Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Film czarnobiały małoobrazkowy

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Film czarnobiały małoobrazkowy

Co polecicie z aktualnie dostępnych filmów małoobrazkowych czarno-bialych do krajobrazu i miasta?

Ostatnie filmy robiłem Zenitem ze 30 lat temu Zenitem i Łomo i mam ochotę spróbować sił ponownie.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zależy do czułości. Jakie czasy ma ten Zenit (pamiętam, że niezbyt duży wybór )?

Jeśli 400 (miasto szeroko rozumiane) to niezły jest HP5+, tylko odrobinę prześwietlany.

Z setek jeszcze kiedyś poleciłbym FP4+, bo na nim praktycznie tylko robię i jestem raczej zadowolony (wołam sam), ale on podobno nie jest wybitny. Ponieważ jednak nie mam za bardzo doświadczenia z innymi setkami, to tutaj nie będę się opowiadał za czymś konkretnym.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Onegdaj dopadłem elana 7 Eos 30 z af z canona z jakimś kitem ale mam i om 10 om 50/1,4

Przez miasto rozumiem szczegół architektoniczny, fragment budowli, detal.

Idę na razie szukać starej wiedzy na canon desce.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 15.09.10 o 22:44
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jest jeszcze taka opcja, żeby użyć Ilforda Pan F 50. Sam na nim nie robiłem, ale kumpel tak i z tego co widziałem, to oddanie szczegółów jest bardzo dobre. Do krajobrazu może to jednak nie być pożądana cecha.

pat.p
    Gość
    Cześć.

Do miasta (i nie tylko) poleciłbym kilka filmów. Zależy, jakich ogniskowych i jakiego światła używasz... Przy obiektywach standardowych o jasności 1,8 - 2,0 spróbuj:

1. FP 4+ (Suchar pisał w poście wyżej). Bardzo dobry, solidny i kontrastowy materiał, nadający się nie tylko do przestrzeni otwartych w świetle dziennym, ale również do wnętrz (kościoły na przykład). Dość drogi negatyw - ok. 20 zł za rolkę. Wywoływałem go w Ilfosolu 3 i FX 39 - gładki, z lekkim, fajnym ziarnem.

2. Delta 50. Wywołałem go w Ilfosolu 3 (1+14) i byłem zaskoczony gładkością i kontrastem. W moim odczuciu to zestawienie jest najbardziej "cyfrowe" z analogowych. Cena - też około 20 zł.

3. Agfa APX 100. Świetny, bardzo elastyczny materiał, który nawet przy naświetlaniu na ISO 80 daje radę w ciemnych miejscach. Przy tym niedrogi - ok. 12 zł za rolkę. Dobre efekty można osiągnąć wywołując go zarówno w Rodinalu (czy pokrewnych R-09 itp.), jak i w Ilfosolu. Rodinal daje większą ziarnistość (ale bez przesady), Ilfosol - większą gładkość. Podobnym materiałem jest Rollei Retro 100.

Jeśli chodzi o wyższą czułość - dobrym wyborem byłby Rollei Retro 400, ciekawy, ziarnisty, ale czytelny negatyw.

Co do HP 5+ - jakoś nie bardzo przekonało mnie rekomendowane zestawienie z R-09 i niechętnie używam tego negatywu. Pewnie - podobnie jak w przypadku Delty 400 - nie dorosłem jeszcze... Moją ulubioną 400 jest Kodak T-Max wołany w FX-39 (słabsze stężenie).

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    HP5+ w Rodinalu moim zdaniem nie sprawdza się najlepiej. Trzeba go wołać w Ilfotecu LC-29. W takim połączeniu można go forsować nawet na 6400 (robiłem tak).

Polecane są Kodakowskie Trixy, ale ja nie mam z nimi doświadczenia.
    Pzdr

pat.p
    Gość
    Forsowanie... Czy ja wiem? Raczej pull niż push. Przynajmniej - jak dla mnie.
    Czułość i rozpiętość materiałów analogowych pozwala na dużo więcej w zakresie niższego ISO, fajnie jest to wykorzystać.

Poniżej przykład - Agfa APX 100 naświetlana na ISO 80. Zdjęcie z ręki.

Pozdrawiam
    Pat

PS Co do HP5+ - wołałem go również w Ilfosolu 3 z dużo lepszym efektem niz w R09. Forsowanie HP 5+, który już przy natywnej czułości jest ziarnisty, wydaje mi się sensowne tylko dla amatorów naprawdę grubego ziarna... Ja nie przepadam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14.JPG
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	596,0 KB
ID:	39029  
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 15.09.10 o 23:19

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Forsowanie... Czy ja wiem? Raczej pull niż push. Przynajmniej - jak dla mnie.
    Czułość i rozpiętość materiałów analogowych pozwala na dużo więcej w zakresie niższego ISO, fajnie jest to wykorzystać.

Poniżej przykład - Agfa APX 100 naświetlana na ISO 80. Zdjęcie z ręki.

Pozdrawiam
    Pat
    Właściwie z zasady nie naświetla się czarno-białych negatywów w punkt, tylko lekko prześwietla.

Skrajnością jest chyba Delta 3200 z faktyczną czułością w okolicach 1200

W przypadku HP5+ miałem na myśli to, że LC-29 na tyle dobrze pasuje do tego negatywu, iż nadaje się również do ostrego forsowania (choć, oczywiście, cudów nie ma - ziarno i kontrast rosną).
    Pzdr

| OlyJedi Awatar brooneq
    Mieszka w
    Gdansk, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    i nikt nie napisał tmax, albo trix... to piszę

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Po dotychczasowej internetowej lekturze - zastanawiam się nad T-maxami 100 i 400.
    Być może w następny weekend wybiorę się się w Sudety i chciałbym włożyć do torby obok e-30 któregoś z analogów by go nieco odkurzyć.

Czy macie doświadczenia ze skanowaniem T-maxów? Czy jest to trudny w obróbce do cyfry negatyw? Czy łatwiej zeskanować T-maxa, czy FP4+?

Nie mam na razie ciemni, będę musiał odtworzyć sprzęt i wyposażenie, skany ułatwiły by cieszyć się obrazem.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 16.09.10 o 10:35