http://camerasize.com/compare/#327,285
Wszystko rozpatrujesz w kontekście lepsza/gorsza
Nie twierdzę, że jest lepsza tylko, że wygodnie byłoby mieć K-01 jako drugą, dodatkową puszkę,
pewnie są też tacy którzy go kupią, bo mają taki kaprys..
Ostatnio edytowane przez Conchitta ; 16.08.12 o 14:01
Tego mi nie musisz pokazywac bo oba aparaty mialem w rece (no moze nie K30 ale i K5 i Kr). Roznica w wielkosci miedzy aparatami nie jest duza i sprowadza sie glownie do faktu ze K01 nie ma wizjera i ma kiepski grip - aparat nadal jest duzy (nawet bardzo porownujac do konkurencji bezlusterkowej) a zdecydowanie mniej wygodny i duzo wolniejszy. Zerknij sobie na to porownanie: http://camerasize.com/compare/#163,285
Dla mnie różnica jest odczuwalna..
No zerknąłem sobie, tyle że mnie posiadanie dwóch systemów nie kręci, z Pentax'a nie mam zamiaru rezygnować - wręcz przeciwnie,
K-01 kupiłbym sobie jako dodatek, naprawdę nie musisz mnie przekonywać, że to nie ma sensu..![]()
Kup sobie i kadruj na zombie.Bez urazy.
Nawet nie sugeruje ze nie jest odczuwalnaDla mnie jest po prostu zbyt mala zeby uzasadnic zakup tego body i staralem sie zrozumiec jakie uzasadnienie moze miec dla kogos kto juz ma szklarnie Pentax'a
Ja tez nie sugeruje Ci zakupu innego systemuRozumiem ze mozna kupic sobie K01 jako zachcianke/ciekawostke ale nie potrafie znalezc racjonalnego uzasadnienia. K01 jest wolniejszy od K5 (jak dla mnie powaznie), nie ma wizjera (nawet jako opcji) i jest tylko minimalnie mniejszy od lustrzanek Pentax'a. Z wiernoscia marce nie dyskutuje (zeby nie bylo watpliwosci
) probuje tylko znalezc racjonalne uzasadnienie, ktorego teraz nie znam, dla zakupu tego aparatu
Proponuje wstrzymac sie do Photokiny, wtedy Pentax moze pokazac cos ciekawego albo tak sie zdarzy, ze odpusci sobie bezlusterkowce a Ricoh wypusci modul z bagnetem K do GRXa.
mobi
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Modul z bagnetem K do GRXa to dla mnie watpliwa sprawa, bo:
1. wszystko staloby sie duze, jednak flange robi swoje
2. domykanie przeslony w szklach Pentaxa jest mechaniczne, z korpusu, podobnie wiekszosc szkiel jest na "srubokret", to bardzo skomplikowaloby konstrukcje takiego modulu, zeby mogl wspolpracowac ze szklami AF Pentaxa i chyba byloby po prostu nieoplacalne.
Tutaj jak ktos bardzo chce uzywac szkiel K w bezlusterkowcu, to ma K01Mysle wiec, ze jak juz to pokaza cos kompletnie nowego, o ile chca zaistniec na rynku bezlusterkowcow. Szkoda, ze moj kontakt u polskiego dystrybutora Pentaxa odszedl, tak to juz moglbym podpowiedziec co sie bedzie dzialo
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert