Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Usuwanie faktury itp. z odbitek.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Usuwanie faktury itp. z odbitek.

Mam nie mały problem z uzyskaniem zadowalającego efektu przy obróbce starych zdjec mojej prababci i dziadka. Skanuje je na normalnym skanerze, nic specjanego. Lecz faktura ktora jest na papierze jest widoczna po zeskanowaniu. Może ktoś mi pomoże obrobić te zdjęcia, bo chcial bym je niedlugo dac babci na urodziny :] oto te zdjecia

http://kodziu.fm.interia.pl/1.jpg

http://kodziu.fm.interia.pl/2.jpg

Jeronimo: zmienilem na URL bo troche ciezkie te fotki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jak masz aparat to spróbuj zrobić zdjęcie fotce, a jak nie masz to od kogoś porzycz. Bo jak tu widzę to zabawa przednia w PS czeka i to naprawdę dla kogoś dobrego. A na zdjęciu faktury tak jak na skanerze nie powinno być.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    zdjęcie jest wykonane na papierze półmat jedwabisty i jesgi faktura będzie wychodzić. Jedynym dawno stosowanym przezemnie sposobem aby zdjęcie nic nie straciło i faktura była strawna dla oka jest reprodukcja zdjęcia w kuwecie z wodą z tym, że kuweta musi byc na solidnej podstawie / podłodze/ eliminującej wszelkie drgania, zdjęcie po ok. 10 min. leżenia w wodzie wyprostuje się i osiądzie na dnie, oświetlenie zastane miękkie i aparat na statywie pod kątem 90 stopni w dół aby uniknąć ewentualnych refleksów. Dobrać temp. barw. i do labu zrobić prezent. Powodzenia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ... ojejku... boje sie ze zdjecie zbyt stare aby z niego zrobic cuda
    Szukaj czegos lepszego... a moze lepiej by bylo abys pstryknal portretowke prababci i dziadkowi ? Efekt bedzi o niego lepszy a zawsze bedziesz mogl go postarzyć lub zrobic cuda-niewidy.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    a moze lepiej by bylo abys pstryknal portretowke prababci i dziadkowi ? Efekt bedzi o niego lepszy a zawsze bedziesz mogl go postarzyć lub zrobic cuda-niewidy.
    obawiam się że to nie o to chodzi... stare zdjęcia mają swoją wymowę i to podejrzewam właściciel tychże fotografii chce utrwalić...

sposób z wodą widziałem i efekty były rewelacyjne... gorzej jeżeli papier na ktorym jest zdjęcie jest kiepskiej jakości (bardzo matowy i mało jest tej emulsji na wierzchu) wtedy faktycznie się zniszczy. Ale jeśli aż tak widać te faktuke znaczy że powinien to przeżyć...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    obawiam sie tylko ze metoda z moczeniem papieru moze byc droga w jedna strone bowiem jakosc fotki po wyschnieciu juz nie bedzie taka jak przed zamoczeniem.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja wyłącznie fotografuję takie zdjęcia z fakturą (światło rozproszone)--skaner oświetla prostopadle więc podbija bardzo tę fakturę...--pozdrawiam

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Mozna szybciutko cos takiego:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2a_131.jpg
Wyświetleń:	557
Rozmiar:	49,1 KB
ID:	1190   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1a_121.jpg
Wyświetleń:	517
Rozmiar:	53,2 KB
ID:	1191  
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam,
    ja wczoraj przez przypadek trafiłem na coś co mogłoby pomóc...
    Ale uwaga, bo teraz będzie ostro po bandzie

W skrócie metoda działa następująco - dla obrazu z fakturą wykonuje się transformatę Fouriera i otrzymuje się obraz na którym widać piki odpowiadające fakturze, po ich zamaskowaniu wykonuje się odwrotną transformatę Fouriera i otrzymuje się obraz z usuniętą fakturą Po szczegóły zapraszam TUTAJ

(przykładowe zdjęcie z kotkiem )

Pozdrawiam,

P.S. Można pobrać trzy-tygodniowe demo, które pozwala na tworzenie transformat i inne zabawy z obrazem - TUTAJ
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary