No no no robi wrażenie![]()
Jak pisałem posta to nie wiedziałem że Sigma ma już APS-C, a Fuji właściwie od dawna nie pokazało żadnej matrycy więc nawet nie wiadomo czy dalej rozwijają ten segment, szczególnie w kontekście tego nowego X100 gdzie prawdopodobnie siedzi APS-C od Sony.
Poza tym żaden z tych producentów nie pali się do sprzedaży matrycy innym firmom, szczególnie Canon.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Po ile jest optyka do Pentaxa?![]()
Po ile jest optyka Canona, Nikona, SONY i Olympusa? Nikt za darmo nie chce rozdawać. Nad czym ubolewam.
Pentax DA* 16-50mm f/2,8 ED SDM 3400zł
Pentax DA* 50-135mm f/2,8 ED SDM 3700zł
Pentax DA* 60-250mm f/4 ED SDM 4900zł
Pentax DA* 55mm f/1,4 SDM 2700zł
Pentax DA* 200mm f/2,8 ED SDM 3400zł
Pentax DA* 300mm f/4 ED SDM 4100zł
Tak na szybko. Poziom cenowy optyki SIGMA.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 23.09.10 o 11:40
Mnie wystarczyłby Pentax DA* 16-50mm f/2,8 ED SDM oraz DA* 50-135mm f/2,8 ED SDM. Ceny obiektywów zoom Pentaxa można zaliczyć do najniższych na rynku.
Oczywicie chcąc na siłę udowodnić, że Pentax jest drogi możesz skupić swój wzrok na 55mm f/1,4 SDM. Zapewne Pentax ma w swojej ofercie jeszcze kilka obiektywów, którymi możesz się podepszeć chcąc udowodnić, że jest drogi.
Z trzech producentów powszechnie szydzono. Olympusa, Pentaxa oraz SONY. Olympus właśnie pogrzebał e-system, a SONY zastanawiająco zwolniło. Pentax zaś systematycznie prze do przodu. Jakość obrazka bardzo wysoka przy czym ma najpełniejszą ofertę wysokiej jakości obiektywów przeznaczonych dla formatu APS-C. Rośnie tak troszkę niezauważony, ale za ten stan rzeczy odpowiada marketing, a w zasadzie jego brak.
I wszystko wskazuje, że Pentax może uzyskać jeszcze lepszą jakość z APS-C niż obecnie.
Pozdrawiam
Tyle że te szkła to z grubsza to samo optycznie co analogiczne Tokiny które co prawda nie mają SDM ale są znacznie tańsze.
Mam w tej chwili A700 + 16-105 + 70-300 + 50 1.7 + lampa HVL-42 (średni model). Z braku nowego body od Sony może bym się zainteresował K-5 w połowie przyszłego roku, ale nie wiem czy znajdę optykę w zbliżonym zakresie i cenie u Pentaxa?
Możliwe. Widziałem jednak zdjęcia z tych obiektywów i efekt mi się podobał. Gdzieś w sieci napotkałem info, że konstukcja optyczna podobna, ale już powłoki Pentax stosuje swoje.
Pewnie Michu mógłby odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ja mam od dłuższego czasu bardzo sprecyzowane oczekiwania. Jeśli chodzi o optykę, to nie wzdycham do super jasnych stałem. Jak już wspominałem DA* 16-50mm f/2,8 ED SDM oraz DA* 50-135mm f/2,8 ED SDM w zupełności, by mi wystarczyły.
Z tym, że EF 17-40L i 70-200/4 L również spełniają moje oczekiwania.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 23.09.10 o 16:00
Odpowiednikami mniej więcej były by 17-70/4, DA 55-300 i np. Ltd 40/2.8 (naleśnik), lub DA 35/2.4 (nowość - budżetowy standard do APS). Ciekawostką jest też pokazany na Photokinie DA 18-135. Uszczelniony, dłuższy kit. Cena dość wysoka, ale podobno posiada nowy napęd - sami jesteśmy ciekawi, co sobą zaprezentuje.
Cena 55/1.4 rzeczywiście jest wysoka, ale w zamierzeniach była to portretówka (po cropie otrzymujemy prawie odpowiednik 85mm). Jest to szkło rewelacyjne optycznie, do tego uszczelnione. Jedynym jego minusem jest stosunkowo wolny AF.
Pisałem już kiedyś tutaj. Duża część nowych obiektywów, pomimo tego, że projektowane na APS-C (seria DA) kryje z powodzeniem 35mm: wspomniany 55/1.4, 70/2.4, 200/2.8, 300/4, 40/2.8...
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=