a no to chyba już wiesz co brać...![]()
a no to chyba już wiesz co brać...![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Oj, chyba chodzi za Tobą ten 18x zoom w SP550Zamieszczone przez lessie
a my mówimy o SP510
![]()
to raczej ślepy jestem...albo rzeczywiście podświadomość. Co nie zmienia wiele w tym przypadku, a jesli już to na korzyść Fuja
Sebastian
Może ktoś jeszcze się dołączy do dyskusji i wyrazi swoje zdanie n/t tych dwóch modeli aparatów (mam nadzieję)Zamieszczone przez lessie
![]()
Mam coś jeszcze w zanadrzuZamieszczone przez lessie
-> http://swiatobrazu.pl/index.php?s=14253 (juz do mnie przemawia to gniazdo kart SD, ajj...1GB za 30pare złotych). Jestem ciekaw ceny !
Jeśli ci zależy na jakości fotek, to tez bym wziął Fujia. SP550 z x18 to super sprawa, ale to kompakt który da ci chyba co najwyżej dobre zdjęcia. Ja mam SP500 i sobie go chwalę, ale fotki zwykłe daje średnie. Jedynie w SuperMacro jest rewelka i można fotkę postawić obok foty z DSLR i nie zauważysz różnicy. Za to jedno go kocham. Fakt SP500 nie jest szybki i jest mułem przy np H5 SOniaka (ale bije go jakością fot) i pewnie 6500 śmig aprzy nim, ale z SP550 bym uważał. Olek dużo poprawił naprawdę dużo. Widziałem niezłe foty z Fuja 6500 ale i widziałem znacznie gorsze, dużo zależy od tego kto to robi :P.
Trzeba pamiętać ze SP550 ma tez stabilizację, to na prawdę pomaga
/*...................*/
/* ...........................*/
ale zobacz na obrazek, raczej bym wnioskował że manualnie obiektywem już nie pokręcisz...choc rzeczywiście gniazdo SD kusi...Zamieszczone przez kondi
z drugiej strony kartę kupisz raz na parę(nascie) więc co za różnica. Chyba że masz zaplecze w SD to inna śpiewka. Ja takie sprawy traktuję drugorzędnie, jako dodatkowy "bonus". Ważne żeby robił dobre fotki i był przyjemny w obsłudze...
Nie wiem jak jest Olympusie z gniazdem na lampy zewnętrzne bo w Fuji go nie ma, a szkoda....Z drugiej strony jak ktoś się bawi w zewnętrzne lampu to chyba już powinien myśleć o lustrze...
dzięki za "pomógł"
Sebastian
Poczytałem trochę wstępnych opini o tym modelu (S5700) i jak narazie są niemalże wyłącznie negatywne. Nijak się podobno również ma w porównaniu z S6500, ale program tematyczny w nowym S5700 o nazwie "prywatka" przemawia do mnie, że to aparat dla nastoletnich obywateli, którzy chcą być trendy, posiadajac nowy model Fuji !?! Sam z tematycznych nigdy nie korzystam. Dodatkowo wciąż nie posiada stabilizacji i na tę samą matrycę upchano +2M/pix więcej. Pomimo gniazda SD, w/w aparat wypada z zasięgu moich potrzeb.Zamieszczone przez lessie
Dodatkowo S5700 ma ciemniejszy obiektyw, blee.
Pozostaje sprawa nie do końca rozstrzygniętaCzy SP510 czy może S6500 by Fuji.
Czytam sobie co piszecie i połowy nie kumam " jestem troche zielony w foto" ale mam SP 510 i jestem bardzo zadowolony. TeZ robie na iso 100 i szumy znikneły. Zoom jest wystarczający. 510 ma duże możliwości ustawień i zawsze jest z czego wybierać. Nie robię fotek artystycznych tylko takie tam dla siebie " typu ,dziecko ,imprezka rodzinna jakiś krajobrazik itp." a do tego wystarczy. Pozdrawiam.
własnie pooglądałem obrazki z obu aparatów na iso 400/800 - nie wziąłbym SP...
Sebastian