Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 100

Wątek: Pentax K-5

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    nikon d7000 to ta sama matryca sony co w pentax
    zobaczymy co tam z niej wycisna
    Dotąd Nikon dysponując tą samą matrycą uzyskiwał nad konkurencją przewagę. Tym razem najprawdopodobniej nastąpi zmiana lidera.

Pentax widać jest w gazie. Pod względem IQ zbliżyli APS-C do FF. Jedynym minusem K5 może być wysoka cena. Niby logiczne, że skoro nie jest gorsze, to nie ma powodu, by było tańsze, ale...

W każdym razie mają szansę na wyciągnięcie systemu z cienia. Pod warunkiem, że nie postawią między klientem, a produktem muru w postaci wysokiej ceny.

PS. Marcin sample z D7000 nie napawają optymizmem. Regres IQ w stosunku do D300s.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Pentax widać jest w gazie. Pod względem IQ zbliżyli APS-C do FF. Jedynym minusem K5 może być wysoka cena. Niby logiczne, że skoro nie jest gorsze, to nie ma powodu, by było tańsze, ale...

W każdym razie mają szansę na wyciągnięcie systemu z cienia. Pod warunkiem, że nie postawią między klientem, a produktem muru w postaci wysokiej ceny.
    Pamiętam że Pentax zawsze był drogi. Jak kupowałem analoga to właśnie z powodu ceny odpadł Pentax MZ-5n/MZ-3.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    K-5 ma być tańszy niż E-5... więc nie ma co lamentować.
    O/N

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Pamiętam że Pentax zawsze był drogi. Jak kupowałem analoga to właśnie z powodu ceny odpadł Pentax MZ-5n/MZ-3.
    W czasach analogowych nie dziwiło mnie, że jego produkty są drogie. To, był wówczas top, a pozycja Pentaxa na rynku była diamentralnie inna.

Obecnie dostrzegam możliwość mocniejszego zaistnienia Pentaxa na rynku, ale tylko pod warunkiem, że ceny jego produktów będą atrakcyjne. W innym wypadku nie wystarczy być równie dobrym, co Nikon czy Canon. Ludzie i tak będą wybierać przede wszystkim między tymi dwoma firmami.

Jak pamiętasz dawno temu zwracałem uwagę na fakt, że u Pentaxa dzieje się sporo pozytywnego i dziwiłem się ciszy jaka panuje wokół produktów tej firmy. K5 wygląda na pierwszy aparat APS-C, który pod względem IQ dorównuje najlepszym aparatom FF. Gdyby Olympus miał tyle argumentów, co obecnie Pentax, to jego marketing zmieliłby konkurencję.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 17.10.10 o 23:37

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Pentax nie przeskoczy... zadowoli swiadomych fotoamatorów... ale do świadomosci się nie przedrze. Ni w tej ni w kolejnych 2-3 generacjach...

Przecież oni w ogóle nie uprawiają marketingu... nie promują się. (Przynajmniej na naszym rynku, a w sumie to w całej Europie tez niezbyt).

A klienci(Ci co do końca nie wiedzą czego chcą), nie wybiorą pentaxa, ba nie wybiorą nawet c, czy n w takim stopniu, co wybiorą sony. Bo ładne reklamy robi i jest wszędzie... (Nie żebym marudził na s - bo dzięki jego wrednej polityce marketingowej konkurencja c i n się wreszcie obudziła)

Tak, więc szalenie fajnie, że pentax idzie do przodu, może to przycisnać konkurencję w Japonii, ale na popularność w PL to specjalnie się nie przełoży.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    A ja mam ochotę kupić tego K-5. Jeszcze nie teraz, może gdzieś w przyszłym roku jak trochę stanieje. Sony jakoś nie chce pokazać następcy A700, FF mi nie potrzebny, a nie chcę czegoś z EVF, taki K-5 + 17-70 wydaje się całkiem fajnym zastępstwem dla A700 + 16-80.

Tyle że nie bardzo jest coś przystępnego cenowo czym mógłbym zastąpić Sonowe 70-300...
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    A ja mam ochotę kupić tego K-5. Jeszcze nie teraz, może gdzieś w przyszłym roku jak trochę stanieje. Sony jakoś nie chce pokazać następcy A700, FF mi nie potrzebny, a nie chcę czegoś z EVF, taki K-5 + 17-70 wydaje się całkiem fajnym zastępstwem dla A700 + 16-80.

Tyle że nie bardzo jest coś przystępnego cenowo czym mógłbym zastąpić Sonowe 70-300...
    Ja też czekam na testy K-5
    Zastanawiam się nawet nad zakupem K-7 bo posiada już te funkcje które mnie interesują i wizjer pokrywający 100% kadru. Wysokiego iso przeważnie nie używam wiec kto wie? K-7 pewnie stanieje na dniach.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziś się pojawił w moich stronach :http://www.srsmicrosystems.co.uk/549...-CLASS-10.html
    Cena chyba nie taka straszna, jak na początek, a i gratisy dają
    O/N

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W temacie uszczelnień K-5:

Na zachodzie (ciekawe, czy w Polsce również) już szykowany jest cashback - od 50 do 150Euro. Przy cenie 4.800zł u nas, z zwrotem kasy cena dosyć zachęcająca będzie na starcie...
    http://www.mobiles-actus.com/photos/...tax-mamini.jpg
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    W temacie uszczelnień K-5:
    YouTube - [PENTAX K-5] under the shower

Na zachodzie (ciekawe, czy w Polsce również) już szykowany jest cashback - od 50 do 150Euro. Przy cenie 4.800zł u nas, z zwrotem kasy cena dosyć zachęcająca będzie na starcie...
    http://www.mobiles-actus.com/photos/...tax-mamini.jpg
    eee, tam, Olki E3 i E5 były cały czas włączone podczas mycia ;P