatem odpada. Ilość pikseli priorytetowa. Praktycznie brak zdjęć z małą go (ilościowo). Studio, miękkie świecenie, współpraca z grafikiem. Kolor zwykle strojony na końcu składania materiałów, a więc na etapie fotografii nieistotny.

Fotogramometria (przenoszenie powierzchni na plany architektonicznie). Podobnie jak wyżej, przy czym istotne jest precyzyjne odwzorowanie koloru (szara karta, tablica). Ważne jest kontrolowanie geometrii obiektywu, praca ze statywem i laserami, bardzo wysoka precyzja kadrowania.

Panoramy wielkoformatowe - podobne jak fotogramometria, ale pojawia się pierwiastek estetyczny. Geometria zwykle nieistotna, istotny brak widocznych przejść. Dynamika pożądana zależy od tematów, w plenerze pożądana jak najwyższa.

Panoramy 360stopni - jak wyżej, praca z ultraszerokimi obiektywami, często wymagany hdr.

Skanowanie materiałów transparentnych. Wysokorozdzielcza stałka, jak najwyższa dynamika, przy negatywach nietypowa praca w acrze, dobrze opanowany szop w systemie ''szachisty'' - trzeba znać kilka kroków na raz.

Inne dziedziny, w których się bawiłem można by wymieniać jeszcze długo, ale pomińmy je na razie (ir, hole, własna optyka, śluby, reportaż itd).
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 24.09.10 o 23:17

jungli
    Gość
    janko,

ja sie ewidentnie caly czas nabijam, mojego zdania nic nie zmieni, mozesz sobie samplowac, udowadniac, mtfy i inne pierdoly przytaczac, dla mnie to nie ma znaczenia, wojenke niestety rozpetales Ty sam nie znajac, nie majac, a wypowiadajac sie o Sigmie, warto wiedziec o czym sie mowi nie tylko bazowac na samplach czy opiniach z internetu...

tak sie sklada, ze sigma to zamkniety swiat, zamkniety dla wielu z Was, szkoda, ze go nie poznacie, rozumiem, wybieracie to, co przyjazniejsze dla portfela, latwiejsze w odsprzedazy/zakupie itd ale nie wypowiadajcie sie jak nie pouzywaliscie, bo strzelacie sobie babola do wlasnej bramki,

a juz, ze fuji jest niedoscignione w pewnych aspektach to owszem ale dawno i nieprawda, kocham fufu calym sercem, Ci co mnie znaja wiedza dlaczego, niestety fufu nie jest juz dawno na topie masz stare i nieaktualne informacje...

tymczasem dostalem druga kartke czy tam mandat co wy tam na forum macie, znaczy pewnie niedlugo zejde z boiska, swoja droga imperatorzy rozsmieszaja mnie do lez tymi karteczkami, moze jakis kolor przy nicku albo cus chociaz dla odroznienia?

pstrykajcie sobie czym tam chceta, tylko nie plujta na to czego nie znata, wszystkoogarniajace i wszystkowiedzace blyskotliwe umysly tego forum

pewnie za to tez kartke dostane choc to chyba komplement to bedzie paradox!

PS
    tymczasem borem, lasem

PS2
    No zes janko pojechal rzeklbym impresiv dorobek fotograficzny tylko co to zmienia?
    Ostatnio edytowane przez jungli ; 24.09.10 o 23:18

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    ja sie ewidentnie caly czas nabijam
    No widzisz, a ja wciąż ludzi traktuję poważnie... I to jest błąd, który w życiu czynię najczęściej.
    Reszty mi się nawet nie chce komentować. Rzekłbym: nie mierz innych swoją miarą, ale nie zrozumiesz tego...

qbic
    Gość
    ja sie ewidentnie caly czas nabijam, mojego zdania nic nie zmieni, mozesz sobie samplowac, udowadniac, mtfy i inne pierdoly przytaczac, dla mnie to nie ma znaczenia
    Wiem ze to nie do mnie, ale się wtrącę. Z tego co zrozumiałem Janko nie chce żadnych MTFow czy tam innych wykresów, ale chciał zrobić porównanie na OCZY, proponując ze zrobicie zdjecia w tych samych warunkach.

Nie rozumiem tylko, jak to możliwe ze Twojego zdania nic nie zmieni.

EuroLiberty
    Gość
    Sądzę, że jak zrobię resize 15mpx z 50D do 5mpx i porównam z obrazkiem z DP1 różnice będą pomijalne. Zrobię jutro porównanie dla zaskopojenia własnej ciekawości. Możliwe, że obrazek z DP1 będzie troszkę bardziej szczegółowy. Czy przypadkiem Foveon z racji swojej budowy nie jest pozbawiony filtra AA? W tym upatrywałbym jego przewagę.

Z tym, że wątek jest o SD1, a tu jest Foveon 3x15mpx. Janko ile mpx musiałaby mieć matryca Bayera, by po resizie dorównać 15mpx z Foveon? Tak matematycznie.

Strzelam, że obrazek z SD1 przebije szczegółowością i ostrością 24mpx z D3x.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Janko Twoje ostatnie słowa z tamtego postu nie mają nic wspólnego z polemiką, więc czemu tak piszesz ?
    Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że zszedłeś do "parteru" słownego i to mi się nie podoba. Nie jest to dla mnie ani dyskusja ani polemika.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    janko,
    ja sie ewidentnie caly czas nabijam, mojego zdania nic nie zmieni, mozesz sobie samplowac, udowadniac, mtfy i inne pierdoly przytaczac, dla mnie to nie ma znaczenia
    No to się doczekał Janko adwersarzy...

Proszę o zachowanie elementarnego poziomu dyskusji i trzymanie się tematu wątku.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jak zwykle ekstrapolacja swoich prywatnych preferencji i doświadczeń w dziedzinę aksjomatów.

Nihil novi. Ziew.
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera