Strona 41 z 131 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1301

Wątek: Kieliszek na kafelku

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Na zdjęciu tulipan 1 i 2 w pełni zagrało światełko wydobywając fakturę płatków tych pięknych kwiatów. Osobiście bardziej do mnie przemawia pierwsze które oglądając mam większe poczucie piękna. Dowiosłeś, że nie tylko światło ale i kształt potrafi wciągnąć jak na zdjęciu tul7, gdzie kielich kwiatu jest jakby osadzony na nie wiem czemu na wdzięcznej w swej formie łabędziej szyi.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wiejo,
    Dziękuję za komentarz, cieszę się, że zwróciłeś uwagę na tulipanek z łabędzią szyją i że przemówiły kształty do Ciebie.

Mieszko 634,
    Rozumiem, że podpisujesz się pod ideą doskonalenia umiejętności fotografowania w warunkach zastanych, przy pomocy tego, co ma przeciętny amator do dyspozycji. Cieszę się.

Wklejam następne 3 fotki. Na pierwszej bukiet tulipanów w wazonie. Kwiaty tworzą wachlarzyk, lekko pochylony wazon, aby fotka nie była nadmiernie statyczna. Trochę balans bieli jest niespójny, bowiem w świetle bocznym za dużo jest błękitu.
    Dwie następne fotki, to kontynuacja fotki trzeciej z poprzedniego postu, z położeniem większego nacisku na ostrość. Są to próby ujęcia tulipanowego sedna.

Pzdr, TJ

Tulip 9

Tul 10

Tul 11
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 5.05.09 o 08:44

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wklejam fotkę tulipanową, kolejną wariację wnętrza kielicha. Mimo, że jest to zdjęcie przedstawiające głęboki kielich, to dzięki dużej głębi ostrości kompozycja wydaje się płaska. Fotkę wykonałem, ponieważ spodobało mi sie zestawienie kolorów - głęboka czerń słupków, chłodny niebieski środkowej rozety oraz gradientowe przejście poprzez fiolety w krwistą czerwień płatków.
    Pzdr, TJ

Tul 12

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Kolorystyka ostatniego tulipana rzeczywiście ciekawa, szkoda, że brakuje jednego pręcika (tak mi się wydaje)
    Dużo lepszy efekt niż dwa poprzednie tulipanowe wnętrza. Pozdrawiam
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ostatnie najbardziej wpada w oko.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wanilia, Kasprzyk, dziękuję za odniesienie się. Na ostatnim fiolet jest zywy i skojarzony z czernią słupków. Jeden słupek się wygł w górę i psuje symetrię zdjęcia

Wklejam 2 fotki, niby martwe natury, ale to zbyt pompatyczne słowa. Są to moje próby, ćwiczenia ze światłem i formą. Dość niechlujne technicznie. A może to tylko fotografie jedzenia? Zamieszczam, aby zachęcić innych, przede wszystkim początkujących, do takiego domowego focenia. Może ktoś się odnajdzie w tego typu foceniu. To bym sobie poczytywał za pozytywny wkład do tego fotoforum. Do rzucenia okiem.
    Pzdr, TJ

Patera 1

Patera 2
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 11.06.09 o 23:01

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    ... ciekawa, szkoda, że brakuje jednego pręcika (tak mi się wydaje)
    Nie brakuje, on jest, tylko sterczy do góry i dlatego go trudniej dojrzeć. Faktycznie, spośród pozostałych kielichów, zdjęcie wyróżnia się kolorystyką.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Przepraszam, że to w tym wątku, nie chciałem dla jednej fotki zakładać nowego. Będąc (młodą lekarką)... na weselu postanowiłem sfocić zawodowców (fotografów ślubnych) w akcji. Zarejestrowałem ich moją małpką. Fotka była bardzo trudna - bardzo mało czasu na przystawienie się do sceny, olbrzymie kontrasty, biały welon i czarne ubrania fociarzy - aparat wariował z ekspozycją, łapał uparcie ostrość na najjaśniejsze, najbardziej kontrastowe miejsca w kadrze, czyli okna za parą młodą, światło zastane mieszane - dzienne z dużych okien oraz sufitowe z żarówek chyba sodowych - o żółto-zielonej barwie, bardzo mało tego widu (światła) było - migawka 1/15 s, stąd lekkie poruszenie, nie chciałem używać flesza, bo odebrał by głębię, wrzuciłem na 1600 ISO, więc jest szum. Proszę zauważyć, jak z prawej strony jakiemuś amatorowi włączyła się lampka wspomagania AF - tak było ciemno. Niemniej jednak, kto ze specjalistów chciałby się obejrzeć, to może tutaj. Para młoda była chyba zatrzymana w ruchu i ustawiana lekko przez tych profi. Ten bliższy ma Nikona D300, ta dalsza - Nikona D90.
    Zdjęcie dedykuję początkującym z życzeniami, aby sie nie przejmowali szpilami krytykantów, tylko próbowali gdzie się da swoich sił. Ćwiczenie doskonali oraz pozwala szybciej znaleźć własną drogę. Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. W najgorszym przypadku stworzą dokument - też dobra sprawa.

Pzdr, TJ

Weselni profi
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 17.06.09 o 19:59

| OlyJedi Awatar szklarz
    Mieszka w
    Tarnów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Humorystycznie to wygląda.
    Pozdrawiam
    Adam Gandziarowski