Jak patrzę na te zdjęcia żałuję że od wielu lat w Gdańsku nie byłem.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Generalnie Gdańsk jest w sezonie bardzo oblegany przez turystów, tak jak np. Wenecja, czy Barcelona. Z jednej strony obecność tłumów pozwala zarabiać miastu pieniądze, z drugiej strony wszędzie w najdalsze zakamarki wciska się komercja, z trzeciej tłumy przeszkadzają trochę w kontemplacji, a fotograf potrzebuje tej kontemplacji. Tymczasem musi się zastanawiać, ustawiać, co chwila kontrolować, co się w kadrze może dziać. Choć dla mnie fotografie miasta bez ludzi byłyby jakieś takie.
Ciekawostką historyczną jest problem odbudowy zniszczonego do fundamentów w w lutym i marcu 1945 roku Starego Miasta (właściwie jest to tzw. Główne Miasto) w Gdańsku. Podobno w ówczesnych władzach był duża frakcja, która miała takie poglądy na odbudowę Gdańska po wojnie - to nie ma sensu, po co odbudowywać to siedlisko krzyżaków i prusactwa, należy uprzątnąć gruzy i wybudować na nowo solidnie, nowe socjalistyczne miasto bez tych mieszczańskich ozdóbek, germańskiej brzydoty i klasowych nierówności, by polski lud pracujący mógł się przekonać, jak dobrze jest żyć, mieszkać w nowym Gdańsku.
Jak patrzę na dzisiejszy Gdańsk, w którym uszanowane i zrewitalizowane zostało dziedzictwo przeszłości, to nasuwa się refleksja - idiotów nigdy nie brakowało na świecie. Jakby oni wygrali. to co by mój aparat foto miał do roboty w Gdańsku.
TJ
Bardzo ładnie listki na wodzie wyszły. Zastanawiam się jedynie czy warto było nachylać odbicia pni od pionu. W sumie nie jestem przekonany - z jednej strony nachylenie linii ku przekątnej często uatrakcyjnia kadr, z drugiej przechylone odbicia pni sprawiają wrażenie nienaturalności. Chyba musiałbym zobaczyć również wersję s pionowymi odbiciami i dopiero po porównaniu obu wersji miałbym wyrobione zdanie jak jest lepiej.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Fotka z listkami, to abstrakcja, Jest bardziej 2D niż 3D. Wynika to z faktu, ze nie było innego podejścia do tematu ze względu na okoliczności sceny tj. pozycja fotografa, kształt wzorków na wodzie, nachylenie obiektywu względem nich , rozciągłość stawu, kierunek światła, rodzaj odbić w wodzie, rodzaj nadbrzeżnych roślin, wiatr układający co rusz liście na wodzie, wielkość i kształt prześwitów w drzewach, a w nich rodzaj chmur, itd.
TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 9.02.25 o 14:29