Strona 19 z 131 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1302

Wątek: Kieliszek na kafelku

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Grizz, Moozg,
    Dziękuję za zabranie głosu.
    Jeśli chodzi o GB1, to według mojej koncepcji te białe przepalenia między liśćmi, to ma być światło, a nie tło. To światło trochę wchodzi na krawędzie listków, rozjaśnia wnętrze gęstwiny prześwitami. Niestety koncepcja się okazała licha, przynajmniej w odbiorze dwóch forumowiczów.

Moozg, co do umieszczenia głównego naczynia listka po przekątnej, to uważam, że byłoby to zbyt statyczne i zbyt "szkolne" w tym przypadku, ponieważ pozostałe listki w tle nie są dokładnie uładzone i może to by wprowadziło sztuczny, naciągany porządekz tym jednym ułożonym dokładnie przekątniowo.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dodaję fotkę przedstawiającą liść dębu.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wklejam fotkę przedstawiającą płatek róży na liściu.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar szklarz
    Mieszka w
    Tarnów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ciekawe ale dlaczego płatek tak centralnie na lisciu, w koncu to zaplanowana fotka i mogłeś z kadrem troszke pokombinowac.
    Pozdrawiam
    Adam Gandziarowski

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Szklarz,

Płatek tak centralnie, bo to była najmniej zła kompozycja z możliwych w warunkach zdjęciowych, w których tę fotke robiłem. Wydaje mi się, ze fotka nie jest w pełni centralnie zakomponowana, poniewaz, główne naczynie liścia i jego odgałęzienia, sa położone niecentralnie oraz maksimum światła też. Bardziej niecentralna kompozycja (z przesunięciem płatka) by była mozliwa, gdyby stosunek powierzchni płatka do szerokości liścia był mniejszy, byłaby większa mozliwość manewrowania płatkiem.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Mnie osobiście taki kadr odpowiada. ładnie uwydatnia kontrast kolorów i nie odciąga całkowicie wzroku od faktury liścia, która jest bardzo fajnie odzwierciedlona.
    Moim zdaniem bardzo fajne zdjęcie.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam

Szkoda, że płatek nie był trochę żywszy - tzn młodszy - tak ze 'starości" troszkę stracił swoje piękno (zawinięte i jakby poprzerywane krawędzie) ale i tak choć fotka wydaje się "prosta" i łatwa w odbiorze może się podobać - ma swój urok - pewnie za sprawą kolorów i światła oraz ładnej faktury tego listka (już ktoś napisał)

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Ziemiao1 i John100,

Dziękuję za przekazanie swojego odbioru. Podzielam w dużej części wasze spojrzenie - te elementy, które dominują w odbiorze - przeciwstawienie czerwień płatka / zieleń liścia, światło na liściu, szczególnie plama w lewym dolnym rogu, faktura liścia oraz wzór, ornament naczyń na nim.
    Jestem także zdania, że tego typu motyw wymagał dalszego skupienia się na stosunku płatek / liść i takiego ułożenia płatka, które by dało bardziej harmonijną kompozycję, z efektywniejszym wydobyciewm faktury i wypukłości płatka oraz uwydatnienim jego lekkości, lotności, choć to by było najtrudniejsze, bo wchodzące w konflikt z jego starością.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wklejam czerwony kwiat zygokaktusa (nie pamiętam dokładnej nazwy).
    Pzdr, TJ

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Szklarz,

Płatek tak centralnie, bo to była najmniej zła kompozycja z możliwych w warunkach zdjęciowych, w których tę fotke robiłem. Wydaje mi się, ze fotka nie jest w pełni centralnie zakomponowana, poniewaz, główne naczynie liścia i jego odgałęzienia, sa położone niecentralnie oraz maksimum światła też. Bardziej niecentralna kompozycja (z przesunięciem płatka) by była mozliwa, gdyby stosunek powierzchni płatka do szerokości liścia był mniejszy, byłaby większa mozliwość manewrowania płatkiem.

Pzdr, TJ
    Tadeuszu dojdzie do tego, że zaczniesz tworzyć algorytm dla uzasadnienia kompozycji swojego zdjęcia. Nie napiszę komentarza do zdjęć ponieważ mi strzelisz matematyczne uzasadnienie poprawności swojej decyzji. Wolę tego uniknąć, gdyż grzeczność nakazuje przeczytać adresowanego do mnie posta, a obawiam się, że nie mógłbym przebrnąć przez więcej niż dwa pierwsze zdania

Troszkę ironicznie, ale bez złej woli...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów