Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 165

Wątek: Kupić E-30 czy czekać do jesieni na E-5?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    Dajcie spokój, e30 w tej klasie cenowej jest ok, Nikon D90 i Canon 50D nie są lepsze od olka, też szumią, choć D90 mniej, ale....
    No i o to głównie chodzi... ale żeby nie być taki nie merytoryczny starałem się poprzeć to labolatoryjnymi dowodami Już nawet zacząłem pisać kolejny post by ustosunkować się do kontr wypowiedzi Epicur'a ale ręka mi zadrżała... wiele było podobnych wątków gdzie argumentu kontra argumenty prowadziły w efekcie do nieporozumień. Choć mógł od razu napisać, że chce mieć zapas mpx bo nastawia się na bilboardy
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Świat Obrazu zamieszcza serię "100 najważniejszych zdjęć świata" i obstawiam, że większość z nich nie wyszła poza 800 ISO.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    tajnapolska:

To, że Tobie niepotrzebne, nie znaczy że wysokie ISO nie ma sensu. W reportażu ISO3200 i wyższe przydaje się bardzo często. Trzeba wziąć poprawkę na to że w systemach C i N stabilizacja to rzadki i drogi luksus...

Można katować na niskich czułościach, ale po co, skoro wysokie są w pełni używalne?
    Ma sens jak najbardziej, dlatego używam i to dosyć nagminnie ISO 1000 / 1600 i mam świadomość,że z N miałbym łatwiej. Nawet być może kiedyś sprawię sobie coś pokroju FF od N a co

PS
    Podlotek wilgi w ALT to ISO1600, w galerii publicznej "gęsi dwie" to też ISO 1600. Dla mnie ta wartość w olku jest graniczną, używalną. Mam nadzieję, że z LR3 będzie jeszcze lepiej.
    Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 31.08.10 o 20:51
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W każdym aparacie wraz ze wzrostem iso spada dynamika, na łeb na szyję - dlatego wyznaję zasadę - im mniejsze iso, tym lepiej, A czy Canon, Nikon, czy Olympus - trza jakoś bawić się w swej piaskownicy i najskuteczniej zagospodarować podwórko .
    Wielu ucieka od Olka, bo puszki odstają od konkurencji.
    Rozumiem ludzi parających się fotografią zawodowo, bo zyskują szersze pole manewru.
    Ale w amatorskiej fotografii sęk tkwi gdzie indziej .

Ja bym poczekał na E-5, gdybym miał fundusze na jego zakup.

Pozdrawiam
    rumpel

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    Świat Obrazu zamieszcza serię "100 najważniejszych zdjęć świata" i obstawiam, że większość z nich nie wyszła poza 800 ISO.
    99.99% procent sprawcow smiertelnych wypadkow samochodowych przynajmniej raz w zyciu pila herbate !!!! to straszne !!!!!
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    I ma to czegokolwiek dowodzić?
    Zwłaszcza, że fotografia ma grubo ponad setkę lat, a wysokie czyłości sa powszechne od 2-3...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    Dajcie spokój, e30 w tej klasie cenowej jest ok, Nikon D90 i Canon 50D nie są lepsze od olka, też szumią, choć D90 mniej, ale.... Ale dobre szkła do Nikona kosztują 3 razy tyle co olka. Chyba, że na nikonie sigma chodzi szybciej, to może też jakoś dają radę, często widzę ludzi z Nikonem i szkłem Sigmy Dobry Nikon powiedzmy D700 i dobre szkła do niego, to koszt samochodu! Kogo stać i ma potrzebę, niech zmienia system na Nikona, bo Olek E30/E3 na razie nie dorównuje jeśli chodzi o niwelowanie szumów, o czym wszyscy się rozpisują w necie,tylko powtarzam. Ja w sumie zwykle robię zdjęcia od 100 do 800 i jakoś zawsze mi starczał ten przedział. Żeby robić więcej np. 1600, 3200, czy jak ci z nikona się cieszą na jakieś kosmiczne iso 12000(!) to chyba nie wiem, filmują na takim iso kwiatki w lesie przy księżycu albo oszczędzają na statywie i czasie robiąc nocne zdjęcia miasta, pstryk i neony zrobione Bo chyba oto chodzi w tych szumach, jak dla mnie.
    Tak naprawdę nie chodzi o szumy. Jakie są, takie są. Olki dostarczały mi nie lada frajdy przez ostatnie 3 lata i jestem pewien, że dużo mi jeszcze brakuje, aby wykorzystać w pełni ich możliwości. Cała dyskusja zaczęła w momencie, kiedy Darek pokazał szumiące sample z Canona, które dość jednostronnie przedstawiały sytuację. Dla porównania wstawiłem sample, na których pokazałem, jak można to zrobić obiektywnie. I tyle. Cała reszta to już bicie piany.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Wielu ucieka od Olka, bo puszki odstają od konkurencji.
    Rozumiem ludzi parających się fotografią zawodowo, bo zyskują szersze pole manewru.
    A czy amator nie może wymagać większego pola manewru? To że ktoś robi zdjęcia dla przyjemności, nie znaczy że ma robić zdjęcia Zenitem...

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    A czy amator nie może wymagać większego pola manewru? To że ktoś robi zdjęcia dla przyjemności, nie znaczy że ma robić zdjęcia Zenitem...
    No to niech idzie do konkurencji Droga wolna - kupując olka nie podpisuje się wszak cyrografu !

A tytuł wątku jest jednoznaczny dla mnie, po co więc te machloje systemowe ?
    Ostatnio edytowane przez rumpel ; 31.08.10 o 21:04

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Poraża mnie ten argument... "zawodowiec = drogi, super sprzęt - amator = byle co, nie ważne i tak jest amatorem"