Strona 37 z 46 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 457

Wątek: Sigma SD1 (flagship) - 46Mpix i rozważania o matrycach i obiektywach

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Macie napisane "optimal", a więc wybrana została taka przysłona, przy której ostrość w GO jest największa. Jeśli macie do kogoś pretensje, to raczej tylko do wytwórcy obiektywu, czyli Sigmy.

Tu po raz kolejny ujawnia się problem o którym pisałem, choćbyście wsadzili tam 500MP, to nie macie obiektywów, które to wykorzystają, bo Sigma robi budżetowe zamienniki dla obiektywów Nikona i Canona.

Idziemy dalej. Pamiętacie problem różowej czerwieni w Foveonach i to, jak magicznie "zniknął" przy DP2?

Tu zdjęcie z normalnego aparatu:

A tu z Sigmy:

Nagle fioletowo - różowy kwiatek stał się czerwoniutki Wnioski pozostawiam wam, łatwo do nich dojść...

Dalej - przyczepiacie się do niepoprawnego porównania rozdzielczości między A900 i SD1. Ale po co? Przecież A900 kosztuje trzy razy mniej niż SD1. Porównujmy raczej aparaty o zbliżonej cenie, prawda?

No to lu:

Sigma SD1 gołe body, 46 milionów fotodetektorów, cena 7800 USD:

Pentax 645D + 55/2.8, 40 milionów fotodetektorów (zły bayer!!!) cena 10 000 USD:

Śmiać się, czy płakać?

A tu jeszcze A900 za 2700 USD, 24.6 milionów fotodetektorów, znowu w złym bayerze:

Panowie - z czym do ludzi?.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mathu,
    zgadzam sie z tym co piszesz, z jednym zastrzezeniem. Kolory. Z tego czytalem, wlacznie z testem LL - jest aparat, nie ma softu poprawnie z nim dzialajacego, czyli dajacego to co mozna z SD1 wydusic.

Oczywiscie to nadal nie swiadczy dobrze o producencie!

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przecież kolory z Sigm zawsze tak wyglądały, tylko po wprowadzeniu DP2 rzekomo znikł problem różowej czerwieni - teraz już chyba wiadomo, w jaki sposób - programowo wykonując korekcję koloru.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zastanawia mine jedno. Na samplach z kwiatami - sa male tablice, ColorChecker. Z takich zdjec mozna szybko zrobic profil pod ACR\LR, ktory mozna potem stosowac do RAW'ow z danego egzemplarza aparatu. Taki profil pozwala wierniej oddac kolory.

Ciekawy jestem - na ile to jest pomocne w przypadku Sigmy. Choc pewnie i tak lipa, gdyz uzywanie ACR\LR do Sigmy to nieporozumienie...

Gdzie nie spojrzysz - slepa uliczka...

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Tu po raz kolejny ujawnia się problem o którym pisałem, choćbyście wsadzili tam 500MP, to nie macie obiektywów, które to wykorzystają, bo Sigma robi budżetowe zamienniki dla obiektywów Nikona i Canona.
    Tu akurat jest coraz lepiej. Ostatnie konstrukcje Sigmy to optycznie bardzo udane szkła i nie powinny mieć problemów. Szczególnie że ta matryca nie jest przecież odpowiednikiem 46MPix.

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Panowie - z czym do ludzi?.
    Ech lubię niszowe systemy i mam pewną sympatię do Sigmy, ale z przykrością stwierdzam że na dzień dzisiejszy zakup tego aparatu to pomyłka. Nie dość że drogi jak nieszczęście to jeszcze nie daje mi nic specjalnego.

To już sensowniejszy wydaje się zakup E-5 lub K-5

Może jak poprawią odrawiarkę?

W ogóle Sigma ma ostatnio "ciekawą" politykę cenową. Według tego co piszą na optycznych to Sigma 105mm 2.8 OS macro do Canona ma być droższa niż EF 100mm 2.8 L macro.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 2.08.11 o 10:02
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Rozmawialem kiedys z Yamakim i pytalem o atrakcyjnosc i konkurencyjnosc ich nowych szkiel, odpowiedzial, ze tak kalkuluja ich ekonomisci...

Nowe szkla sa na prawde dobre, zaczelo sie od nowego 24-70 2.8, nadal zmora jest kalibracja szkiel i dobija gwozdz do trumny BEZNADZIEJNY SERWIS w Gdyni

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    24-70/2,8 , to trochę inna bajka. Wszystkie aktualnie produkowane setki makro są na tyle dobre, że nawet gdyby Sigma była jeszcze ciut lepsza, to w praktyce nie będzie to miało znaczenia. 2500 zł, to moim zdaniem absolutne maksimum i pytanie brzmi tylko: jak szybko zjadą do tego poziomu z 4000?

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Pewnie nie zejda za predko, bo sie sprzedawac nie bedzie, sila Sigmy kiedys byla roznorodnosc, wykonanie i dobra cena, teraz cena w wiekszosci przypadkow jest zaporowa, sam nie wyobrazam sobie kto moze kupic nowa setke makro nawet gdyby byla troche lepsza od canona (w co szczerze watpie), chyba jakis pasjonat sigmy...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    UWAGA! Teraz będzie typowe gdybanie przy piwie, więc osoby wrażliwe są proszone o nie przechodzenie do dalszej części postu, a jeśli ktoś przejdzie, to niech lepiej założy krawat (wszak wiadomo, że klient w krawacie jest mniej awanturujący się ).

Dopiero teraz rzuciło mi się w oczy, że Sigma zdecydowanie najbardziej zbliżyła cenę 100(105)/2,8 makro do 70-200/2,8. To jest fakt nr 1. Fakt nr 2. (trudny do stwierdzenia empirycznie, ale brak mi śmiałości, żeby nazwać go założeniem): w zarządzie Sigmy nie siedzą idioci. Fakt nr 3: cena SD1.
    Próba połączenia tych trzech faktów nie jest łatwa, ale da się
    Powiedzmy delikatnie, że cena SD1 jest nieco przesadzona. Jak bardzo? Zdania są różne, jakieś 3-4x. Dlaczego? Cena matrycy zależy głównie od powierzchni. Gęstość upakowania w produkcji nie ma znaczenia, a koszt opracowania nowej technologii staje się niewielki przy odpowiednio dużej skali wytwarzania.
    Powiedzmy też, że cena 105/2,8 makro jest przesadzona, ale tu już tylko 2x.
    Jak to połączyć? Chyba dość prosto. To nie jest sprzęt dla typowego odbiorcy. Raczej Sigma widzi w tym niszowy hit. Na korpusie zarobek byłby, powiedzmy 20%, przy cenie 3x wyższej od rynkowej to jest już 220%, więc nie trzeba jużtak masowo sprzedawać... 100/2,8, to pewnie jedno z nielicznych szkieł potrafiących dobrze wykorzystać 30M na cropie i do tego jedyne z bagnetem Sigmy, ok może jeszcze 85/1,4, ale to podobna ogniskowa, bez OS i przewagę nad 105/2,8 ma w pełnej dziurze, czyli tam, gdzie 30M i tak trudno jest wykorzystać . Jest mały myk w tym rozumowaniu. Typowe makro wymaga przymykania i wtedy przewaga Mpix pryska, bo wchodzi dyfrakcja.
    Czyli target, to makro z płaskimi obiektami.
    Filateliści?

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Biorac pod uwage spekulacje Sigmy, ze sprzedali juz kilkadziesiat korpusow SD1 maga liczyc na taka sprzedaz tego 105macro

pozdrawiam serdecznie
    Janek