Strona 47 z 60 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 600

Wątek: Fuji X100/X100S/X100T/X100F/X100V

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Fuji x100

gietrzy - obejrzałem zdjęcia scenki testowej i nie mogę zgodzić się z Twoją opinią... Uważam że matryca w X100s pracuje całkiem nieźle, powiem nawet więcej - pracuje lepiej niż ta z OMD. Może nawet lepiej niż ta z D5200/D7100?

Każdy to będzie inaczej oceniał...

Co do testu Steave'a - to sądzę że to takie narzekanie, jak kogoś, kto jeżdżąc wypasionym mercedesem c-klasy narzeka że nie ma silnika V8... czyli
    "czepianie się"... w podanych, specyficznych warunkach OMD też miałby problemy z AF. Ważne że generalnie (czyli prawdopodobnie w 80% zastosowań) AF przyspieszył i poprawił celność względem X100 i o tym też Steave wyraźnie pisze.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak to jest, jak się ludziom przyzwyczajonym do przeostrzonych jpegów wyłączy agresywne wyostrzanie - wtedy wszystko widzą rozmyte.
    Fakt, sam Arek z optycznych odpisał mi, że EPL1 nawet przy wyłączonym wyostrzaniu i tak wyostrza swe jotpegi...
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jak dla mnie porównanie z D5200, GH2, E-M5 jednoznacznie wskazuje, że to Fuji daje najbardziej rozmyte fotki
    a jak na iso 25600? bo to mnie ciekawi, to jest od pewnego czasu dla mnie wyznacznik prawdziwej jakosci...
    ostrosc sobie zawsze mozna pociagnac, wazne zeby to iso bylo bez szumu

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    gietrzy - obejrzałem zdjęcia scenki testowej i nie mogę zgodzić się z Twoją opinią... Uważam że matryca w X100s pracuje całkiem nieźle, powiem nawet więcej - pracuje lepiej niż ta z OMD. Może nawet lepiej niż ta z D5200/D7100?

Każdy to będzie inaczej oceniał...

Co do testu Steave'a - to sądzę że to takie narzekanie, jak kogoś, kto jeżdżąc wypasionym mercedesem c-klasy narzeka że nie ma silnika V8... czyli
    "czepianie się"... w podanych, specyficznych warunkach OMD też miałby problemy z AF. Ważne że generalnie (czyli prawdopodobnie w 80% zastosowań) AF przyspieszył i poprawił celność względem X100 i o tym też Steave wyraźnie pisze.
    Ja też się cieszę, że wyznawcy Fuji otrzymali sprawniejszy AF, odniosłem się tylko do tych zastosowań, które dla mnie są istotne czyli szeroko rozumiane ciemno jak w ... u murzyna.
    Jan_S - dzięki serdeczne za twój post, siedzę już cicho.

---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post był o 11:15 ----------

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    a jak na iso 25600? bo to mnie ciekawi, to jest od pewnego czasu dla mnie wyznacznik prawdziwej jakosci...
    Nie mogłem ci dać plusa więc tu jeszcze ci odpiszę: nie używam, ale o plusie nie zapomnę.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    ...odniosłem się tylko do tych zastosowań, które dla mnie są istotne czyli szeroko rozumiane ciemno jak w ... u murzyna.
    W takich warunkach wymięka wszystko poniżej D4 i 1Dx.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

gietrzy - bardzo proszę bez żalu i urazy bo ostatnia rzecz na jaką mam ochotę to przekomarzanie się która matryca jest lepsza... mam pewne swoje spostrzeżenia, Ty masz swoje... a jeśli się trochę w nich różnimy... jak będziemy pisać doktoraty z optoelektroniki to się będziemy licytować na tabelki, wykresy, błędy pomiarowe ... a na razie luz...

Wyznawcą Fuji nie jestem ale nie powiem, trochę zazdroszczę tym którzy mają w swych łapkach X100s bo to chyba fajny aparacik. Zresztą ostatnio narobiło się trochę fajnych aparacików o których człowiek mógłby sobie pomarzyć marzeniami bardziej realnymi niż tymi o Leice. Są fajne D5200 / D7100 / D600 / 6D / a99 /k5 IIs... o OMD przez skromność nie wspomnę...
    Każdy z nich ma sporo zalet ale też i jakieś mankamenty, choćby AF który czasami sobie nie radzi... mój OMD też sobie czasami nie radzi - często ustawia ostrość na tle zamiast na pierwszym planie gdy element pierwszego planu jest drobny i stosunkowo gładki...
    Na szczęście Pan Bóg dał ludziom troszkę rozumku, choćby po to by na ślepo w automatykę nie wierzyć...
    W Fuji bardzo podoba mi się cyfrowa skala odległości z zaznaczoną głębią ostrości. Nie wiem na ile jest to precyzyjne, ale mam wrażenie że jest to taki bajer który czasami by się lepiej sprawdził niż korzystanie z AF
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Można sie smiac z wysokiego ISO i jego przydatnosci ale na przykład ja mam sporo zdjec własnie na ISO 6400 czyli na maksa z tego co aparat mial ustawione. Czesto patrzymy na pewne cechy aparatów przez pryzmat tego co sami robimy. I tak na przyklad uszczelnienia dla jednego to nieprzydatny bajer a dla drugiego bardzo istotny element. To samo z ISO i AF. A co do AF to na dpreview pojawily sie pierwsze opinie, ze wcale nie jest tak swietnie jak to przedstawiaja pierwsze recenzje. Ja po moich doswiadczeniach z X-E1 podchodziłbym to tych zachwytów z wielką ostroznością.

Mnie X100s interesuje pod katem zakupu obiektywu 23/1,4 i jego ceny. Bo jak cena tego obiektywu bedzie w granicach 4000 zl to moze lepiej zainwestowac te kilka stow wiecej i miec dodatkowy aparat z w miare jasna optyka?

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Jak fuji dojdzie do takiego poziomu:

crop

to kupie fuji, hi super iso mnie nie interere...

pozdrowionka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Jak fuji dojdzie do takiego poziomu...
    Taki poziom "poprawności" balansu bieli Fuji ma już dawno za sobą
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

hahaah! lubie cie

pozdrowionka