Strona 19 z 60 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 600

Wątek: Fuji X100/X100S/X100T/X100F/X100V

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Niby fajny, ale niewymienna optyka jest dla mnie porażką.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Czy ja wiem? 35mm to bardzo fajna ogniskowa. Pewnie pojawią się jakieś konwertery - np dający 50mm i drugi, dający 28mm. Ale 35mm zasadniczo zaspokaja moje potrzeby. Wiadomo, to nie aparat do wszystkiego, ale do stritu, jako aparat podróżniczy, imho ideał.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Do streetu też się czasem przydają dłuższe ogniskowe, jakieś portrety kloszardów itp. Mnie by wystarczyły trzy obiektywy stałoogniskowe - 28mm, 50mm i 100mm do portretu. Taki zestaw z dalmierzem i mogę wystawić na allegro wszystkie moje klamoty. A tak? Do klamotów doszedłby jeszcze jeden klamot - fuji.

Mój ideał aparatu - takie cóś jak ten fuji ale z wymienną optyką i z matrycą na wyjmowanej ściance. Wyjmuję, zakładam "kasetę" z filmem i mam zaj..stego analoga.

Poniosła mnie trochę wyobraźnia.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.02.11 o 08:49
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Oddałbym ten fikuśny wizjer za wymienne obiektywy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Ale wymyslono juz przeciez Contaxa G ze swietnymi stalkami, dla mnie ideal i do tego na film!

Wracajac do fuji, rozbijam sie po roznych reportazach, zdarza sie zrobic slub itp, nie spotkalem sie z uzywaniem przy tak jasnym szkle iso wiekszego od 1600, jak wiecie nawet 4/3 tu daje rade, wiec DLA SIEBIE nadal nie widze zastosowania wysokiego iso w tym aparacie, a dla tych co widza, to podpowiem, ze w ciemnosciach egipskich nawet wysokie iso psu na buty, jak nie ma swiatla to i tak pozostanie pewnie konwersja do bw, a to kazdy aparat potrafi.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Ale wymyslono juz przeciez Contaxa G ze swietnymi stalkami, dla mnie ideal i do tego na film!
    Wg. mnie Contax G średnio nadaje się do street foto. Głośny jest jak cholera przez silnik do przewijania filmu. Ta cecha wykluczyła go kiedyś z mojej listy zakupów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    nie spotkalem sie z uzywaniem przy tak jasnym szkle iso wiekszego od 1600, jak wiecie nawet 4/3 tu daje rade
    to prawda, potwierdzam jako posiadacz E-PL1 + Lumix 20/1.7, tylko że sądząc z tych sampli (oczywiście to musi być jeszcze potwierdzone bo na razie tylko tych kilka zdjęć jest dostępnych w sieci), iso 1600 z Fuji x100 bije na głowę to z m4/3 (podobnie jak 800 i 400).
    pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja już sobie nie dam wmówić, że wysokie iso jest kompletnie niepotrzebne. Miałem okazję robić zdjęcia na ślubie i z obiektywem f/1,4 faktycznie wystarczało mi iso 800. Problem w tym, że taka przysłona jest fajna do portretów w plenerze, a nie do zdjęć, na których często są dwie osoby znajdujące się w różnych odległościach i obie muszą być ostre. Jeśli nie są ustawieni specjalnie do zdjęcia, to nie ma szans, aby stali w jednej linii. A w kościele poustawiać się ich nie da. Wejść księdzu na ambonę tak, aby parę młodą mieć przed sobą dokładnie na wprost też się nie da. Jedyne, co można, to przymknąć przysłonę, i to dość mocno. Naprawdę nie pogardziłbym wtedy użytecznym iso 6400, jednak iso 800 to było maksimum, na jakie mogłem się odważyć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    też prawda.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Skoro już koncert życzeń trwa...
    to ja wolałabym obiektyw dający w przeliczeniu 50mm - (czyli mogliby przyspawać 35mm) - taka moja indywidualna preferencja.

Wizjera nie oddałabym... kadrowanie na LCD....można sobie wmawiac że jest fajne, wygodne i w ogóle cool) ale.. tak po prostu nie jest, a czasem warunki po prostu to całkowicie uniemożliwiają.

To, że obiektyw jest niewymienny - na pewno lepiej aby dało się choćby teoretycznie przypiąć inny, ale taka opcja jak w X100 też ma sporo zalet. Po jakimś czasie człowiek się przyzwyczaja z jakiej odległości co zobaczy w kadrze i w sumie zanim zdąży kadr zaplanować, to już podświadomie odpowiednio się względem zamierzonej sceny przemieści.
    Na pewno jest to inne fotografowanie niż zoomem, ale zwykle daje duuużo lepsze efekty