Ok biorę w ciemno.. może się poduczę.. czegoś.. wszystkiego.
Ostatnio edytowane przez merti ; 17.10.10 o 21:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
Haha. A jakby ktoś chciał to czasem pozuję.. ^^
Witam. Rok temu miałem ten sam problem, co kupić. Po głębokiej analizie różnych forum zawęziłem się do pentaxa i olympusa, dopiero po bezpośrednich rozmowach wybrałem olympusa, a konkretnie E-520 z 14-42 i 40-150 i jestem bardzo zadowolony.
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
i co?
kupiłaś?
Ja mam olka e510 i jako body sprawdza się dobrze
do klepania fotek w domu polecam sigme 30 f 1.4
powolutku można awansować zestaw na wyższy poziom tylko kaska jest potrzebna
Szkiełka kitowe czyli 14-42 i 40-150 są raczej niesprzedawalne w rozumieniu, że nie dasz rady ich sprzedać gdy będziesz miała ochotę na jakiś zastępczy obiektyw do kita, 12-60 albo chociażby znowu sigme 18-50 f2.8 (którą polecam)
Jednymi słowy na allegro można wyrwać naprawdę tanie i nie zajechane sztuki z tej półki. Pytanie pojawia się jednak co potem.
Olek w najwyższej półce cenowej ma naprawdę super sprzęt (mam na myśli dobrze uszczelnione e3 i czołowe, również uszczelnione szkła z napędem SWD), ale cena zabija ilością zer.
Przemyśl sobie to dobrze bo z czasem body jak i szkiełka przestaną ci wystarczać i będziesz chciała się przesiąść na coś fajniejszego.
Na koniec dodam, że niektóre firmy produkujące obiektywy do różnych systemów (mam na myśli mocowań), olewają olka i nie robią dla niego oferty.
Ale się naklepałem![]()
Nie kupiłam nic.
Na razie to się wściekam..
ALe myślę teraz nad e-620, bo gość sprzedaje go za 1800 z dwoma obiektywami.
I tak spokojnie patrzysz, jak Ci zdjęcia uciekają? Szkła już wybrałaś, określ potrzeby/wymagania, wybierz najtańszy korpus, który je spełnia i ciesz się foceniem![]()
poczekaj jeszcze trochę to może kupisz okazyjnie e-3 jak e-5 już pojawi się w sprzedaży, jeśli będzie tak dobry jak niektórzy uważają to e trójek trochę będzie do kupienia...
Na razie i tak nie mam czasu by latać z aparatem, jeżdżę do pracy na 9 a wychodzę o 21...