Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Olympus SP-550 UZ

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Olympus SP-550 UZ

Stało się to na co wszyscy czekali. Poprzednie wersje aparatu były bardzo dobre jednak brakowało im jednego stabilizacji. Cała konkurencja miała już taki bajer. Olympus nie wprowadził starego modelu tylko, że ze stabilizacją, ale wraz z modelem SP-550 wprowadził także pierwszy aparat z 18x zoomem optycznym. Ogromną zaletą tego aparatu jest fakt, że zakres ogniskowej zaczyna się od 28mm (dla obrazka 35mm).

Wielkie podziękowania dla Radka oraz pracowników Olympusa, dzięki którym mogłem zrobić trochę zdjęć. Generalnie sprawdzałem jak działa stabilizacja, ale i jak szumi na poszczególnych ISO. Warunki były te same na wszystkich zdjęciach, zdjęcia robione z ręki + stabilizacja. Wszystko można znaleźć na stronie http://raw.fotosite.pl/index-Olympus_SP-550_by_Yx.htm Na razie ORF-y czyta chyba tylko Olympus Master.

Aparat jest na prawdę mały i lekki. Trzyma się dobrze, wykonany z dobrych materiałów (widać, że nie jakiś szajs, ale jak w E-1 i E-330 się odkleja guma to i w tym może).
    Stabilizacje włącza się osobnym guzikiem, nie trzeba grzebać w Menu. Czułość maksymalna wynosi 5000 jednak rozdzielczość jest zmniejszona do, któregoś z niższych jpg-ów(SQ1). RAW-y można zapisywać do ISO1600. Wrażenia na prawdę pozytywne. Brakuje tylko odchylanego LCD (ale może będzie w następnym SP-5XX).

pozdrawiam Yx
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pozwolilem sobie zrobic porownanie szumu na iso 1600 z sp510 (zdjecie bialej sciany, balans auto, 1/50sek, F2..
    Dcraw juz czyta sp550, wiec wkrotce ufraw i inne na nim bazujace beda mogly otwierac te pliki. Jak powstanie jakis nowy snapshot ze zrodla to powinien juz prawidlowo czytac te orfy
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	iso1600_178.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	73,9 KB
ID:	1189  
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No to ja dorzucę parę faktów o ORFach z SP550UZ.

Wielkośc pliku to ok. 10.8MB (nie jest idealnie stała)
    Nagłówek zajmuje 7168 bajtów. Potem jest miniaturka JPG 160x120 (11264 bajtów) a nastepnie dane z matrycy 3088x2309x1.5bajta = 10'695'288 bajtów. Plik kończy ok 60-80kB danych o zmiennej długości.

całkowita rozdzielczość matrycy to 3088x2309 = 7'130'192 pikseli
    rozdzielczośc zdjęcia to 3072x2304

Jak widać jest to typowy ORF jak z pozostałych aparatów kompaktowych Olympusa (charakterystyczne jest 1.5bajta/piksel i wysokość matrycy jako nieparzysta liczba)

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jest juz test na fotopolis. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5664
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Mi się podoba podsumowanie. Jakoś tak: 'sprawdza się stara zasada, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.' Ale i tak 5 dostał....
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx
    Mi się podoba podsumowanie. Jakoś tak: 'sprawdza się stara zasada, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.' Ale i tak 5 dostał....
    Wlasnie to chcialem zauwazyc W sumie to w tescie go troche objechali, a z przykladowych fotek wyglada, ze calkiem slusznie. Szumy, potworne aberracje chromatyczne... Troche masakra. No i do tego bardzo powolny. Jedynie wykonanie bardzo dobre. Z tego co pisali to powienien dostac maks 4, ale w koncu nie moglo byc inaczej niz 5... Ech...
    Pzdr

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    No i do tego bardzo powolny. Jedynie wykonanie bardzo dobre.
    Mam zamiar sprzedać Zuiko 50-200 i kupić tego Olka. Sądzę, że uwolni mnie od dźwigania statywu i poruszonych zdjęć na pełnej rurze. To z tęsknoty za Olkami C-2100 i E-100
    Chciałbym jednak wiedzieć jak jest z tym opóźnieniem, z jakim aparatem można by je porównać? Czy mógłbym prosić jakiegoś posiadacza /nie macacza/ o informacje na ten temat.
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam. Z racji tego , że temat dotyczy Olypusa sp 550UZ dorzucę dość ciekawy filmik ad. sp-550UZ , na którym gość między innymi prezentuje działanie stabilizacji mechanicznej.

http://www.dphotojournal.com/olympus...sample-photos/
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nagrywanie filmików z dźwiękiem na SP 550-UZ

Witam

Mam pytanie gdyż jestem użytkownikiem powyższego aparatu
    ale nie umiem sobie poradzić z nagrywaniem dźwięku podczas kręcenia filmików.

Mam nadzieję że to tylko moja niewiedza a nie że aparacik ma uszkodzony mikrofon.

Proszę o pomoc jak mam sobie z tym poradzić.

Z góry dzieki

Michał

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów