Wstawiam 4 fotki z Gdyni, z Nabrzeża Prezydenta. Ten deptak przez szczurów lądowych jest najczęściej nazywany "Skwerem Kościuszki". Skwer o tej nazwie jest w głębi lądu, przy ul. Świętojańskiej.
Zdjęcia są do rzucenia okiem, a przy okazji do zastanowienia się nad tym, jak powinny wyglądac nasze zdjęcia z wakacji, te turystyczno-krajoznawcze, gdzie chcemy zapisać do późniejszego przypomnienia zwiedzane miejsca. I odpowiedzenia sobie na pytanie, czy fragment może być lepszy niż całość.
Pzdr, TJ
Apartamentowiec, chcesz mieć mieszkanie z widokiem na Hel, płać.
Światło pozycyjne prawe
Widoczek konturowy Nabrzeża Pomorskiego
Galion, czyli aflaston, czyli rzeźba dziobowa
Dalsze 5 fotek z Mola Południowego z Gdyni. Fotki krajoznawczo-turystyczne. Do zerknięcia.
Było dużo niebieskiego w powietrzu, aparat nie dawał rady, fotograf też.
MP1. Po sezonie, ale kilka ludzików spaceruje przy "Darze Pomorza".
MP2. Strzała na rufie "Daru Mlodziezy", wygląda jak miotacz piorunów. Statek ten od kilkunastu lat zastępuje "Dar Pomorza"
MP3. Północny kraniec Mola Południowego z pomnikiem Żagle - takie 3 iglice.
MP4. Widok wieżowca (jednego z dwóch połączonych ze sobą) Sea Towers (141 m) z pod sterówki "Błyskawicy.
MP5. To ma być zabawa formą.
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 3.10.09 o 22:13
mam sentyment do Sea Towers bylem na szczycie jak był tylko wylany betonowy szkielet,
jazda winda budowlana z siatki, niezapomniane przeżycie![]()
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Nie wiem co miałeś na myśli z niebieskim - MZ jest bardzo ładnie, klarownie, żywo. Byłem tam w zeszłym roku, jak spojrzę na swoje fotki..co prawda nie dopisała pogoda - ale to nie zmienia faktu, że Twoje są solidnie zrobione.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Lubię Gdynię, kojarzy mi się z portem , żaglami i spacerem z mężem
przywołałeś wspomnienia![]()
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
Jako Trójmieszczanin napiszę, że najbardziej mi lezy zdjecie 3. Czuć przestrzeń.
reszta kadrów bardzo duszna, nie ma czym oddychać. za ciasno.
A Gdynia nasza to przeciez miasto z morza i marzeń... a to oznacza przestrzeń i wiatr. Tu tego brakuje.
Co nie zmienia faktu, że przyjemna foto relacja ze spaceru. Lubie takie zwykle fotki 3miasta. takie bez ekscesow.
Jak dla mnie człowieka mieszkającego na drugim pagórkowatym końcu kraju to Twoje zdjęcia są przyjemne i ciekawe. Ujęcia żaglowca, nie typowy widok na wieżowce- ciekawe spojrzenie.
pozdrawiam Wiejo
Dziękuję wszystkim za komentarze – kulturka, co mnie najbardziej cieszy, bo najbardziej krytyczne uwagi można podać w sympatycznym tonie, a z drugiej strony, pochwały można rzucać, jak ochłapy (wszystko to w najmniejszej mierze nie dotyczy komentarzy do moich zdjęć).
Taztaz,
Wieże są unikalne, panorama zatoki od Helu do Gdańska.
Kasprzyk,
Miałem wrażenie, że niebieski nieco dominuje. Chyba mój monitor jest nieposłuszny.
Wanilia,
Cieszę się, że moje fotki stały się impulsem do przyjemnych wspomnień. Lubisz Gdynię, ja też, jest coś wspólnego w nas.
Nawiasem mówiąc Gdynia w róznych rankingach zajmuje czołowe miejsca jako najlepiej zarządzane miasto w naszej pięknej krainie. Jednym z ostatnich posunięć zarządu miasta jest wielka inwestycja - remont Mola Południowego od strony Basenu Prezydenta (tego, na którym pływa cumowana "Błyskawica"). Nareszcie to zaczyna jakoś wyglądać - od Skweru Kościuszki (w głębi lądu, bliżej Świętojańskiej) do cypla mola.
Dr_feelgood
Masz dużo racji i w bardzo małym stopniu nie masz racji - jeśli chodzi o przestrzeń versus ciasne kadry.
Wyrażam najwyższe uznanie dla Twojej twórczości. Pięknie budujesz przestrzeń, posiadasz niezwykłą umiejętność przykucia uwagi widza, angażowania jego wyobraźni, wciągasz go w swój świat, zmuszasz do przechadzki po nim, przepatrzenia wszystkich kątów, dotknięcia wszystkich relacji, opukania z każdej strony.
Przyczepię się troszkę. Faktury, którymi pokrywasz fotki są czysto kolażowe, lecz wg mnie nie zawsze są komplementarne z nastrojem zdjęć.
Może moje wrażeniejest populistyczne - to zwichnięty wpływ estetyki, która rozgłosił Horowitz? Może nie powinienem kalkować tego odbioru na Twoje fotki., ale to jest tylko czepianie się. Wiadomo, że zdjęcie gra, gdy się widzi go w dużym formacie, we właściwych kolorach, we wszystkich szczegółach. Być może odbierałbym to inaczej. Ale mimo tego zastrzeżenia odbieram te w jakości sieciowej z najwyższym podziwem.
Wiejo,
Najbardziej cieszy mnie akceptacja widoczków wybrzeżowych wyrażona przez człowieka pogórza, a najbardziej – aprobata nietypowego widoku na wieżowce.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 4.10.09 o 13:13
Fajnie że ktoś robi zdjęcia okolicy3 fajna
trzeba kiedyś sfocić Sk8-ów przy teatrze
pozdrawiam 3niasto
![]()