Fajne te polne kadry i 2zachód![]()
Fajne te polne kadry i 2zachód![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dzięki Dawid i Saboor za odwiedziny
Dzisiaj pstryczki do pooglądania z Brna w Czechach. Ogólnie wszystkie foty z okolicy katedry i kilka szczegółów architektonicznych ze starówki.
Słów kilka z Wiki odnośnie katedry:
Katedra Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Brnie (czes. Katedrála svatého Petra a Pavla, Petrov) - główna świątynia diecezji brneńskiej w Czechach. Zbudowana najprawdopodobniej na miejscu pierwszego zamku w Brnie z XII wieku na szczycie wzgórza Petrov. Oryginalnie zbudowana w stylu romańskim została przebudowana w XIII wieku w stylu gotyckim. Przez kolejne przebudowa zatraciła czystość stylu architektonicznego - obecna forma to efekt przebudowy z przełomu XIX i XX stulecia, gdy nadano budynkowi neogotycki styl i ukończono wieże. Do zwiedzania przeznaczone jest barokowe wnętrze katedry, wieże ze skarbcem i krypta (jedyna zachowana romańska część kościoła) z ekspozycją dotyczącą historii katedry. Z wież rozciąga się wspaniały widok na stare miasto. Niestety do wejścia na wieże dotarłem za późno - zamykają o 17:00. Byłem tam praktycznie punkt o tej godzinie i już się nie udało. Sylwetka świątyni, znakomicie rozpoznawalna m.in. dzięki umieszczeniu jej na na monecie 10-koronowej, jest jednym z symboli miasta.
Technicznie:
E-510, 40-150, 14-42, filtry: polar nie na każdym, późne słoneczne popołudnie
Pozdrawiam,
piotrdwr
Statystycznie rzecz biorąc ja i mój pies mamy po trzy nogi.
Moja galeria i fotoblog: http://jarekdziedzic.com/