Strona 16 z 46 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 457

Wątek: Sigma SD1 (flagship) - 46Mpix i rozważania o matrycach i obiektywach

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Tadeuszu zauważ że jedno napisałeś

"czy to będzie znośna dla oka [..], czy też okropne paćki"

I tu jest sedno. Jeśli porównujemy szum z różnych aparatów które szumią na potrzeby tej wypowiedzi przyjmiku że sumią w takim samym stopniu to czy bardziej podoba Ci się aparat A czy aparat B jest juz kwestia nie wykresów i analiz ale gustu...

Tak jak byś oceniał zawartość soli w roztworze A i B - w jednym bedzie 1% i w drugim będzie 1 % ale to Czy Tobie bardziej smakuje sylwin czy halit - jest juz kwestią gustu...

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Podsylam 2 zdjecia z mojej SIGMY.

Jedno bylo robione w hotelu a drugie ze statku.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDIM0337o1024-ramka-panorama-oly.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	401,2 KB
ID:	39434
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDIM0378-1280-ramka-oly.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	302,7 KB
ID:	39435

Fajnie sie powieksza z Foveona i nawet z czesci kadru
    mozna zrobic panorame gdzie jeszcze jest wiele detali.

Co do zdjecia w hotelu to mozna zobaczyc jaki zakres
    tonalny wypada na 1 zdjecie.

To co moze DP1 to juz jest naprawde niezle... a co dopiero
    jak bedzie 15 Mpix x 3

Dla umieszczenia zdjec musialem wygenerowac JPG-i
    gorszej jakosci... aby wazyly po... okolo 400 kb.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 27.09.10 o 18:13
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Na drugim wykresie można odczytać jakościowo, ile dany aparat dostarczy najbardziej niepożądanego szumu o małej częstotliwości tworzącego w dużych powiększeniach wizualnie mozaikę, kolorowe paćki.
    Ano nie można. Mogę przygotować takie próbki, że na wykresach wygra pierwsza, a przy głosowaniu druga.
    Kiedyś wrzucałem tu zdjęcie do jakiejś dyskusji, przerobiłem je teraz lekko na potrzeby tego wątku (można by znaleźć lepszy przykład, ale nie mam czasu). Który obrazek ''mniej szumi''? A co na ten temat mogą powiedzieć wykresy? Przypuszczam, że większość oznajmi, iż lepiej wygląda zdjęcie prawe. Nie analizowałem konkretnych metod pomiaru szumu, jednakże prawe zdjęcie, pozbawione denerwujących kolorowych placków lewej strony, zawiera znacznie więcej niewielkich odchyleń chrominancji, a więc teoretycznie w wykresach powinno przegrać z kretesem.
    http://grejt.grejt.pl/temp/rozne_szumy.png
    Inaczej też, na zapis prawej części z bezstratną kompresją potrzeba więcej bajtów, mimo że kolorowych ciap tam nie ma.
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    No ale przy 1,3Mpx to każde lustro tak potrafi.
    To co moze DP1 to juz jest naprawde niezle... a co dopiero
    jak bedzie 15 Mpix x 3
    Pożyjemy, zobaczymy. Na razie awantury były o to, co już się ukazało.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 27.09.10 o 18:23

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No raczej kiepski, skoro przy tak niewielkim rozmiarze widać wyraźnie okropne kolorowe placki na ciemniejszych brzegach zdjęcia.

A co będzie na SD1? Ano może być tylko gorzej, bo kazdy piksel dostanie trzy razy mniej fotonów, a szum na dole się przecież nie zmniejszy.

To będzie bardzo ciekawy aparat do studia i krajobrazów, ale nic ponad to. Pytanie czy warto pakowac się w SD1 skoro można mieć np. Alfę FF.
    Fuji S5 Pro

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Podoba mi sie idea zastosowana w matrycy typu Foveon i mam nadzieje, ze cos z tego dobrego w jej dalszego rozwoju dla Nas jako milosnikow fotografii i sprzetow foto powinno byc

Tak patrze sobie na ceny DP1 i widze ze mozna miec
    taki aparat za 999 zl.

Tak sobie jeszcze pomyslalem

A co by bylo, gdyby Olympus
    wstawil do Olka cos podobnego jak jest w DP1 albo
    rozwinalby technologie Foveon i zastosowal cos w rodzaju
    10 Mpix x 3 ???

Czy Olek nie zyskalby lepszego DR ? i brak AA co
    by wydalo wiecej szczegolow ze szkiel Zuiko ?

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Tadeuszu zauważ że jedno napisałeś

"czy to będzie znośna dla oka [..], czy też okropne paćki"

I tu jest sedno. Jeśli porównujemy szum z różnych aparatów które szumią na potrzeby tej wypowiedzi przyjmiku że sumią w takim samym stopniu to czy bardziej podoba Ci się aparat A czy aparat B jest juz kwestia nie wykresów i analiz ale gustu...

Tak jak byś oceniał zawartość soli w roztworze A i B - w jednym bedzie 1% i w drugim będzie 1 % ale to Czy Tobie bardziej smakuje sylwin czy halit - jest juz kwestią gustu...
    Napisałem, że drugi typ wykresu - widmo szumu, czyli rozkład szumu w zależności od częstotliwości pozwala przewidzieć (jakościowo), czy będzie mało, czy dużo paciek na zdjęciu - jest to lewa część wykresu - wysoko wznosząca się - dużo paciek.

To ostatnie stwierdzenie o stężeniu soli nie posuwa sprawy do przodu w wyjaśnianiu jaka jest relacja pomiędzy wynikami pomiarów, a praktycznym wyglądem szumu.

Właśnie wykresy widma szumu pozwalają przewidzieć w pewnym stopniu szum paćkowy i tym samym porównać skłonności szeregu aparatów do tego szumu.

Nie twierdzę, że wyniki pomiarów szumu są wartościami absolutnymi dla fotografa, jako że fotografia jest sztuką, estetyka nie da ściśle mierzyć uniwersalnymi metodami, a więc trudno zaaplikować do niej wielkości ściśle definiowalne. Niemniej jednak te wielkości mogą i powinny stanowić punkt wyjścia w wielu dyskusjach o sprawach technicznych, które są podwaliną fotografii.
    Jeśli już się zaczyna w dyskusji poruszać temat szumu i dynamiki w ich aspekcie ściśle technicznym, to nie należy pomijać faktu, że są to wartości mierzalne mające niekoniecznie ścisłe, ale rzeczywiste odniesienie do praktyki.
    Ostateczną wyrocznią jest praktyka, czyli wielotematyczne, wielowątkowe, różnorodne doświadczenia, a jednosamplowe porównania są tylko pewną cząstkowa odsłoną problemu.

Mi osobiście podobają się demonstracje praktycznej mocy aparatów w walce z szumem na imaging-resource, gdzie do oceny porównawczej szumu w kilku aparatach z jednej klasy podebrano motyw czerwonych listków na czerwonej tkaninie (dość ciemnej i chyba nie jednokanałowej dokładnie). Jeśli szum słabo zjada krawędzie listków np. przy 1600 ISO, to oznacza, że aparat daje radę (jego soft odszumiania w głównej mierze) w tej czułości.

Pzdr, TJ

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A co by bylo, gdyby Olympus
    wstawil do Olka cos podobnego jak jest w DP1 albo
    rozwinalby technologie Foveon i zastosowal cos w rodzaju
    10 Mpix x 3 ???
    Cena za E5 byłaby uzasadniona. Ale oni wolą dalej trzepać ten budyń i dokładać "filtry artystyczne".
    Fuji S5 Pro

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    No raczej kiepski, skoro przy tak niewielkim rozmiarze widać wyraźnie okropne kolorowe placki na ciemniejszych brzegach zdjęcia.

A co będzie na SD1? Ano może być tylko gorzej, bo kazdy piksel dostanie trzy razy mniej fotonów, a szum na dole się przecież nie zmniejszy.

To będzie bardzo ciekawy aparat do studia i krajobrazów, ale nic ponad to. Pytanie czy warto pakowac się w SD1 skoro można mieć np. Alfę FF.
    Witam !

Co do dalszej technologii tak szybko nie przekreslalbym Foveona.

Co do zakupu i rozwiazan jakie kazdy sobie w glowie analizuje
    wiele zalezy od czynnikow za i przeciw... i niech kazdy
    sam decyduje co brac to i co sie uzna za najlepsze dla wlasnych celow.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Napisałem, że drugi typ wykresu - widmo szumu, czyli rozkład szumu w zależności od częstotliwości pozwala przewidzieć (jakościowo), czy będzie mało, czy dużo paciek na zdjęciu - jest to lewa część wykresu - wysoko wznosząca się - dużo paciek.
    A Ty dalej swoje
    Nie chodzi o to czy będzie dużo paciek czy mało paciek lecz o to, że jednych paciek może być dużo i będzie fajnie, a innych paciek wystarczy niewiele, a fajnie już nie będzie.

Nie mierz tego, czego zmierzyć się nie da. Mierzenie ''fajności'' jest co najwyżej fajne dla obserwatorów mierzącego.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    w tym wątku jest wszystko tylko nie to o czym jest jego topic....