Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: Olympus SP510UZ czy może FUJI S6500 ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kondi też waham sie nad S6500 i SP510. I chyba jednak zdecyduje sie na S6500. a co dyście powiedzieli o wcześniejszym modelu Fuji S5600???? Jest duża różnica powędzy S6500 a S5600??

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    jest - na korzyść 6500...
    http://www.dpreview.com/reviews/comp...s6000&show=all

zomm manualny
    szerzej na krótszym końcu ( krajobraz, architektura...)
    szybszy
    większy obraz ( minimalnie ale zawsze )
    ładniejsze fotki moim zdaniem daje...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To i ja sie wlacze do dyskusji, moze Ci sie i moj glos przyda. Ja bym poczekal na jakis tescik i sample tego SP-550. Mowiles, ze duzo fotek robisz w podrozy. W takim wypadku duzy zoom bedzie jak znalazl. Stabilizacja pozwoli Ci bez przeszkod robic zdjecia na tych 500mm. Jest to nowy aparat, wiec z szumami i jakoscia zdjec powinno byc lepiej niz w SP-510. Patrzylem i w sklepie e-cyfrowe sprzedaja go za 1717zl. SP-550 nie ma stopki na lampe zewnetrzna, ale w fotkach podroznych to raczej nie problem. By jeszcze zamacic to powiem Ci, ze jesli chcesz sie rozwijac fotograficznie, to nie ma sensu kupowanie aparatu tylko pod podroze. Najpierw bedziesz focil podroze, spodoba Ci sie bardziej fotografia, bedziesz chcial sie tym czesciej zajmowac, np. jakis portret w "studiu" a tu... nie mozna podlaczyc lampy. Troche problem. Pamietaj o tym, bys potem nie byl roczarowany. Z drugiej strony, co jest do wszystkiego, to jest do niczego Dlatego w lustrzankach sa wymienne obiektywy, zoom ~4x Podrzuce dwa linki o SP-550 http://www.pma-show.com/0213/olympus...s_test_photos/ i lsample http://www.letsgodigital.org/html/re...us_sp550uz.htm
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Z tych dwóch wybrałbym Fuji - bardziej podoba mi się wizualnie i od strony sampli. Jednak nie przepadam za kompaktami typu duży zoooooooom - krotność obiektywu to duże kompromisy jakościowe, zwykle mała fizycznie matryca a więc szumy i pułapki typu ruszone zdjęcia... Obawiam się, że po C-4000 możesz być trochę rozczarowany bo to zacny aparacik był. IMHO szkoda, że obecnie nie ma godnego następcy - z takim obiektywem (2.8 na całej długości, makro) takiej wielkości matrycą - fizycznie, szybszy, na inne niż SM karty pamięci, udoskonalony o zdobycze technologii, z magnezowym korpusem, sensownym RAWem - przecież technologicznie to nie problem a dla mnie było by to coś koło kompaktu idealnego...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kondi:

a mnie się wydaje że z Twoim doświadczeniem nie powinieneś pakować się w aparat UZ z malutkimi pixelami na matrycy. fotki bywają zbyt syntetyczne i zbyt łatwo przejarać biel.

pomyśl raczej o E-400 albo E-330 - serio, inna jakość a niewiele drożej biorąc pod uwagę przepaść w jakości fotek.

E-400: 2300 pln z jednym obiektywem
    E-330: 2400 pln z jednym obiektywem (fotojoker)

dokupujesz sobie tele za 600 pln i nic więcej nie trzeba na wycieczki.

jeśli moneta rzutuje to poszukaj używanego E-300 na allegro, chodzą w cenie "dobrego" kompaktu.

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    To i ja sie wlacze do dyskusji, moze Ci sie i moj glos przyda. Ja bym poczekal na jakis tescik i sample tego SP-550. Mowiles, ze duzo fotek robisz w podrozy. W takim wypadku duzy zoom bedzie jak znalazl. Stabilizacja pozwoli Ci bez przeszkod robic zdjecia na tych 500mm. Jest to nowy aparat, wiec z szumami i jakoscia zdjec powinno byc lepiej niz w SP-510. Patrzylem i w sklepie e-cyfrowe sprzedaja go za 1717zl. SP-550 nie ma stopki na lampe zewnetrzna, ale w fotkach podroznych to raczej nie problem. By jeszcze zamacic to powiem Ci, ze jesli chcesz sie rozwijac fotograficznie, to nie ma sensu kupowanie aparatu tylko pod podroze. Najpierw bedziesz focil podroze, spodoba Ci sie bardziej fotografia, bedziesz chcial sie tym czesciej zajmowac, np. jakis portret w "studiu" a tu... nie mozna podlaczyc lampy. Troche problem. Pamietaj o tym, bys potem nie byl roczarowany. Z drugiej strony, co jest do wszystkiego, to jest do niczego Dlatego w lustrzankach sa wymienne obiektywy, zoom ~4x Podrzuce dwa linki o SP-550 http://www.pma-show.com/0213/olympus...s_test_photos/ i lsample http://www.letsgodigital.org/html/re...us_sp550uz.htm
    Pzdr
    Dziękuje za odpowiedz. Jeśli miałbym składniać się ku SP550 cenowo, wolałbym zdecydowanie zakupic najtańsze lustro cyfrowe NIKONA (D50, D40). Moim zdaniem co lustro to lustro, lub po prostu dołożyć do E-500 by Olek. Skłaniam się jednak ku kompaktowi, w przystępnej cenie/względem możliwości. Jeśli mi zginie w samolocie (bagażu/różnie bywa), to będzie mniej żal, aniżeli lustra.

Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Z tych dwóch wybrałbym Fuji - bardziej podoba mi się wizualnie i od strony sampli. Jednak nie przepadam za kompaktami typu duży zoooooooom - krotność obiektywu to duże kompromisy jakościowe, zwykle mała fizycznie matryca a więc szumy i pułapki typu ruszone zdjęcia... Obawiam się, że po C-4000 możesz być trochę rozczarowany bo to zacny aparacik był. IMHO szkoda, że obecnie nie ma godnego następcy - z takim obiektywem (2.8 na całej długości, makro) takiej wielkości matrycą - fizycznie, szybszy, na inne niż SM karty pamięci, udoskonalony o zdobycze technologii, z magnezowym korpusem, sensownym RAWem - przecież technologicznie to nie problem a dla mnie było by to coś koło kompaktu idealnego...
    Co do C4000, zgadza się. Obiektyw miał jasny na całej długości, ale zoom 4x powiem szczerze - wystarczał do moich potrzeb. Obecnie czytam, że ponizej 3jki mało kiedy schodzą aparaty na dodatek powyżej trójki wychodzą (zoom). Jedynie co przeszkadzało mnie w C4k, to jego szybkość zapisu, coraz słabszy dostęp do kart SM i ich obecnie kosmiczne ceny. Następcą C4k były chyba C5060 itd.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Kondi:

a mnie się wydaje że z Twoim doświadczeniem nie powinieneś pakować się w aparat UZ z malutkimi pixelami na matrycy. fotki bywają zbyt syntetyczne i zbyt łatwo przejarać biel.

pomyśl raczej o E-400 albo E-330 - serio, inna jakość a niewiele drożej biorąc pod uwagę przepaść w jakości fotek.

E-400: 2300 pln z jednym obiektywem
    E-330: 2400 pln z jednym obiektywem (fotojoker)

dokupujesz sobie tele za 600 pln i nic więcej nie trzeba na wycieczki.

jeśli moneta rzutuje to poszukaj używanego E-300 na allegro, chodzą w cenie "dobrego" kompaktu.
    Dziękuje za podpowiedzi. Lustro cyfrowe to już inna bajka. Obecnie się trochę moje życie zmienia, w planach wyjazd na wyspy po "lepsze jutro" więc i podróże pójdą na początku w odstawkę. Wyspy oferują większe możliwości nawet pod względem podróżniczym, z podróży niejednokrotnie przywoże po około 2000 zdjęć (zapraszam, www.podroze.kondi.pl w wolnej chwili), ogólnie chodzi mnie o to, że do lustrzanki trzeba mieć serce. Na chwilę obecną możliwości czasowych (rozwojowych pod kątem fotografii) będzie coraz mniej, więc nie planuje zakupu lustra, mimo to rozglądne się za E-system.
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kondi

Dziękuje za odpowiedz. Jeśli miałbym składniać się ku SP550 cenowo, wolałbym zdecydowanie zakupic najtańsze lustro cyfrowe NIKONA (D50, D40). Moim zdaniem co lustro to lustro, lub po prostu dołożyć do E-500 by Olek. Skłaniam się jednak ku kompaktowi, w przystępnej cenie/względem możliwości. Jeśli mi zginie w samolocie (bagażu/różnie bywa), to będzie mniej żal, aniżeli lustra.
    Widzisz, nie do konca tak jest. W kompakcie masz wszystko w jednym, tylko tak jakby troche gorszej jakosci. W SP 550 masz szeroki kat, makro i niesamowity dlugi koniec. Gdyby kupowac lustro (np. E500), to by miec tyle samo, musilabys wlozyc duzo wiecej. 2400zl za dual kit + min. 750zl za makro, a takiego dlugiego konca, zanim nie wyjdzie 70-300 za ludzkie pieniadze nie dostaniesz. Chyba, ze M42, ale wtedy nie ma AF. Doradzilem SP 550, bo jest on bardzo, bardzo uniwersalny, a w podrozy bardzo dlugi zoom moze byc przydatny.
    Pzdr

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Doradzilem SP 550, bo jest on bardzo, bardzo uniwersalny, a w podrozy bardzo dlugi zoom moze byc przydatny.Pzdr
    Rozumiem doskonale. Moje dylematy nie mniej jednak krążą między SP510 a S6500 . SP550 to już wyższa półka (cenowo) i w tej cenie mógłbyć rozglądać się również za S9600 czy FZ50 (Panasonic), ale jak z zapytania wynika, cenowy max - 1250PLN. Do tej kwoty, chyba nie kupię nic lepszego. Pytam o Olka, bo po prostu b.lubie Menu, z zamkniętymi oczami włączam bądź wyłączam potrzebne w danej chwili funkcje, o Fuji, bo po prostu mnie się bardziej podoba wizualnie, o co mógłbym jeszcze zapytać...o Sony ? blee Bawiłem się H2, H5, nie jest źle, ale zdjęcia z Pragi bez statywu przywiozłem lepsze (nocne) niż kumpel z H5 z włączoną stabilizacją . Canon S3is, odpada. Niezbyt ciekawe opinie.

Takie zdjęcia/jakość (jak u kolegi na www | [klik klik] się mnie podoba(ją), ale Canon 20D + obiektywy są poza zasięgiem.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ok, czyli maks 1250zl. Myslalem po prostu, ze jesli bys mogl dac wiecej, to SP 550 bylby odpowiedniejsza propozycja. Ale jednak odpada. W takim razie chyba rzeczywiscie najlepszym rozwiazaniem bedzie Fuji. Niskie szumy, obiektyw z pierscieniem. Jesli Ci sie uda, to p[obaw sie oboma w jakism sklepie i sprawdz, ktory Ci lepiej w dloniach lezy.
    Pzdr

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W niedzielę zamierzam wyskoczyć do Saturna i MediaM w celach "pobawienia się" w/w aparatami.

Pozdrowienia,