Ja jeszcze definitywnie nie przekreśliłem 50-200. Z decyzją poczekam do Photokiny.
Podobno Olek ma odświeżyć linię Penów.Tak pisali w necie. Jak włożą w Pena matrycę
z E-M5, to wówczas spróbował bym połączyć go z 50-200.
Pozdrawiam
Ja jeszcze definitywnie nie przekreśliłem 50-200. Z decyzją poczekam do Photokiny.
Podobno Olek ma odświeżyć linię Penów.Tak pisali w necie. Jak włożą w Pena matrycę
z E-M5, to wówczas spróbował bym połączyć go z 50-200.
Pozdrawiam
Miałem przez kilka tygodni i stare 40-150 3.5-4.5 i jednocześnie nowe 40-150 do mikro . Po krótkich szybkich testach okazało się , że nowe ciemne 40-150 jest jednak ostrzejsze na pełnej dziurze od starego jasnego 40-150 . Różnica była wyraźna bez głębszych analiz. Tak więc bez żalu sprzedałem ten stary
Lumix G Vario 100-300mm F/4.0-5.6
może ktoś wie jak ten obiektyw działa z Olympusem (dokładnie posiadam E-P2), czytałem gdzieś że nie zadziała w nim jakiś filtr. A czy AF i OIS powinny spisywać się prawidłowo.
Proszę o pomoc, nie mam doświadczenia, a chciałbym mieć taki obiektyw.
Filtr? Jaki filtr? Obiektyw działa bardzo dobrze z Olympusami, jedynie warto wyłączyć stabilizację w body i używać tylko tej w obiektywie.
już znalazłem
"na Olku to szkło nie będzie miało usuniętej CA przez co w 'testach" internetowych' zbliży się troszeczkę do E16/2.8" cyt.
gietrzy
wydaj mi się że chodzi o aberrację chromatyczną
nie znam źródła tych przypuszczeń, ale o ile tak jest, to stanowi to dosyć duże ograniczenie funkcjonalności na PENie
To fakt, że na Olympusie obiektywy Panasonica nie mają usuwanej automatycznie CA.
Jednak spokojnie usuniesz to potem w programie graficznym.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Masz fotkę z E-P3 i 100-300@100, nie korygowałem żadnej AC
The question is: What is a Mahna Mahna?
Potwierdza to cytowany, w dodatku ktoś tu dał mi za to plusa, znaczy się sprawdził i działa (w Adobe Lightroom 4 lub RawTherapee).
---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------
Może się mylę, ale Adobe zrobiło swój profil do tego szkła i nikt już nie musi się martwić w programach Adobe bo sam producent oprogramowania robi to za nas automatycznie. Tak czy siak problem nie istnieje odkąd jest LR4. Pozostaje cena - $150.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.