Korespondowałem z Januszem M w sprawie imprezy w Masłowie, głównie pod kątem możliwości wypuszczenia "kajtka" na jak największą wysokość. W czasie próby (c.a. 350) podkusiło mnie aby podpiąć aparat, no i w zasięgu obiektywu znalazło się lotnisko.
Był to raczej eksperyment, z jakiej wysokości da się odczytać numery rej. samolotów![]()
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Nie wiem czy w Polsce zdazaja sie karanie ludzi z lalatwcami. Chociaz jak przyjade to zamierzam polatac. Przeczytalem kilka artykulow o roznych przypadkach w USA z ukaraniem aresztem wlacznie. Okazuje sie ze mozna np. dostac za mandat za puszczanie latawca w taki sposob ze jest on widoczny z autostrady czy innej drogi czym stwarza zagrozenie przez odwrocenie uwagi kierowcy. W USA oprocz agencji FAA ktora reguluje te spawy sa jeszcze wladze lokalne, ktore czasami wprowadzaja bezsensowne lub niejasne przepisy pozostawiajac otwarta furtke do traktowania "podejrzanych" na przerozne sposoby.
U nas też są ciekawi ludzie z jeszcze ciekawszymi pomysłami. Miałem w Piekarach Śląskich, podczas fotografowania Kopca Wyzwolenia, kwadrans rozmowy z policjantem na motorze. Sporo pytań o to czy robię to dla kasy. W sumie żadnych zarzutów ale czułem się jak na przesłuchaniu. Innym razem ja i apz zostaliśmy spisani przez strażnika Słowińskiego Parku Narodowego, też pytania było czy robimy to dla kasy, bo jeżeli tak to wymagane jest zezwolenie z Parku. Słyszałem także o strefach blisko lotnisk gdzie nie wolno latać powyżej określonego pułapu. Icelander jest w tym temacie mocny.
The question is: What is a Mahna Mahna?