Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Olympus Camedia Master - Pomocy!!!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus Camedia Master - Pomocy!!!

Witam!
    Jestem b.szczęśliwym posiadaczem aparatu C5060, i .... chyba lepszym fotografem niż "komputerowcem". Mam "mały" problem z oprogramowaniem. Proszę o POMOC - PODPOWIEDŹ!!!
    Wykonane zdjęcia przesyłam za pomocą załączonego programu Camedia Master - i to jest dla mnie jasne. Dla nowej "partii" zdjęć tworzę nowy katalog w albumie. Ale już tu pojawia się (dla mnie) problem. Przeszukując zawartość komputera (Windows XP) nie mogę odnaleźć tego "Albumu", nie mogę odnaleźć zapisanych zdjęć. Mogę przeglądać je tylko za pomocą w/w programu.
    I teraz pytania:
    - Co zrobić aby "odnaleźć" katalog ze zdjęciami?
    - Jak "wybrnąć" z sytuacji gdy chciałbym zarchiwizować zdjęcia nagrywając je na płytę CD (np. po to aby je później wywołać - sorry, zrobić odbitki)? Program działa tylko w jedną stronę tj. pobiera zdjęcia z aparatu lub innego medium - nie widzę opcji przesłania ich dalej (np. w celu nagrania na płycie)?
    - Można kopiować zdjęcia z programu Camedia Master (trochę uciążliwe) i "wklejać" je w inne foldery do których jest szybszy, łątwiejszy dostęp. I później z tego folderu je przegrać na płytę CD. Ale jak można do takich "skopiowanych" zdjęć dołączyć datę (którą np. chciałbym umieścić na odbitce (sorry znowu stare "słownictwo") - na zdjęciu zrobionym w punkcie fotograficznym?

Czekając na odpowiedź
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam. Jestem posiadaczem 740UZ i kiedyś miałem taki sam problem u kolegi z 720UZ. Do czasu gdy przenosił zdjęcia na Win98SE można było je znaleźć np. przez wyszukanie plików *.jpg. Od czasu przesiadki na WinXPhome nie można doszukać się zdjęć na dysku. Jest możliwość wybrania opcji 'copy' podczas oglądania ich w Camedia Master i zapisania w dowolne miejsce. Ja osobiście nie używam CM do transferu zdjęć, ani obróbki, tylko kopiuję je traktując aparat jak wymienny dysk twardy do dowolnego katalogu w komputerze. Przy takim rozwiązaniu mam pełną kontrolę nad lokalizacją zdjęć i możliwość nagrania ich na CD. Dołączona do aparatu wersja CM nie ma możliwości wysyłania email'i ani nagrywania na CD. Dopiero zakup odpowiedniej licencji (klucza) przekształca CM w CM pro. Nie wiem tylko, czy twój aparat jest traktowany przez WinXP jako nowy dysk. Po podłączeniu do komputera powinien pojawić się jako kolejny napęd w oknie 'Mój komputer'. Radzę spróbować i jeśli zadziała, wyłączyć automatyczne uruchamianie CM wraz z systemem.
    -----------
    pzdr
    Zyggy

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeszcze jedno - dlaczego chcesz psuć zdjęcia datą na awersie? Nie wiem czy isnieje możliwość wydruku daty na zdjęciach, ale uważam to za zbędne.
    -------
    pzdr
    Zyggy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a nie latwiej jest przesylac normalnie zdjecia po USB?? po podlaczeniu aparat jest widziany jako dodatkowy dysk i w prosty i przyjemny sposob robisz co chcesz
    POzdr
    kiedys c4000,C5050- w pracy c-725 - aktualnie d50
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=310792 troche moich aukcji <-

| OlyJedi
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Chcesz zapewne odnalezc skopiowane zdjecia. Domyslnie Camedia kopiuje zdjecia do katalogu:
    C:\Program files\OLYMPUS\CAMEDIA Master\Album
    Warto jednak troche przyjrzec sie programowi. Przy kopiowaniu w lewym oknie masz wybor zrodla, dwie zakladki Media lub Camera. Natomiast z prawej miejsce docelowe My Album (podany wyzej katalog na dysku) lub Media, czyli dowolny katalog na dysku.
    Pozdrowienia.
    P.S.
    W Windows 2000, XP nadal jest opcja wyszukiwania plikow na dyskach, nawet bardziej rozbudowana niz w 98.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjęcia a album.

Czy nie prościej założyć na którymś z posiadanych dysków katalog np "Zdjęcia", w nim potworzyć zgodnie ze sztuką porządków na dysku podkatalogi tematyczne i tam podłączając aparat do kompa poprzez USB lub RS traktując go jako dodatkowy dysk kopiować pliki zdjęciowe. Nie będzie problemów z archiwizacją na CD, a każdy z Fotoalbumów można tak skonfigurować, aby widział nasz katalog ze zdjęciami.
    Wielkiego porządkowania zdjęć.
    WIST04.