petreq - na jakich czasach robiłeś zdjęcia?
petreq - na jakich czasach robiłeś zdjęcia?
Próbowałeś bez stabilizacji? Jakim aparatem robisz? Jeżeli Penem może problem w tym, że stabilizacja wariuje w jakimś zakresie czasów - było to poruszane na forum, ciężko mi coś powiedzieć bo się w to nie wgłębiałem - u mnie na OMD problemu z poruszonymi zdjęciami nie stwierdziłem.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Bardzo prawdopodobne, ze była wtedy włączona stabilizacja. Muszę potrenować. O problemach z nieostrymi zdjęciami przy wlaczonej stabilizacji słyszałem.
Te problemy były bodajże na czasach w okolicach 1/100 czy jakoś tak.
Możliwe, że po prostu aparat jest za lekki i bezwładny w związku z tym. Więc musisz robić na krótszych czasach.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Mam E-P3. Jak to penik, jest lekki. Ale trochę to irracjonalne, aby przy czasach właśnie w okolicach 1/100 stabilizacja przeszkadzała zamiast pomagać. Ale cóż, trzeba się nauczyć z tym żyć![]()
Przede wszystkim trzymaj aparat za obiektyw, całą dłonią lewą. Prawą pewnie trzymaj korpus, a dodatkowo możesz włączyć opóźnienie pomiędzy wciśnięciem spustu i opadnięciem migawki, a naświetlaniem - na początku daj sekundę. Dzięki temu ruch palca nie będzie miał wpływu na ruch aparatu.
Dzięki za rady. W warunkach domowych nie było problemów, stąd domyślam się, że w plenerku popełniłem jakieś błędy. Muszę je wyeliminować i powinno być dobrze.
Czy do tego obiektywu lepiej używać dedykowanego konwertera makro czy lepsze efekty osiągnę na Raynox 250?