Też mi się podoba, dlatego wstawiłem. No i ludzia na nim niema, dla mnie to pewna odmiana, taki odpoczynek![]()
Też mi się podoba, dlatego wstawiłem. No i ludzia na nim niema, dla mnie to pewna odmiana, taki odpoczynek![]()
Fajny ten Nikon - chyba najbliższym konkurentem jest Pentax K-5.
Mam pytanie jak zachowują się kolory - warto wgrać jakiś profil jak w D90 czy ustawienia fabryczne są już poprawione?
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Kolory ? Takie jak chcesz, oczywiście jak używasz RAW.
Ja niestety nie dam odpowiedzi co z kolorami, bo zawsze "robię" je takie jak mi pasują....... na dodatek w danej chwili
Ale jakby co to takie wychodzą prosto z puszki:
Moim zdaniem AWB działa o wiele lepiej niż w wcześniejszych puszkach Nikona (można to podciągnąć pod kolory w sumie).
Kolory "nikonowe"ale dla takiego wyjadacza jak Fatman to jak widać nie problem, ja do takiego gmerania suwakami straciłem cierpliwość.
pozdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
Słabe kolory to były za czasów D70 i D200 a od tamtego czasu sporo się zmieniło... W sumie to osobiście nie dostrzegam problemu - wystarczy ciągnąć suwakiem jak nam się podoba i czasem zjechać dominantę jeśli oświetlenie w kadrze było badziewne.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
tomek s, to przykładowe zdjęcie robiłem z miejsca z którego właśnie piszę-czyli mam podgląd jak kolory wyglądają w realu i przyznam z ręką na sercu, że nawet oglądając to zdjęcie na moim badziewnym monitorze, widzę że w 99% zgadzają się z rzeczywistością.
I to mnie bardzo cieszy, w innych Nikonach jakie mam/miałem AWB tak ładnie nie pracowało![]()
Czyli jesteś w takiej sytuacji, w jakiej ja byłem 3 tygodnie temu
Obecnie mój były D300s cieszy już kogoś innego, a D7000 się bawię
Co do filmowania tym Nikonem przeszkadza mi tylko jedno -nadal debilnie pracuje światłomierz, tak jak by aparat robił zdjęcia a nie film. Dlatego nawet filmując jeden kadr, statyczną scenę, można co jakiś czas zaobserwować nagłą zmianę jasności. Algorytm pracy światłomierza nie ma bezwładności, zbyt szybko i dokładnie reaguje na zmiany światła filmowanej sceny (zbyt małe, żeby były istotne). Oczywiście mowa o filmowaniu w półautomatyce (priorytet przysłony).
Mały pokaz jak "rewelacyjnie" działa tryb AF podczas filmowania w D7000 -mocno promowany w reklamach Nikona:
Widzieli emoteno, a to taki mój uraz do aparatów z żółta flagą. Wiadomo, że nad softem ciągle pracują i poprawiają, ja też akurat na tych zdjęciach nie widzę nic nadzwyczaj drażniącego.
KaarooL fakt w D70 było słabo, D200 w dobrych warunkach całkiem fajnie, słabiej przy gorszym, mieszanym świetle skóra brzydko wychodziła, a trawa radioaktywnie świeciła. W pierwszych CMOS-ach (D300) szybką receptą na ładne "korory" było wgranie D2X Mode
pozdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz