Dwa ostatnie, ze szczególnym wskazaniem na drugie - moim zdaniem - solidnie dobre.
Pozdrawiam.
Dla mnie CR2 swietne!
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Smerf Maruda, Helmuth,
Dzięki za aktywność w sprawie moich fotek - za komentarze.
W pierwszej fotce ja widzę większą rolę światła, z zaakcentowaniem jasnego elementu w mocnym punkcie kadru po prawej, w drugiej większą rolę gra kompozycja - zielony wachlarz z czerwono-bordowym "źródłem" w lewym dolnym rogu. Zastrzegam się, że to jest ocena autora, czyli może być zupełnie chybiona wobec odbioru powszechnego.
Pzdr, TJ
Wklejam wnętrze tulipanka. Chciałem pokazać światło i czarny pyłek.
Pzdr, TJ
Czarny pyłek
Wydaje mi się że jest dobrze. Ostrość na płatkach (słupki, pręciki czy jak to się tam nazywanieostre), przez co pyłki są dobrze widoczne, ale ogólnie mnie nie porywa
![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie żebym się wymądrzał, bo i daleko mi do tego, ale brakuje mi w tym zdjęciu głębi. Cały obraz jest, jakby to powiedzieć - płaski. Być może jest to związane właśnie z tą ostrością, która uciekła z pręcików i poszła chyba na środek płatków. Może gdyby była mniejsza głębia z punktem centralnym na środku kwiatu, a płatki lekuchno już poza ostrością... No ale, ja się tam nie znam.
![]()
"Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)
Helmuth, Raven66,
Dziękuję za zabranie głosu.
Ostrość jest na płatkach z dwóch uznanych za ważne przeze mnie powodów - aby były widoczne pyłki oraz aby była widoczna bardzo delikatna, prześwietlona struktura płatków, co wg mnie miało dodać lekkości tym drobinkom pyłków i podkreślić kruchość, eteryczność płatków.
Drugim celem było pokazanie płaskiej abstrakcyjnej kompozycji, którą tworzą: wianuszek intensywnie czarnych pręcikówz jasnym słupkiem w środku, pod nim niebieska owalna plama oraz wachlarz fioletowych płatków ze światłem z przeciwka przechodzącym oraz światłem bocznym widocznym szczególnie w prawym górnym rogu.
Pzdr, TJ
Tadeuszu, bardzo staranne prace. Dbasz o światło, to się rzuca w oczy.