Strona 32 z 131 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1301

Wątek: Kieliszek na kafelku

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witaj

Wierzę jak trudno wykonać jest takie zdjęcia.
    Fotki są dobre chociaż nie porywające. A może w takim namiocie bezcieniowym, jakieś dodatkowe silne światło poprawiło by efekt ? może bzdury wypisuje, bo z namiotem się nigdy nie bawiłem.

Tadeuszu - próbowałeś robić zdjęcia na tle monitora LCD ? daje on trochę dodatkowych możliwości w "domowym studiu".
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Kasprzyk,

Dziękuję za zabranie głosu.
    Moim zdaniem, namiot bezcieniowy, jak sama nazwa wskazuje - nie daje cienia, a więc oświetlenie w nim jest bardzo rozproszone, łagodne. Ja użyłem ostrego światła, skierowanego, w celu wydobycia przeźroczystości bursztynu. W znaczeniu dosłownym mi się prawie udało, ale od fotografa należy wymagać jakiegoś wyrazistego pomysłu na fotografowaną scenę i z tym to było w przypadku mojego bursztynu gorzej. W pierwszej fotce chropowata faktura podłoże troszkę pomaga, w drugiej światło na czarnym tle tworzy smugi oraz wydobywa bliki z podłoża, które jakoś urozmaicaja zdjęcie, ale czy składnie, sensownie?.

Ogólnie, to moim zdaniem bryłka bursztynu powinna być fotogeniczna pod względem kształtu, refleksów i wnętrza. Chyba fotografowanie takich kamieni wymaga najpierw selekcji, takiego małego castingu. Dopiero po wybraniu jednej, dwóch można nad nimi dalej pracować.

Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Odbieram te foty jako techniczną próbę ukazania natury bursztynu. Kadry jako kadry nie porywają mnie , podobnie jak tematyka ( przywodzą na myśl - katalogowe zdjęca jakiegoś produktu ) . Chylę czoła przed chęcią ukazania przestrzenności tak skomplikowanej substancji jaką jest bursztyn. Tadeusz próbujesz ukazać jego wnętrze. Moim zdaniem zewnętrzna faktura jest równie ważna - może jakimś dodatkowym źródłem światła o innej tempeaturze, ale tak umieszczonym, aby ledwo musnęło jego powierzchnię, nie ingerując w to co dzieje się w jego wnętrzu.
    ps. Po zastanowieniu się, dochodzę do wniosku, że stanąłeś przed trudnym zadaniem - jak sfotografować kawał kamola ( czy czym on tam jest ) - tak aby był odbierany również jako interesująca , dobrze skadrowana, plastyczna fotografia. Powodzenia w dalszych próbach
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ale sie rozpisujecie,a tak naprawde to nie ma nad czym.
    Chcesz sfocic bursztyna tak?Tak,zeby pokazac wnetrze,tak?Wiec sprawa jest bardzo prosta.
    Musisz po prostu oswietlic obiekt z przeciwnej strony obiektywu.Masz kilka metod na rodzaj swiatla,oswietlic tak,zeby swiatlo bylo zasloniete przez obiekt calkowicie,czesciowo lub czesc swiatla przebijala sie z jednej strony.Popracuj swiatlem tak,zeby efekt byl niepowtarzalny i zaskakiwal widza.To co pokazales to takie sobie nic takiego.Tak ponizej sredniej.Nie ma co dorabiac ideologi do czegos co nie warte tego.
    Poogladaj foty krajobrazu,lasu pod swiatlo,zobaczysz jak ono gra na fotce,wez bursztyna w reke popatrz na slonce,ktore nim zaslonisz .To co zobaczysz pokaz na fotce-wtedy bedziemy sie zachwycac.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Radlakos, Lucca,

Dziękuję za zabranie głosu.

Radlakos, podzielam Twoje zdanie w pełni, odnośnie światła i dotarcia do wnętrza kamienia. Podoba mi się, że potraktowałeś moje fotki jako próbę (nie bardzo udaną), co zwolniło Cię z obowiązku pryncypialnej wypowiedzi. Luźne uwagi też są dobre. Zuważyłeś temat i go nazwałeś.

Lucca, Twoją wypowiedź odebrałem jako troszkę luzacką - biorę bursztyn, oświetlam z naprzeciwka, pracuję ze światłem i... "efekt byl niepowtarzalny i zaskakiwal widza". Bardzo prosta recepta na dobre zdjęcie nie tylko bursztynu - żartuję.

Napisałeś także:
    Ale sie rozpisujecie,a tak naprawde to nie ma nad czym.
    oraz:
    Nie ma co dorabiac ideologi do czegos co nie warte tego.
    Ustawiłeś się tymi zdaniami jakoś tak bokiem do dyskusji. Nie mogę tego zrozumieć. To jest forum dyskusyjne, grupa dyskusyjna, dział Ocena zdjęć w 100 % przeznaczony do wymiany opinii. Dlaczego zniechęcasz takimi wypowiedziami innych do zabrania głosu? Lucca, to jest demokracja i jak na razie na naszym forum nie jest zbyt uciążliwa dla większości - nie widać lawiny protestów przeciwko wymianie opnii w niniejszym dziale forum, który się nazywa "Ocena zdjęć". Lucca, nie kwestionuję Twojego prawa do napisania czegokolwiek tutaj, tylko poddaję ocenie Twój tekst.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wklejam fotkę przedstawiającą spiralę ze skórzanego paska.
    Pzdr, TJ

Skórzana spirala

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Kwiatuszek - prymulka.
    Pzdr, TJ

Prymulka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Prymulka 100% lepsza od paska. Miło się na to patrzy.
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Wklejam fotkę przedstawiającą spiralę ze skórzanego paska.
    Pzdr, TJ

Skórzana spirala
    Obrazek
    a myślałem, że ciasto jakie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ten pasek chyba lepiej by było oświetlić jakimś delikatniejszym, albo bardziej rozproszonym światłem, bo się robią znaczne przepały. Co do ostrości to przy takim kadrze chyba lepiej było użyć większej głębi ostrości pokrywającej cały pasek, bo znaczna część kadru w nieostrości, jakoś przeszkadza w odbiorze.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów