Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Wątek: małe dylematy: zuiko 14-54mm, sigma 30mm, zuiko 50mm ???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pleg
    A to cała "galeria":

GALERIA

Naprawdę tego obiektywu od zakupu nie zdejmuję z aparatu )
    Patrzylem na te fotki, ale dla mnie one nie sa ostre. Na pewno nie tak ostre jak ZD50 a jesli nawet już zeby uniknac porownan to sa zbyt nieostre jak na stałke. Przydala by mi sie taka stałka. Fajna, jasna, ostra. Myslalem zeby wykorzystywać ja do portretu oraz ze wzgledu na szerszy kąt rowniez do bardziej uniwersalnych zastosowan. Boje sie tylko ze w portrecie bede musial zbyt blisko podejsc do dzieciaka a przez to wzbudze jego zainteresowanie i czar naturalnych fotek z nienacka prysnie. Przy cenie okolo 1.5 tys. jest to juz na tyle duza kwota a roznica do ZD50 relatywnie niska ze to mnie troche powstrzymuje. Jesli dalej nie upewnie sie co do swojej decyzji w zakresie stalek to prawdopodobie kupie m42 i Pancolara i po problemie z portretem. Meczarnia ale coz zrobic...
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    witam, mam okazję bawić się w ten weekend Nikonem D70s i tak sobie porównuję ze swoim Olkiem, muszę przyznać, że niestety pod względem AF E-500 z 14-45 to mały żółwik.
    Może mi ktoś powiedzieć jak sytuacja się ma z podpiętym 14-54, jest zauważalna różnica, zwłaszcza przy trochę gorszym świetle? Czego mi jeszcze brakuje w Olympusie, to lampka wspomagająca AF -super patent w przeciwieństwie do lampowej spawarki.
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomek s
    witam, mam okazję bawić się w ten weekend Nikonem D70s i tak sobie porównuję ze swoim Olkiem, muszę przyznać, że niestety pod względem AF E-500 z 14-45 to mały żółwik.
    Może mi ktoś powiedzieć jak sytuacja się ma z podpiętym 14-54, jest zauważalna różnica, zwłaszcza przy trochę gorszym świetle? Czego mi jeszcze brakuje w Olympusie, to lampka wspomagająca AF -super patent w przeciwieństwie do lampowej spawarki.
    pzdr
    A co miałes podpięte pod nikona 18-70?
    E-1 ma lampeczkę, a nie spawarkę i spisuje się całkiem całkiem, ale tylko na +/- 5m (z lampą twięce)
    Dokładnie nie testowałem, ale nikon na polu AF wymiata...
    14-54 będzie lepiej ostrzył z tego powodu, że jest jaśniejszy, chodź raczej nikona nawet z 18-70 nie pobije :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    dokładnie 18-70mm f3,5-4,5 no jest całkiem niezły, D70s jest bardzo funkcjonalny w użytkowaniu 2 kółka i wygodnie leży w dłoni, ale po tych domowych zdjęciach, które nie są może jeszcze takie reprezentacyjne stwierdzam że foty jednak bardziej mi się podobają z olka (mojej żonie zresztą też ), a dokładnie kolory jakie daje Olympus są the best
    skłaniam się chyba jednak do tego 14-54, może dziś wybiorę się jeszcze oblukać tą sigmę
    pzdr

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zastanawiaj się, zastanawiaj, to dojdzie Ci jeszcze 12-60 ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    taaak, ale pewnie ten 12-60 ceną mnie odstraszy, podejrzewam, że koło +-3000zł. Do tego jeszcze spodobał mi się ten nikoś, ale od zmiany hamują mnie trochę kolory - jednak w porównaniu z olympusem jakby wyprane
    pzdr

foto Stankiewicz Tomasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    taaak, ale pewnie ten 12-60 ceną mnie odstraszy, podejrzewam, że koło +-3000zł. Do tego jeszcze spodobał mi się ten nikoś, ale od zmiany hamują mnie trochę kolory - jednak w porównaniu z olympusem jakby wyprane
    pzdr
    cenna uwaga, mam podobne oddczucia co do D70 - ale robienie w Raw i operacje na krzywych rozwiązują problem
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    pzdr
    cenna uwaga, mam podobne oddczucia co do D70 - ale robienie w Raw i operacje na krzywych rozwiązują problem
    zgadza się tylko czasami chcę mieć dobry "materiał" prosto z aparatu, z olym natomiast przy używaniu wysokiego iso zabawa z neat image Co jeszcze zauważyłem, to kit 18-70 bardzo dobry i ogólnie aparat bardzo ładnie i równomiernie naświetla, mój olek potrafi czasami, w niektórych miejscach wypalić lub niedoświetlić. Kurde ale mam mętlik w głowie im więcej informacji tym większa niepewność, nikt nie sprzedaje 14-54, ceny w sklepach - kosmos
    pzdr

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Poczekaj na aż wyjdzie 12-60, część ludzi zamieni na nie 14-54

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Poczekaj na aż wyjdzie 12-60, część ludzi zamieni na nie 14-54
    Z tym czekaniem jest różnie. Wszystko zależy w jakiej cenie będzie 12-60. Ja spodziewam się ceny około 3500zł. Nie ma więc co liczyć na spore obniżki cen 14-54. Czy nastąpi ich wysyp na Alledrogo? Ciężko powiedzieć. Ktoś kto kupił 14-54 w kicie może liczyć na max. 1500zł. Tak myślę. Czyli musiałby dołożyć przy założeniu, że 12-64 będzie w cenie 3500zł około 2000zł. To nie jest mała kwota.

Nie spodziewałbym się więc zarówno niższych cen 14-54 jak również ich wysypu na rynku wtórnym.