Strona 44 z 131 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1301

Wątek: Kieliszek na kafelku

| OlyJedi Awatar rumi
    Mieszka w
    gorlice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    MP1 i MP3 mi sie podobają
    E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
    ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    To moje miasto więc też focę te miejsca..... Fajny ten spacerek Ci się udał.
    Jest oko na czym zawiesić.Trzeba pomyśleć o zlocie :P
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Forever_k3w, Rumi, Zibi1303,

Dziekuję za komentarze.

Cel tego rodzaju zdjęć:

1) Pamiątkowo- sprawozdawczy.
    2) Sentymentalny, czyli osobisty, co oznacza, że ma być to widoczne na zdjęciach. Trudne zadanie.

Dodaję następnych 5 fotek. Proszę je traktować jako pewnego rodzaju próby. Całe życie człowiek się uczy, całe życie musi ćwiczyć. Trochę się narzucam, bo jednak 10 fotek z jednego miejsca i jednej sesji musi mieć poziom niziuteńki. Ale myślę, że amatorzy turystycznego fotografowania mają okazję prześledzić, jak ja - przeciętny turysta podszedłem do tematu i porównać to ze swoim lub innych znanych im osób podejściem. Moze coś pożytecznego z tego wyniknąć.

MP 6.

MP 7

MP 8

MP 9. To ujęcie próbowałem kilkadziesiąt razy przez ostatnie 30 lat, jeszcze za głębokiej komuny. W erze analogów - stanięcie w wybranym miejscu, wykadrowanie, celowanie w jednej pozycji i czekanie kiedy wiatr odpowiednio rozwinie banderę, kilkanaście pstryknięć i... skonstatowanie po wywołaniu filmu, ze kilkanaście klatek jest do dpy - szału można było dostać.

MP10. Prawdopodobnie ten pseudopiracki statek ma miliony zdjęć u przygodnych turystów. Tutaj wykorzystałem płot do ucięcia nabrzeża. Nabrzeża nie ma, ale jest płot, co lepsze?Główna rolę grają maszty. Nie wiem, jak to wygląda w oczach innych - korzystnie, niekorzystnie, unikalnie, banalnie, stereotypowo, świeżo, dziwacznie, itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    7 bardzo przyjemna
    Serdecznie pozdrawiam
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    MP6 ciekawe zestawienie mozna powiedziec tradycji z nowoczesnością gdzie jedno i drugie jest godne podziwu, MP7 nie wiem jak to nazwać ale niech bedzie cumownik na którym zabudowa daje fajny cień i ładnie prowadzi wzrok na okolicę, MP8 pod takie ostre światło podoba się tym bardziej, ze w kadrze i sylwetkowo i dosłownie skąpane w świetle obiekty, MP9 tę banderę bardziej wydobyłbym glębią, MP10 piekny statek, jego omasztowanie i rysunek tworzony przez liny, okna, balustrady, konstrukcja to niesamowite wrażenie. Przeszkadza ordynarny metalowy płot ale może po remoncie będzie usunietu. Najbardziej niepokoi mnie biała nadbudówka na pokładzie nijak nie pasująca do zabytkowego statku.
    pozdrawiam Wiejo

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    MP7 i MP9, w tej kolejności. Dla mnie to pierwsze jest oczywiste, natomiast w drugim jest jakiś przekaz, jakaś myśl- ja to czuję ale nie potrafię tego sprecyzować.
    W P6 brakuje mi jednak tego, z czego te maszty wyrastają.
    Natomiast w MP10, nie podoba mi się ten płot zasłaniający okręt. Jak sam piszesz maszty grają główną rolę, czy to znaczy, że można byłoby je zrąbać, sfotografować na trawniku i byłoby to samo? MZ, maszty dopiero mają swój urok, kiedy mają z czego wyrastać. Najlepiej z jakiegoś pokładu a nie zza płotu.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Fajny pomysł na 6 zdjęciu Gdynia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dr_feelgood
    Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Tak, fotka 6 ma w sobie takie fajne zestawienie dwoch epok, epoki gdyni pnącej sie w gore, nowoczesnej i Gdyni surowszej, morskiej, naszego okna na swiat, maszty darów zawsze mnie rozczulają.... gdzie te czasy kiedy biegało sie z dusza na ramieniu po rejach klarowac takielunek....

| OlyJedi Awatar rumi
    Mieszka w
    gorlice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    MP10 .. szkoda ze jest ten płot (czy co to to jest) bo kapitalnie by to wyglądało
    E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
    ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za komentarze.

Wanilia:
    „7 bardzo przyjemna”

Na 7 starałem się, aby wydobyć perspektywę mola oraz rytm latarń.

Wiejo:
    „MP6 ciekawe zestawienie mozna powiedziec tradycji z nowoczesnością gdzie jedno i drugie jest godne podziwu, MP7 nie wiem jak to nazwać ale niech bedzie cumownik na którym zabudowa daje fajny cień i ładnie prowadzi wzrok na okolicę, MP8 pod takie ostre światło podoba się tym bardziej, ze w kadrze i sylwetkowo i dosłownie skąpane w świetle obiekty, MP9 tę banderę bardziej wydobyłbym glębią, MP10 piekny statek, jego omasztowanie i rysunek tworzony przez liny, okna, balustrady, konstrukcja to niesamowite wrażenie. Przeszkadza ordynarny metalowy płot ale może po remoncie będzie usunietu. Najbardziej niepokoi mnie biała nadbudówka na pokładzie nijak nie pasująca do zabytkowego statku.”

MP8 jest fotką ryzykowną, ponieważ obiektyw był skierowany pod intensywne światło – z nieba oraz odbite od chodnika, co niosło ekstremalny kontrast. Z czegoś trzeba było zrezygnować, albo rozjaśnić twarze i jednocześnie wyprać niebo, albo przyciemnić niebo, co pociągnęło za sobą silne ściemnienie twarzy przechodniów. Trudne ujęcie, trochę jest poratowane przez skrzące morze w tle i wzgórza z prawej.

Na MP9 najbardziej mnie martwi niezagospodarowany niczym ciekawym lewy górny róg nad banderą.

Na MP10 płot jest ordynarny, fotkę wykonałem bowiem po remoncie nie będzie już nigdy okazji zobaczyć statku za ogrodzeniem. W moim zamiarze płot ten pełni rolę regularnego pasma odcinającego dół statku. Biała nadbudówka, to zemsta bosmana. Psuje zdjęcie bardziej niż płot, jest zupełnie obcym wtrętem.

Helmuth:
    „MP7 i MP9, w tej kolejności. Dla mnie to pierwsze jest oczywiste, natomiast w drugim jest jakiś przekaz, jakaś myśl- ja to czuję ale nie potrafię tego sprecyzować.
    W P6 brakuje mi jednak tego, z czego te maszty wyrastają.
    Natomiast w MP10, nie podoba mi się ten płot zasłaniający okręt. Jak sam piszesz maszty grają główną rolę, czy to znaczy, że można byłoby je zrąbać, sfotografować na trawniku i byłoby to samo? MZ, maszty dopiero mają swój urok, kiedy mają z czego wyrastać. Najlepiej z jakiegoś pokładu a nie zza płotu.”

W MP9 chciałem pokazać banderę i wiatr. Wstawiam tu dopełniająca banderę fotkę rufy „Daru Pomorza” (tydzień temu była feta z okazji 100-lecia tego statku).

MP11. Fotka uzupełniająca zdjęcie MP9 - to z banderą.

Forever_k3w
    „Fajny pomysł na 6 zdjęciu Gdynia”

Zestawienie wieżowca i statku wyraźnie preferuje statek z jego strzelistymi masztami i różnorodnością takielunku w stanie zwiniętym.

Dr_feelgood:
    „Tak, fotka 6 ma w sobie takie fajne zestawienie dwoch epok, epoki gdyni pnącej sie w gore, nowoczesnej i Gdyni surowszej, morskiej, naszego okna na swiat, maszty darów zawsze mnie rozczulają.... gdzie te czasy kiedy biegało sie z dusza na ramieniu po rejach klarowac takielunek....”

Sądzę, że „Dar Pomorza” w pełni zasługuje na miano ikony narodowej. Jest to pływająca historia stawania się Polski państwem morskim. Przygodo, ahoj!

Rumi:
    „MP10 .. szkoda ze jest ten płot (czy co to to jest) bo kapitalnie by to wyglądało”

Moje rojenia:
    Bez płotu też by nie było chyba lepiej, ponieważ betonowe nabrzeże nie jest tak wyrazistym elementem, jak pasmowy płot. Z płotem fotka jest bardzie płaska, ale jakoś lepiej zakomponowana. Poziome, płaskie nabrzeże nie niesie ze sobą ani perspektywy, ani faktury. To jest moje zdanie. Zdaję sobie sprawę, że mogę się mylić. Fotografia, to jest gra oparta na próbach i błędach. Moja opinia, to jest gdybanie. Dopóki nie zobaczę takiej fotki, dopóty będę żył w niepewności.

Pzdr, TJ

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów