W okolicach 10 min, chyba że się wyłączy stabilizację, wtedy sporo dłużej podobno. Po pojawieniu ikony przegrzania działa jeszcze ze 3-4 min i wtedy się wyłącza.
Pracował w temp. 35+ więc bardzo gorąco.
W okolicach 10 min, chyba że się wyłączy stabilizację, wtedy sporo dłużej podobno. Po pojawieniu ikony przegrzania działa jeszcze ze 3-4 min i wtedy się wyłącza.
Pracował w temp. 35+ więc bardzo gorąco.
Ostatnio edytowane przez Eliot ; 1.10.10 o 11:51
E510+ZD14-54+ZD50.2+m42
W kilku modelach aparatów jest informacja o wyłączeniu aparatu w trakcie nagrywania filmu z powodu przegrzania matrycy, ma to zwiazek z pracą ekranu lcd w ciągłym trybie tak jaj live view. Lcd nagrzewa resztę, czy też sam się przegrzewa? i trzeba to wylączyć. Tak jest w Pentaksie Kx i widzialem to jeszcze gdzies ale nie chce strzelać. Nie jest to kompletna żenada tylko przypadlość wieku niemowlęcego. Pewnie także duża matryca ( w kamerach są malutkie jedna lub trzy) pracująca w trybie ciągłym dodaje swoje, może więcej niż lcd w końcu to matryca aparatu i byla projektowana pod fotki, a jak wiesz czas trwania fotki jest krotszy niz filmu.
Tylko kto robi ujecia dłuzsze niż 10 minut?? Tyle trwa ograniczenie w Kx. Nie musisz sie tak strasznie przejmować, to żadne ograniczenie. Za to jakośc fotek i filmu jaka i o to chodzi a nie o jakieś nieistotne drobiazgi.
cześć.Ch.
Potrafię sobie wyobrazić dziesiątki sytuacji, kiedy wyłączający się po 10 min. kamera to katastrofa.
Pierwsza z brzegu: Twój szef wysyła Cię na konferencję, na której ma 11 minutowy wykład. A soniak wyłącza się po 10 minutach.
Itd, itd....
Dalej twierdzę, że to żenada.
Chomsky, tak mial rowniez moj 5D II. Skoro jednak:
a) sa aparaty tansze od A55 nie majace tej przypadlosci
b) te Alphy sa reklamowane jako odpowiedz Sony w kontekscie VIDEO
nie kupuje takiego wytlumaczenia. Co oczywiscie nie znaczy ze nie da sie robic zdjec i krecic filmow.
Nie. Matryca Sony projektowana pod fotki - to stara matryca uzyta w X1.
Pozniejsze matryce Sony maja szybszy odczyt i sa projektowane pod LV i video.
Nie ma znaczenia jak dlugie ujecia robisz, ale ile czasu pracujesz.
Cieszmy sie, ze zyjemy w chlodnym kraju.
* * *
PS: ta sama matryca znajduje sie w KAMERZE i nie ma problemu:
http://www.optyczne.pl/3092-nowo%C5%...NEX-VG10E.html
Wiec wyglada to na wade konstrukcyjna.
Ludzie pisza, ze NEX'y tez im sie przegrzewaja i wylaczaja.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 1.10.10 o 17:33
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Najwięcej krzyku wszczynają Ci którzy nie zrobili w życiu filmiku dłuższego niż 2 minuty. Tak to już jest. 3ds ma zdaje się ograniczenie do 5 min. materiału wideo. Totalne dno. Na nic się nie zda jak szef każe nagrywać 20 godzin konferencji. Ja mam kompakcika za 200 zł, który miażdży profesjonalne lustrzanki. Muszę o tym na wszystkich forach napisać![]()
Ostatnio edytowane przez endzi ; 1.10.10 o 17:58
To kręcenie filmów w Soniakach to porażka kompletna. Płacę furmankę pieniędzy za safari w Afryce, kręcę egzotyczne zwierzaki, a po kilku minutach - ERROR!!! W takich temperaturach matryca ostudzi się prawdopodobnie dopiero w nocy.
Kompakt za 200 zł. lepiej się sprawdzi, niż te Sony-niedoróby. Przynajmniej będzie działał.
Żenada, po prostu brak mi słów jak mogli wypuścić taką kiszkę. I zorientowali się dopiero, kiedy aparaty były już na półkach sklepowych.![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.10.10 o 18:32
Dręczony tymi informacjami testowo dziś włączyłem zapis i położyłem na półce z widokiem przez okno, wytrzymał 22 min( do końca miejsca na karcie), w domu było +19c, stabilizacja włączona, -czyli bardzo długo, myślę że dlatego że nie był ruszany i stabilizacja za dużo nie pracowała.
E510+ZD14-54+ZD50.2+m42