Wujek, właśnie o to chodzi, że nie dbasz o akredytację, fotografujesz jako publiczność, przecież wolno. Twoi studenci też mają prawo do fotografowania Twojej osoby, ale czy mogą upublicznić Twój wizerunek ?
Może i jak stary menedżer, co by zresztą dowodziło, że zna się na rzeczy, bo odpowiedź jak najbardziej prawidłowa. Skoro dostałeś akredytację (nieważne: odpłatnie, nieodpłatnie), to w jej warunkach powinny być określone warunki korzystania z Twoich uprawnień, w tym: gdzie wolno Tobie wejść (wiadomo, że są strefy, gdzie jako publiczność nie wejdziesz), etc.
Przepisów na ten temat nie znajdziesz, nawet w prawie prasowym, bo to są kategorie poza bezpośrednim zainteresowaniem prawa.
pozdrawiam, Olgierd
w czwartek wybieram się na koncert Warrena Haynesa do Palladium w Wawie... jak myślicie wpuszczą mnie z lustrzanką? czy nie ma sensu nawet próbować bo pocałuję klamkę... nie ukrywam że chciałbym mu pstryknąć kilka fotek w akcji... macie może rady w jaki sposób można się wcześniej dowiedzieć który klub wpuszcza z puszką a który nie?
Organizator powinien podać informacje o zakazie, choćby na stronie. Najlepiej zadzwonić do nich w tej sprawie. Dowiesz się czy Cie wpuszczą i przez jaki czas można robić zdjęcia. Jeśli nie będziesz mógł do nich dotrzeć w żaden sposób, to najlepiej wziąć "małpkę" i wyłączyć lampę. Dyskretnie, bez zwracania uwagi, i bez odwracania uwagi innych. A jeśli bardzo Tobie zależy by zrobić to lustrzanką to najlepiej załatwić sobie wejście w zamian za udostępnienie zdjęć organizatorom. Fotografie koncertową najlepiej uprawiać na poważnie. Dużo więcej swobody i większa satysfakcja z efektów.
to jeszcze nic, ja raz miałem koncert , gdzie miałem robić 3 pierwsze piosenki spod sceny i tak było uzgodnione z organizatorem , który przyznał mi akredytacje po czym informacja jest od menadżerki zespołu, że nie robimy tak jak było uzgodnione tylko, że robimy 1 piosenkę będąc na scenie razem z artystami, po czym redaktor naczelny dla którego pracował powiedział: umowę złamali to ja nie wykonuję umowy z mojej strony, jak będą mieć z tym problem to zapraszam do sądu i tak to się kończy, pokazują jakie to są "gwiazdy"
Już jest namierzon.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
W tym roku w Jarocinie nie wpuszczali z " lustrem " bez akredytacji ( jestem tubylcem wiec poradziłem sobie inaczej ). Może pewnym wyjściem byłby zaawansowany kompakt np XZ-1 bo z reguły ochrona sądzi ,że tylko lustrzanka ( nie ważna jaka ) jest profi no i z takim sprzętem nie wejdziesz na koncert . Ciekawi mnie to jak odnosi się to do bezlusterkowców