Był taki ranking Mike'a Johnstona na fotopolis gdzie za najlepszy obiektyw do lustrzanki cyfrowej uznał właśnie Zuiko Digital 50mm/f2 ED MacroZamieszczone przez rocco
![]()
Był taki ranking Mike'a Johnstona na fotopolis gdzie za najlepszy obiektyw do lustrzanki cyfrowej uznał właśnie Zuiko Digital 50mm/f2 ED MacroZamieszczone przez rocco
![]()
E-30 / 12-60 / ...
http://ramian.pl
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
W sumie miałem się wybrać jeszcze kontrolnie pomacać te Sigmy i dopiero zdecydować, ale i tak po pierwsze bardziej skłaniałem się ku ZD, a po drugie wypowiedzi w większości też do tego zachęcają, więc zapewne po prostu wezmę 50-tkę bez zastanawiania się.
Pozdrawiam.
Napewno się nie zawiedziesz i będziesz w pełni zadowolony, bo chyba nikt na to szkło nie narzeka![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Już jestem zadowolony, a jeszcze go nawet nie kupiłemZamieszczone przez MicSzu
Magia Olympusa![]()
raven, ja go chciałem zanim jeszcze miałem aparat
Chciałem go bardzo, jest na moje potrzeby idealny (i w ogóle sam w sobie jest idealny) a Sigma to było tylko chwilowe zaburzenie w moim pragnieniu. Znalazłem nawet taki wątek na jakimś forum, gdzie gość rozważał nad wyborem pomiędzy Sigmą 30/1.4 a Zuiko 50/2, miotał się, kupił Sigmę, potem ją serwisował i ostatecznie kupił Zuiko... historia z happy end'em!
Pozdrawiam![]()
E-30 / 12-60 / ...
Ja mam 30 i jestem zadowolony nawet bardzo. Jest zdecydowanie lepsza od kitowych obiektywów, odpowiednio ostra mniej wiecej od 2,0, no i tańsza od ZD 50 co tez nie jest bez znaczenia
i jeszcze szersza, dzieki czemu bardziej uniwersalna
Fota niestety po obrobce w PS
E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki
Czy ja wiem czy ta Sigma taka tańsza. Wydając takie pieniądze jednorazowo na dobry obiektyw to ~150-200 złotych nie stanowi wielkiej różnicy.
E-30 / 12-60 / ...
za sigmą:
-światło 1.4
-szersza od Zuiko 50 mm
-HSM- autofokus porównywalny z ZD 14-54
-kontrastowa?
za zuiko 50 mm:
-Rozdzielczość w centrum i na brzegach kadru rewelacyjna
-Macro
przeciw sigmie:
-w testach rozdzielczosci w centrum kadru -dobrze w porywach b. dobrze z tym że w matrycy Olka powinno być lepiej
-na brzegach poniżej przeciętnej
-mozliwy rozrzut w jakosci partii- kupno i testowanie u sprzedawcy
przeciw zuiko 50 mm:
-wolny autofocus bo to macro
info pozbierane z forum pozdr
geo
aha sigma jest cos mało dostepna ostatnio, od reki to chyba wcale
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Zamieszczone przez MicSzu
Ja mam to szkiełko i narzekam. Ma wolny AF. Bardzo wolny. I lubi czasem kilka razy pojeździć po calym zakresie. Oprocz AF zarzutów nie mam zadnych. Ale przy próbie zrobienia portretu 2-latkowi jest ciężko.
Zarzuty dotyczą ZD50 podpiętego do E500.
Miałem okazję podpiąć ten sam egzemplarz ZD50 do E3 i normalnie nie poznawałem tego obiektywu. Ostrzył całkiem szybko, pewnie, jedno bzzzz i już. Nawet szybka zmiana obiektu z makro na coś odległego w ciemnym pomieszczeniu nie wprawiała ZD50 w zakłopotanie.
Ze starymi body Olka to szkiełko to tylko do makro i portretów spokojnie pozujących ludzi. Z E3 i (może) nowymi body - ideał.
A Sigma słyszę że ma silniczek HSM i całkie, całkiem szybki AF. No i szersza, a ZD50 to już wąsko w małych pomieszczeniach. Dom to i owszem, ale nieduże mieszkanie to już kłopot.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
eeee, na Alledrogo jest non stop do kupienia i to od producenta i oficjalnego dystrybutoraZamieszczone przez geo
![]()