Fuji.Zamieszczone przez ziemia01
Olympus daje 2 lata gw.PL ale czy respektuje "podobno" gw. DE - nie wiem. Musialaby sie wypowiedziec osoba, ktora miala do czynienia z reklamacja z gw. DE w PL.
Fuji.Zamieszczone przez ziemia01
Olympus daje 2 lata gw.PL ale czy respektuje "podobno" gw. DE - nie wiem. Musialaby sie wypowiedziec osoba, ktora miala do czynienia z reklamacja z gw. DE w PL.
hmm, dzisiaj luknełem na dokończony juz test olka SP-550 http://www.dcresource.com/reviews/ol...ew/index.shtml , najbardziej interesowały mnie szumy , ech , kurna jednak Fuji zdecydowanie lepiej wypada , nawet taki " głupi " kompakt jak F30/31![]()
c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II
gdyby nie szum, powiedziałbym że pozostałe ułomności Olympusa są na tyle mało istotne że, prawie ich nie ma. Może dodałbym do tego funkcjonowanie AF ale...bez przesady, są lepsi ale są i gorsi w tym temacie...
Szum to niestety bolączka bo bezpośrednio wpływa na jakość obrazu, błędy AF można niwelować robiąc duble itd...mniejszego ISO nie zastosuję jeśli nie mam światła....
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
lessie - zgadzam sie z toba , cicho miałem nadzieje że chociaż iso 400 będzie w miarę ok![]()
c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II
twardzi jesteście... nie kupiłbym chyba żadnego aparatu z upakowaniem powyżej 6MPIX na 1/1.8" albo 1/1.7". FUJI w wielu aparatach nie przekracza tej granicy i jest OK.
jeśli chodzi o OLKA, to C-55 należał do ostatnich, które spełniają to kryterium.
Moze i tak ale oraz jest plastik-fantastik. Pieknie wygladzony i wyostrzony. Porownywalem fotki z F30 i E1. Do albumu rodzinnego foty z Fuji beda super. Robia wrazenie. Kolory, kontrast. Ale jak zobaczysz crop'a to dziekuje ale postoje.Zamieszczone przez yacek
...był Olek jest A6000
Co to jest "crop"Zamieszczone przez kisi
![]()
Pozdrawiam,
Jeśłi się nie mylę kolega miał na myśli wycięcie 1:1 czyli powiększenie w 100 %
Witam po przerwie,
Fuji s6500fd już mam. Po pierwszych testach mogę powiedzieć iż jestem zadowolony, choć w mocnym słońcu, aparat sporo abberuje. Wydawać by się mogło !?! że poczciwy Olek c-4000 mniej abberował, ale w przeciwieństwie do szumów, nie ma porównania.
Pierwsze fotki wykonane Fuji, po mocnej kompresji (z 3MB do 60-80kB) dostępne są na mojej podróżniczej www, link bezp. http://www.podroze.kondi.pl/podroze-wiosna-10.php
Jak widać, na 3 i 4tej fotce, robionej wprost pod słońce, widać spore abberacje. Ponadto wszystkie fotki zrobione w Auto z WB Auto, ISO 100 lub 200 (zmieniałem w zależności od światła). Po zmniejszeniu na potrzeby www, nie wyostrzane. Sporo fotek zrobionych z zoomem. Przyznam iż jestem zadowolony, bowiem nie udało mi się zrobic zdjęcia totalnie poruszonego, na max zoom. Co prawda pogoda dopisała, co jest b.ważne, ale mimo wszystko, przeglądając fotki z 10x z Panasonica FZ50 przy słonecznej pogodzie, z wyłączonym antywstrząsem - Fuji wypada o niebo lepiej, chyba, że kumpel nie umiał utrzymać aparatu...choć czasy naświetlania - znikome w Auto.
Pozdrawiam i zapraszam.
Pamiętaj że gwarancja na sprzęt i wszystko inne w Polsce wynosi 2 lata. W tym przypadku FUJI gwarancji daje 1 rok ale paragon czy fakturę trzyma się 2 lata i wtedy sprzedawca w tym drugim roku odpowiada za usterki. W razie problemów od takich kłopotów jest Urząd ochrony konsumentów. PS. nawet po miesiącu użytkowania gdy coś nawali można skorzystać z paragonu, i oddać sprzęt do sklepu,gwarancji nie musisz pokazywać. W ciągu ostatnich 6 lat reklamowałem różne towary ze 20 razy i zawsze wygrywałem -HITEM był telewizor Samsung 29 cali za 2400 zł. w ciągu dwóch miesięcy oddałem po wielkiej burzy dwa samsungi i zrezygnowałem całkowicie na rzecz innej marki.
Narazie pusto.
Laureat konkursu VIRTUAL PHOTO RALLY 2006/zdobywca dwóch nagród.