Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: OM1 światłomierz i baterie 1,5V

  1. #1
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar pmfoto
    Dołączył
    Aug 2010
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    74
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    OM1 światłomierz i baterie 1,5V

    Witam!

    Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Olympusa OM1.
    Dokopałem się w internecie do informacji mówiących o tym , że prawidłowe napięcie baterii zasilającej światłomierz w OM1 powinno wynosić 1,35V i że takich baterii już się nie produkuje. Dostępne są tylko 1,5V na których światłomierz w OM1 będzie miał przekłamania w pomiarze światła i ponoć takie napięcie może również uszkodzić światłomierz.
    Ponoć rozwiązania są dwa:
    - korekta za pomocą ISO
    - adapter do baterii po którego zastosowaniu napięcie będzie wynosiło 1,35V

    Mam pytanie:
    - czy rzeczywiście ktoś spotkał się z tym, że po stosowaniu baterii 1,5V światłomierz przestał działać.
    - o ile należy korygować wskazania światłomierza pokrętłem ISO
    np. dla kliszy ISO 100 jaką należy ustawić czułość i czy rzeczywiście ma to znaczenie jeśli nie zamierzam fotografować na slajdach.
    - czy gdzieś w Polsce można kupić adapter do OM1 który zmiejszy napięcie z 1,5v do 1,35 (znalazłem schematy wykonania w internecie i sklepy za granicą, ale nie wykonam takiego czegoś sam bo się nie znam na takich rzeczach a z zamówieniem adaptera ze stanów też może być problem).

    Z góry dziękuję za pomoc.

    Pozdrawiam

    PMfoto

  2. #2
    | OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Dołączył
    Jul 2006
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Posty
    1.152
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mam OM-1, miałem też OM-1n MD (zgubiłem niestety) i obydwa zasilałem standardową baterią 1,5V bez żadnych przejść. Korektę najlepiej wyznacz empirycznie, z pomocą jakiegoś światłomierza czy choćby i lustrzanki, o której wiesz, że daje dobre wskazania (jak masz cyfrę jakąś to sprawdzisz idealnie, bo możesz pstryk fotę i widzisz co jest). Wydaje mi się, że stosowałem korektę o 1/3 ev w dół - czyli dla filmu 400 ustawiałem 320 na olku, dla 200 nastawiałem 160 i w ten deseń - ale pewien nie jestem, ostatnio nie używałem OM1.

    Poszukaj też tutaj na forum, bo na 99% poruszany był już ten wątek.



    pozdrawiam

  3. #3
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Krakowie
    Posty
    8.679
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Miałem dwie OM-1n, w tym jedną MD (to w praktyce żadna różnica, do tej drugie można podpić MotorDrive. I tylko tym się różni). Nie stosowalem żadnych przejściówek, tylko baterię 1,5 V. Mimo to pomiar światła działał, nie uległ samozagładzie. Na analogu robię tylko filmy BW, które lubię prześwietlenie (w odróżnieniu od matryc cyfrowych). I jak dla mnie taki pomiar działał bez żadnych korekt*.

    * Inna sprawa, że rozpiętość tonalna dobrego filmu BW jest tak ogromna, że można olać niuanse związane z niewielkim przekłamaniem światłomierza po założeniu baterii 1,5. I tak się zarówno światłą jak i cienie zmieszczą "w histogramie" bez problemu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

  4. #4
    OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Posty
    4.169
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria
    Uzywaj 1.5V bez wahania - a jak silnie chcesz ta przejsciowke albo baterie 1.35V to moge pomoc. Przemielilem troche tych aparatow i zaden jeszcze nie padl od minimalnie wyzszego napiecia.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

  5. #5
    | OlyJedi Awatar heyahero
    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Katowice
    Posty
    1.035
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    U mnie działa to tak, że wrzucam standardowo 1,5V i daję korekcję 1 i 1/3EV w dół, tzn. film na ISO400 to ustawienie omki na ISO160 i hula. Tak po pół roku częstego używania sprawdź sobie działanie światłomierza. Znając życie będziesz musiał dać korektę 1/3EV tym razem w górę.

    Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

  6. #6
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Krakowie
    Posty
    8.679
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Uzywaj 1.5V bez wahania - a jak silnie chcesz ta przejsciowke albo baterie 1.35V to moge pomoc. Przemielilem troche tych aparatow i zaden jeszcze nie padl od minimalnie wyzszego napiecia.
    Tesh przemieliłem sporo OMek i zostałem przy OM-2. To jest aparat skończony. Nic mu nie brakuje do robienia zdjęć. Potem wymyślono różne buzery, ale zupełnie niepotrzebnie. Preselekcja przysłony przy perfekcyjnym światłomierzu plus obraz na matówce wielki jak telewizor to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Do tego winder i jazda panie gazda.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 27.08.10 o 22:36
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar pmfoto
    Dołączył
    Aug 2010
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    74
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

    Trochę się jeszcze nie łapię w używaniu forum, z "cytowaniem" itd... ale mam nadzieje, że z czasem ogarnę ...

    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Uzywaj 1.5V bez wahania - a jak silnie chcesz ta przejsciowke albo baterie 1.35V to moge pomoc. Przemielilem troche tych aparatow i zaden jeszcze nie padl od minimalnie wyzszego napiecia.
    Skoro nie padają światłomierze od 1,5 to czuję się spokojniejszy Jeśli masz dostęp do takich przejściówek to ja się piszę na to, tylko odpowiednio to wyceń Czytałem, że można tez stosować baterie cynkowo - powietrzne (zinc air) ktore maja 1,4V - czyli bliżej 1,35 tyle, że są mniejsze i trzeba ja otoczyć jakąś gumą...

    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    U mnie działa to tak, że wrzucam standardowo 1,5V i daję korekcję 1 i 1/3EV w dół, tzn. film na ISO400 to ustawienie omki na ISO160 i hula. Tak po pół roku częstego używania sprawdź sobie działanie światłomierza. Znając życie będziesz musiał dać korektę 1/3EV tym razem w górę.
    Czyli rozumiem, że ma to związek ze spadkiem napięcia z czasem w tych bateriach 1,5v ?

    Tak na marginesie - piszecie, że najlepiej sprawdzić pomiar światła innym aparatem. Ok - czyli jeśli mam pod OM1 podpiętą 50tke 1,8 zuikoi mam lustro cyfrowe z a100 z 50mm 1,8 minolty - oba aparaty na iso 100 ustawione to pomiar powinien być ten sam? Szkła o tej samej ogniskowej i świetle - jak się ma w takim razie konstrukcja szkła i crop w cyfrze i rodzaj pomiaru światła w porównaniu do om1. Wydaje mi się, że nie będzie to analogiczne ? Czy się mylę ?

    Mam jeszcze OM10 - który z tego co wiem nie ma żadnych problemów z zasilaniem - najprościej chyba podpiąć tą 50tkę zuiko pod ten korpus i porównać na tym samym ISO?
    OM1

Podobne wątki

  1. Światłomierz zewnętrzny - tani i dobry.
    By pat.p in forum Analogi Olympus i nie tylko
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 9.10.10, 20:04
  2. Jak sprawdzić światłomierz w aparacie - prosty test
    By dominius in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 23.03.10, 09:55
  3. E-510 światłomierz - dlaczego różne wskazania?
    By Pietrucha in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 1.02.10, 15:31
  4. Pytanie o światłomierz w Zenicie 12xp
    By rafakk in forum Analogi Olympus i nie tylko
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22.12.09, 16:24
  5. Światłomierz w aparacie
    By suchar in forum Analogi Olympus i nie tylko
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 26.11.07, 00:55

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.