No ta nowa K-5 fajnie wymiata, szacuneczek autofokus robi wrażenie w trybie live view również. I w całkiem przyzwoitej cenie.
No ta nowa K-5 fajnie wymiata, szacuneczek autofokus robi wrażenie w trybie live view również. I w całkiem przyzwoitej cenie.
Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon
Pentax ma wiele funkcji które mi się podobają, posiada 100% krycia wizjera, auto-horyzont i poziomicę w wizjerze i na LV + autokorekta poziomu o 2 stopnie - do architektury świetna rzecz. Dodatkowo cicha migawka, HDR z puszki i obróbka wstępna RAW w aparacie - o uszczelnieniach nie wspomnę. Problemem jest tylko szklarnia a dokładnie wysokie ceny na większość stałek i problemy z powtarzalnością jakości niektórych obiektywów np. w serii DA 16-50.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
17-70 fajny i zaskakująco tani, nie wiem na ile dobry optycznie, ale nie powinien być gorszy od Sony 16-105, choć zakres zauważalnie gorszy, 55-300 już raczej będzie słabszy niż Sony 70-300, a 40/2.8 mimo iż niewątpliwie fajny to jednak wolałbym coś jaśniejszego niż 2.8.
Na razie zostaje A700, ale jeśli na wiosnę Sony wymyśli że produkuje już tylko Pelixy to się rozstaniemy i może wtedy Pentax?
Kiedyś Minolta 505si wygrała z MZ-5n, to może tym razem górą będzie K-5?
Sony też ma fajną szklarnię w dodatku można dokupić starsze obiektywy od Minolty za niewielki pieniądze. Co do Tele to się zgadzam bo Pentax w ofercie ma właściwie tylko kit 50-200 i tele 55-300 z tańszych szkieł bo nie liczę 60-250 który kosztuje 5000 zł.
Sony chyba wczoraj zapowiedziało jakąś puszkę dla zaawansowanych amatorów? i wspominali też o jakimś bezlusterkowcu typu a55 dla tego segmentu.
Zbaczamy z tematu lekko.
Wiem że Sony ma fajną szklarnię, akurat "szyta pode mnie", dlatego ciężko zrezygnować mimo "pewnego opóźnienia" nowej zaawansowanej puszki. A K-5 wydaje się bardzo interesujący i właśnie takie body od Sony by mi się marzyło. Z drugiej strony zawsze mi się podobały: FA 77 mm F/1.8 i FA 43 mm f/1.9 więc może czas? Tyle że nie ma systemu bez wad i trzeba się poważnie zastanowić, wiem tylko że nie chcę FF, ale w przypadku Pentaxa to raczej nie jest problem.
Sony coś tam pokazało ale z wywiadów wynika że to ma być coś jak A33 czyli EVF + półprzepuszczalne lustro, a ja nie mogę się przekonać ani do jednego, ani do drugiego.
Jak się pokaże coś zaawansowanego w stylu A700 tyle że z normalnym wizjerem to na pewno nie wezmę K-5 bo jednak szklarnia w Sony bardziej mi pasuje.
Sam chciałbym obejrzeć A55/A33. Nie negowałbym na Twoim miejscu tej technologii bo na Dpreview.com A55 dostało świetne noty.
Ciekaw jestem jak spisuje się ten wizjer i czy wiarygodnie przekazuje obraz.
Wracając do tematu to Pentax chyba dobrze planuje kolejne posunięcia - poprawił znacznie AF co było słabą stoną poprzednich puszek, wypuścił teraz budżetową stałkę i nowy jeszcze szybszy obiektyw. To dopiero początek ale tego najbardziej brakowało Pentaxowi.
Rozmiary puszek k-7 i K-5 też są kierowane dla odbiorców którym nie zależy na wielkości body a stawiają bardziej na poręczność i mobilność sprzętu. Taki aparat można wszędzie zabrać.
Szybkość AF w Pentaksie przestała być problemem już w modelach K-7 i K-x (a nawet częściowo w K-m).
17-70 jest bardzo dobry optycznie. Zresztą podobnie jak 55-300. Można to zweryfikować chociażby na Photozone:
http://www.photozone.de/Reviews/pentax
Cena 60-250 jest rzeczywiście bardzo wysoka, ale to była w sumie chyba taka odpowiedź na znakomitą Sigmę 100-300/4. I o ile pod względem jakości obrazka DA 60-250 jest fantastyczny od pełnej dziury, o tyle zwykł niestety łapać bliki. Ale przynajmniej jest uszczelniony...
16-50/2.8 - to świetny zoom standardowy. Miałem przez miesiąc - najmniejszych zastrzeżeń. Jego felerna opinia wzięła się z początków produkcji - obecnie nie ma ani jednego głosu negatywnego o tym szkle.
Ltd 77/1.8 nie mam, więc nie chcę się wypowiadać. Za to 43/1.9 praktycznie nie schodzi z analoga. Ma fantastyczny bokeh i to coś, co sprawia, że baaardzo trudno odpina się to szkło.
Ostatnio edytowane przez Michu (Pentax) ; 24.09.10 o 09:58
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Wysokie ISO:
http://www.popco.net/zboard/zboard.p...c=asc&no=14223.
Porównanie ISO 6400 między K-5 i K-7, oraz ISO 12800 z K-5.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Postęp jest duży, bez dwóch zdań. Jak się chce, to można...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No MIchu chyba jesteście szczęśliwi, też macie super puche wygląda że to K5, będzie naprawdę superanckie
/*...................*/
/* ...........................*/