moozg,
To już jest coś. Napiszę wieczorem szerzej.
Pzdr, TJ
moozg,
To już jest coś. Napiszę wieczorem szerzej.
Pzdr, TJ
No... temacik się nakręca
Trzeba będzie chyba wyciągnąć namiot bezcieniowy, znany również jako kosz n bieliznę![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
A niektórzy odsądzali Tadeusza od czci i wiary, a tu patrzcie jaki wątek i rzesze Olymaniaków chwytających za aparaty i focących jakie im tylko szkło sie pod rekę nawinie. Trza by coś osuszyći sfocić
![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Natchnieniem dla poniższej foty był właśnie ten wątekZamieszczone przez Piotr Grześ
. Tytuł: "Rybka lubi pływać".
O, czlowieku, do kieliszka...To juz hardcore
ale zdjecie przednie.
moozg, bardzo dobre fotki! Pierwsza najmniej mi podchodzi (widoczna podstawka jakos psuje kadr, symetrie i mam wrazenie, ze ciutek krzywa ta szklanka), natomaist 4 i 5 swietne! Najbardziej podoba mi sie 4, chociaz tak samo jak i 5 ciutek krzywa. Nie wiem co prawda, czy to juz nie jest zwykle czepianie sie, ale troszke mi to psuje symetrie na obydwu zdjeciach. Szalenie podoba mi sie tonacja barwna, w jakiej utrzymales wszystki strzaly, jak i faktura szkla (a wlasciwie to nie samego szkla, tylko tej farby (?), ktora jest ono pomalowane), ktora najlepiej wydobyles na fotce nr. 5.
Pzdr
Moozg,
Uważam, że ta seria, to poszukiwania. Bardzo udane.
Fotka nr 3.
Dzięki dobrze dobranemu oświetleniu - jak piszesz, światło z obu stron rzucane na blendę, a szkło na tle tej blendy dającej rozproszone światło i odcięciu bezpośredniego światła, które mogłoby padać na obiekt od przodu, poprzez osłonięcie bocznych lamp klapkami, znikły całkowicie bliki, które mogły by być agresywne – takie od ostrego źródła światła.
Fotka przedstawia filiżankę, pokazuje jej przeźroczystość (może zbyt jednostajnie, ale jednak), złoty pasek na krawędzi, grę światła w grubym dnie (chociaż jest ono zbyt mleczne na zdjęciu), wspinanie się zgrubień na ściance i świecące fałdki na niej. Przeszkadza trochę niejednolite oświetlenie tła oraz podstawka.
Zresztą w pozostałych podstawka też jest problemem.
Fotka jest do przyjęcia jako próba.
Zdjęcie nr 4.
Dzbanuszek ze szkła barwionego, nieprzeźroczystego. Fotka wygląda, jak grafika z konturami i wzorkami pociągniętymi flamastrem, co przyciąga oko. Kontur dzbanuszka rysuje się wyraźnie pod światło od blendy. Światła boczne (z prawej silniejsze) kształtują krągłość naczynia. Widzę grę kolorów – czerń konturów, gwintu i zdobień, delikatną, mleczną zieleń szkła oraz cynobrowe dotknięcia pędzelka. Napis „GELLWE” wtapia się dosłownie w materię dzbanka. Niewyszukany obiekt, ale sfotografowany, jak na moje oko, dość intrygująco.
Podstawka trochę psuje całość, jest obcym elementem, ponieważ jest kanciasta i nie pasuje do obłości naczynia.
Fotka nr 4 najbardziej mi się podoba.
Fotka nr 5.
Pokazuje fragment dzbanka w większym kontraście niż poprzednia, jest bardziej dobitna. Dwa elementy dominują - gwint szyjki oraz ucho. Być może jakieś rozszerzenie kadru w dół dodało by jej harmonii, ale to jest gdybanie, bez sprawdzenia na konkretnym zdjęciu nie da się dokładnie przewidzieć wyniku.
Bardzo udana próba, nie jako seria gotowa do katalogu, lecz jako etap, krok do przodu, pretekst do dyskusji, wspięcie się o szczebelek wyżej.
Rafał,
Gdyby nie prześwietlenie kielicha oraz gdyby rybka się ustawiła w takim samym skręcie, ale troszkę bokiem, aby było więcej ogona, to byś chyba mógł to zaproponować jako logo do wykupienia, np. bankowi „Provindykant”, który oferuje emerytom prawie to samo, co złota rybka rybakowi (jego babie). Swietny pomysł, wykonany z gracją i polotem.
Pzdr, TJ
Szanowni forumowicze, i tak to jest, że jedna niewinna prowokacja intelektualna powoduje, że potrafimy wznieść się na wyżyny (czy aby nie udeżyłem w patos?) wide zdjęcie Rafała. Zobaczcie jak można manipulować![]()
Nie podejrzewam Tadeusza o manipulację, ale trzeba oddać jedno, potrafi zainspirować. Napisałem "jedno" , a przecież to nieprawda, jest i więcej, jestem naprawdę zaszczycony, że na TYM własnie forum mam doczynienia z czlowiekiem, który potrafi o zdjęciu powiedzieć tak wiele, nie powiem, że wszystko, i czasami nie wszystkie Jego fotki mi się podobają, ale! to cennne, naprawdę cenne, że jest z nami Ktoś taki, jak Tadeusz!
Pozdrawiam
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Dokladnie, dokladnie tak...Zamieszczone przez Piotr Grześ
Zapewne dlugo nie wzialbym sie za focenie kieliszka, gdyby nie on. Innymi slowy, dziekuje za inspiracje.
Podoba mi sie ta seria, najbardziej zdjęcie ze szklankami z bąbelkami i nr 4.
oj slusznie prawicie Panowie...
a swoja droga dziekuje ponownie za komentarze i uwagi
podzielam opinie w kwesti tej podstawki tez mi nie pasowala, ale uzylem jej z tego wzgledu by oddalic szklo od podstawy gdzie byl cien, wtedy brzydko i ciemno dol wychodzil...
krzywizna... fakt, troche to nie jest zbyt rowne no ale w koncu to proby,
glownym moim zamiarem w tych zdjeciach bylo osiagniecie odpowiedniego subtelnego swiatla... mysle ze jest dobrze i mam nadzieje bedzie jeszcze lepiej, tylko musze od kogos pozyczyc kieliszki
pozdrawiam
Grzegorz