Witam,
mam pytanie czy w nowej wersji oprogramowania Olympus Master 2.0 jest opcja wstawiania, aplikacji "ramka".
Z góry dzięki![]()
Witam,
mam pytanie czy w nowej wersji oprogramowania Olympus Master 2.0 jest opcja wstawiania, aplikacji "ramka".
Z góry dzięki![]()
Witam ponownie.
Zainstalowałem i niestety zbyt szybko wywaliłem 1,42. Teraz musze instalować i upgradow-ać od nowa bo...
2,0 ma kilka upierdliwych niedogodności, jak chocby brak zapamietywania ustawień. DLa kazdej fotki trzeba wszystko ustawiac osobno. Jesli robi się wiele fotek z sesji w tych samych warunkach nie ma potrzeby zadnych korekcji to w 1.42 i starszych wystarczyło raz nastawić i wio. Tutaj niestety denerwująca "klikawa". W dodatku ustawiń z drugiej zakładki (nie pamietam w tej chwili nazwy) albo w ogóle nie zapamietuje, albo tylko nie wyświetla. W kazdym razie jesli są małe zmiany nie wiadomo czy program je wykonał?
Filozofia zapisu tez się zmieniła. Może i na lepsze, bo wszystkie fotki eksportuje w jednym cyklu. Jeśli nie poprawią tych ustawień to dla mnie nie do uzycia. Jakościowo ok. No i mogli zaimplementować oddzielnie filtr przeciwszumowy dla luminancji i dla chrominancji, bo to co jest to "mydlarnia" nie do użytku.
Pozdrawiam i radze nie odinstalowywać starej wersji zbyt szybko. Moga działać równolegle.
Mogą działać równolegle i ja się właśnie cieszę że nie odinstalowałem ani nie nadpisałem.Zamieszczone przez Joki
Niby ten 2.0 jest w pewnych momentach lepszy, generalnie ma więcej ustawień wywołania, ale to praktycznie jest to samo co w ustawieniach aparatu i dokładnie ten sam zakres (-2 / +2) - w starej wersji był zakres do +/- 5.
Poza tym wooooooooooooooooooooolnyyyy jak masakra. No i kilka zdjęć mi nie chciał wywołać, niby mielił mielił a na koniec wywalił komunikat "Nie można wywołać RAW-a" no i lipton, trzeba było użyć 1.4.2.
Joki, można wywołać kilka z tymi samymi ustawieniami, przy wywoływaniu wystarczy "zaptaszkować" zdjęcia na dolnej belce miniaturek i kliknąć "Apply settings" a następnie SAVE, wywoła wszystkie zaptaszkowane zdjęcia z identycznymi nastawieniami.
Przy okazji, czy tylko ja mam takie dziwne odczucie, że balans bieli przy tej samej temp. ustawionej w 1.4.2 i w 2.x się różni o jakieś 200-400?
A mi przyszło na @o2.pl tyle że do spamu się wpakowało.Zamieszczone przez marecki
I po instalce od razu update do nowszej wersji - 2.03
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
Na poczatek sorki ze odgrzebuję ale...Zamieszczone przez suchar
Ruszyć pod WINE ruszy, ale zainstalować się nie chce... Często tez potrafi sie sypnąć podczas wywoływania RAWów... a szkoda bo ani RAWtherapee ani UFraw tak mi niepodeszły. Ale jak sie niema co sie lubi to sie pod LINUXem kożyta z tego co jest![]()
Witam
Nie wiem czy w dobrym miejscu zajmę głos - jakby co proszę o przeniesienie.
Właśnie automatycznie pobrał aktualizację obecna wersja to 2.05. W otrzymanym pliku pomocy są opisane zalecenia sprzętowe czyli procesor min 500MHz pamięć min 256 zalecana 512 lub większa - dziwny taki opis, sami wiecie jak fatalnie muli ten program nawet przy dużo lepszym sprzęcie (u mnie akurat procek 2,5GHz, pamięć 512 - dokupuje właśnie drugie tyle - zobaczę czy coś to zmieni.)
Niestety dzisiaj zaczęły się problemy - program po odpaleniu i próbie otwarcia fotki lub wskazania folderu, wyłącza się (po aktualizacji to samo).
innym błędem - jak jeszcze program działał - w dolnym pasku, gdzie pojawiają się zdjęcia, zaznaczam wybrane, robię usuń - zdjęcie zostaje usunięte, zaznaczając kolejne program go nie usuwa tylko informuje o niemożliwości wykonania tej operacji, dopiero usuwa za drugim razem.
Mam jeszcze pytanie co do samej rejestracji - czy to, że jeszcze tego nie uczyniłem może skutkować takimi błędami ?
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Rejestracja (czy jej brak) nie ma tu nic do rzeczy.
To jakis problem z softem.
Spróbowałbym odinstalować program, przeczyścić rejestr i zainstalować ponownie.
Warto byłoby może ściągnąć od razu kompletna wersję 2.05 i tę zainstalowac zamiast dokonywac aktualizacji.
u mnie powiadomiło o aktualizacji dałem ok. i po chwili było wszystko jak pamietam to lepsza obsługa ORF z E 3 i moduł do bezpośredniego zamieszczania filmików na YouTube. Po uaktualnieniu do wersji 2.05 jak i przedtem chodzi bez zastrzeżeń, nic nie wiesza i nie wyłącza się. na coreduo i 2 Gb ramu też jest wolny w porównaniu do RSE.
Cześć
Dzięki za odpowiedzi - coś nie tak u mnie z powiadamianiem, dopiero teraz się zorientowałem, że dostałem odpowiedzi, napiszę jakie efekty.
pzdr
odinstalowałem, zainstalowałem - wystarczy, że w programie po lewej w okienku przejdę na pulpit i program się wyłącza - nie podaje żadnego błędu, na dziś wystarczy, muszę się z tym przespać
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Aktualizacja i po niej- program dziala bez problemu.Komp "dziadek" 1.6 i 512 ramu.Na innym nowszm i 4 giga ramu tez dziala bez problemu.