Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: O szumach (przy okazji kolejnej wojenki systemowej) [wieczór 15]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    darkelf, świetne przykłady.
    Może ktoś jeszcze, zanim przejdę do sedna?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Trochę to nie ma związku z moją wypowiedzią.

Rozważamy, czy szum jako taki może zdjęcie zepsuć biorąc pod uwagę prezentację na tym samym medium lub rozmawiamy o tym, czy różny sposób prezentacji zdjęcia (monitor, papier, rozmiar) z szumem wpływa na korzystny lub nie odbiór.

Czy w którymś przypadku nie jest ujęte zdjęcie?
    To już odpowiedziałem - Może zepsuć, może poprawić, może nic nie zrobić, w zależności od konkretnego przypadku.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

darkelf
    Gość
    W książce o cyfrowej fotografii czarno białej jest opisane kiedy szum może pomóc zdjeciu i kiedy warto go dodać - pamiętam głównie to, że gdy mamy na zdjęciu jednolity jasny fragment to dodanie szumu spowoduje, że nie będzie on tak raził i widzowi może się wydawać, że dostrzega tam jakieś szczególy -> odbiór będzie lepszy.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Powiem tak, podoba mi się podejście diabolika do kwestii szumu. Kochani - byłem na wystawie naszego kolegi z forum, który tutaj ani jednego zdjęcia nie wstawił. Uprawia dość specyficzną fotografię - makro grzybków i to takich, których w życiu nie widzieliście i pewnie nie zobaczycie, bo ani się ich nie je, ani za bardzo bez "lupy" ich nie widać. Wydruki były rzędu 100X70, robione Olkiem E-300, lub E-330 i powiem Wam szczerze, że takich doznań estetycznych i zachwycenia się wydrukiem w tym formacie dawno nie przeżyłem. Naprawdę kwestię szumu odłóżmy do szuflady i nie siedźmy przy monitorach z lupą, na wydrukach szczególnie wielkoformatowych i oglądanych z należnego im miejsca naprawdę nie widać różnic między systemami.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    W książce o cyfrowej fotografii czarno białej jest opisane kiedy szum może pomóc zdjeciu i kiedy warto go dodać - pamiętam głównie to, że gdy mamy na zdjęciu jednolity jasny fragment to dodanie szumu spowoduje, że nie będzie on tak raził i widzowi może się wydawać, że dostrzega tam jakieś szczególy -> odbiór będzie lepszy.
    Dawno nie widziałem na forum sensowniejszego i równie przydatnego posta.

darkelf - pytanie - dlaczego od razu nie dałeś wysokiego ISO tylko dopiero w postprocessigu dodałeś szumu?

qbic
    Gość
    Ja dodaje szum w postprocesie bo wtedy widzę ile go chce sam dodać, a nie jak mi matryczka zaszumi.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ja dodaje szum w postprocesie bo wtedy widzę ile go chce sam dodać, a nie jak mi matryczka zaszumi.
    Boś ty człek rozumny jest i postępowy i znający się na rzeczy
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To już odpowiedziałem - Może zepsuć, może poprawić, może nic nie zrobić, w zależności od konkretnego przypadku.
    Tak, ale (po 6 stronach) spodziewałbym się konkretów, np. właśnie takich:
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Fajnie by było pozbierać w tym wątku takie sensowne rady, spostrzeżenia, itd.
    Czekam na więcej

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Otóż to.

Ktoś wczesniej pisał o "świadomym wykorzystaniu szumu". Jest mi bardzo trudno wyobrazić sobie to świadome wykorzystanie na etapie fotografowania (nie postrocessingu) - choć nie twierdzę, że jest to niemożliwe, być może przykład diabolika o tym świadczy. Podczas fotografowania każdy stara się bowiem w miarę możliwości minimalizować ten efekt. Skoro więc go unikamy, może jest on jednak w 99 przypadkach na 100 efektem negatywnym, a nie neutralnym?

Inną sprawą jest oczywiście to na ile ma on wpływ na estetykę fotografii (o tym diabolik chyba wypisuje...)

darkelf
    Gość
    Szum dodany samodzielnie mozesz kontrolowac, nie jest narzucony.
    Teoretycznie podobnie jest z kadrowaniem - mozesz po zrobieniu zdjecia wykadrowac sobie fragment i poprawic kompozycje. Ale jesli sie da lepiej skomponowac zdjęcie od razu poprawnie, bo po wycięciu tracimy trochę na jakości. W przypadku szumu nie warto dodawać go od razu, bo nic na tym nie zyskamy, a stracimy możliwość łatwego pozbycia się go ze zdjęcia.