|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ściana jest nominalnie płaska. Zniekształcenia w odbicach pochodzą od wykonawstwa. Nie da sie zbudować idealnie płaskiej ściany, tym bardziej, że w kraju mało firm ma doświadczenie w tym zakresie.
Moim zdaniem odkształcenia od obiektywu (dystorsja) są taczej małe, ponieważ to nie był najszerszy kąt, a raczej normal (FF-okolo 50 mm?).
Pzdr, TJ
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Przy wykonywaniu zdjęcia prawdopodobnie nie zachowałem nie tylko prostopadłości osi obiektywu do pionu, lecz starłem się (odruchowo i niepotrzebnie) urównleglić lewą krawędź kadru z lewą krawędzią budynku, czyli aparat był skręcony wokół dwóch osi - poziomej X oraz poziomej Y (w układzie przestrzennym XYZ).
Moim zdaniem takie wykorzystanie 2 stopni swobody (obrotów wokół osi poziomych X i Y) jest potężną trudnością dla algorytmów prostowania perspektywy.
Z tych m.in. powodów coraz więcej aparatów posiada wywoływane na monitor (celownik) poziomnice, które pozwalają wypoziomować aparat, czyli zminimalizować obrót wokół osi Y , czyli osi obiektywu (przy założeniu, że jest to linia pozioma, biegnąca od fotografa wgłąb kadru).
Skomplikowane to tłumaczenie, ale geometria jest taka skomplikowana.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 3.02.13 o 15:25
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Przy takich fotkach, nie warto. Jak Byś nie prostował i tak całość do luftu.
Zresztą to fotka "tuptaczowa" - tuptasz po mieście i cyk!
też to sobie wyprościłem, ale jak zobaczyłem co zostało - odpuściłem.
TJ, jak Będziesz tam z aparatem, mam prośbę: Zrób zdjecie proste, bo budyneczek ciekawy.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Pisałem, zgodnie z założeniem TJ, to fotka ot tak strzelona. Można to prostować przez deformację, to jest
geometria składająca się z dużej liczby wierzchołków i linii, notabene skrzywionych. Żeby doprowadzić to
do ładu, należało by podzielić na płaszczyzny po cztery wierzchołki i tak prostować. Po takim zabiegu
Obiekt jest prosty względem osi x:y, nie zniekształcony, ale w kadrze zostaje nie wiele.
Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Ten budynek ze względu na swoje położenie przy skrzyżowaniu typu T, to obiekt dla fotografów o żelaznych nerwach. Po pierwsze nie można podejść bardziej frontalnie, bo skrzyżowanie, po drugie bardziej z boku też nie, bo balustrady, drzewa, znaki drogowe, słupki i inne obiekty. Po trzecie takie światło, jakie jest na tej fotce na elewacji i na odbiciach, zdarza się bardzo rzadko. Itd.
Przeciąganie myszą uchwytów nie jest wcale trudne. To jest jedna sprawa i daje dobry efekt dla obiektów ujętych frontalnie. Druga sprawa, to obecność na zdjęciu perspektyw w kilku „osiach”, np. w górę kadru i w głąb kadru. Ale mniejsza o to.
Pzdr, TJ