Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 165

Wątek: Kupić E-30 czy czekać do jesieni na E-5?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam

Jakis czas temu pisali o czarnym krzemie i duzych
    korzysciach dla uzyskiwania znacznie wiekszych czulosci
    niz obecnie.

http://www.fotografuj.pl/News/Czarny...SiOnyx/id/2445

Czas ucieka a do aparatow tego nie laduja.

Tak myslalem, ze ta technologia bardzo by
    przydala sie dla nowych matryc 4/3.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    Aparat to tylko połowa pracy, reszta przed kompem No nie?
    To była kolejna rzecz która była w tym wywiadzie

Najgorsze w fotografii cyfrowej jest to że trzeba spędzać godziny przed komputerem segregując i obrabiając zdjęcia. Nawet gdy za oknem jest świetne słońce i piękna pogoda człowiek nie moze wyjśc robić zdjęć bo musi ślęczeć przed komputerem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Siedzenie godzinami w ciemni i wdychanie oparów to był za to czad!
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Siedzenie godzinami w ciemni i wdychanie oparów to był za to czad!
    Jakiej ciemni ????

Co ma ciemna do diapozytywów ?? wdychać to najwyżej możesz świeże powietrze jak idziesz odebrać wywołane w procesie E6 rolki

wywołane, pociete i poramkowane....

czas jedynie spedzałeś nad podświetlarką z mazakiem opisując co sie nada i układajac w magazynki albo segregatory...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez serafin Zobacz posta

Trochę przypomina to robienie zakupów w marketach. Załóżmy, że pod domem mam ekskluzywne delikatesy, a jakieś 500 metrów dalej jest Biedronka. Osoba, która nie musi się martwić by jej starczyło do pierwszego, pójdzie do sklepu z towarem lepszym, droższym, który jest pod nosem, w którym nie stoimy być może w takich kolejkach, w którym obsługa jest na poziomie, w którym zapłacimy kartą, nie martwiąc się o jakieś drobne i panią poszukującą sposobu na wydanie reszty. Natomiast osoba, która musi uważać na wydatki, pójdzie do Biedronki i się będzie użerała z różnymi, związanymi z tym niedogodnościami. Zapłaci mniej, ale będzie dźwigała torby dalej, zmarnuje więcej czasu, nie zje może tak smacznie itp. Poziom zaawansowania "smakowego" powiedzmy, nie gra tu zbyt dużej roli. Tylko warunki ekonomiczne.
    U nas większość społeczeństwa kursuje do Biedronki. Zatem na tych z delikatesów spoglądają spode łba. Są sfrustrowani problemami, niemożliwościami itd. No i jak mogą zrozumieć osobę bogatszą? Przecież nie polecą innej obcej osobie by chodziła do delikatesów! Kto w Polsce powie komuś obcemu, że może żyć lepiej niż on sam?! Przecież kupisz prawie identyczny szampon w Biedronce. Prawie identyczny ser, owoce, warzywa. I to dużo taniej! Więc po co przepłacać i chodzić do delikatesów?! Dla szpanu?!
    To w biedronce nie można kartą płacić?

Ogólnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, ponieważ bogactwo nie bierze się z dużych dochodów tylko małych oszczędności. Raczej jest tak, że w delikatesach robi zakupy każdy bez względu na zamożność i tak samo jest w marketach. Większość osób do jakiegoś statusu dochodzi ciężką pracą i nie jest skłonna do rozrzutności, ponieważ wie ile pracy i czasu to kosztowało. IMO to raczej osoby, które mniej mają są bardziej skłonne do nieuzasadnionych wydatków, żeby chwilowo "poprawić" sobie status. Zazwyczaj zamożnym osobą wystarczy, że mają świadomość, że w każdej chwili mogą.

Porównanie do aparatów to już w ogóle bezsensu ponieważ w każdym systemie możemy kupić sprzęt na podobnej półce cenowej i jak ktoś ma 20k to sprawnie może je wydać na O, P, S, C czy N.

Awatar tajnapolska
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co by coś napisać

Namawiam kolegę Wojtka, żeby dołączył do klubu, robi zdjęcia na olku już kilka lat, koncertówki głównie na ZD 14-54II i sportowe, kiedy dokupił ZD 50-200. To jego strona http://wojciech-otlowski.pl
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    "If you look closely at E-30 files you'll see noise at ISO 200 if you turn the noise filter off, or shoot raw".

To zdanie z recenzji E30: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse30/page34.asp

Otóż wiecie co to znaczy? Optyczne robiło test E30 na wyłączonym filtrze szumu, jak sami pisali, do testów zawsze wyłączają taki filtr we wszystkich body.
    A to cytowane zdanie przeze mnie z dpreview mówi coś zupełnie odwrotnego: Jeśli oglądasz zdjęcia z E30 zobaczysz szumy na ISO 200 jeśli wyłączyłeś filtr szumu !

Zaraz włączę u siebie z powrotem
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Optyczne do bani))) hehe, totalna kompromitacja))
    Ostatnio edytowane przez tajnapolska ; 1.09.10 o 16:42 Powód: Automatyczne scalenie postów
    moja strona
    Nikon D7000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zaraz włączę u siebie z powrotem
    Nie włączaj. Lepszy ten ledwie widoczny szum na iso 200, niż masakra w detalach, jaką robi włączony filtr szumów.

Aby zmniejszyć poziom szumów w jpegach, zmniejsz nieco wyostrzanie. Przy wyłączonym odszumianiu nie jest ono potrzebne aż tak mocne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    To w biedronce nie można kartą płacić?
    pozwole sobie uścislic. nie nie mozna. biedronka nie obsługuje płatnosci kartą w zadnym z wielu miast w ktorych byłem

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    pozwole sobie uścislic. nie nie mozna. biedronka nie obsługuje płatnosci kartą w zadnym z wielu miast w ktorych byłem
    to jeden ze sposobów żyłowania zysków wymyślony przez Aldiki. Zresztą one u siebie wprowadziły możliwość płatności kartą dopiero parę lat temu. Zawsze to 2% do przodu.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Otóż wiecie co to znaczy? Optyczne robiło test E30 na wyłączonym filtrze szumu, jak sami pisali, do testów zawsze wyłączają taki filtr we wszystkich body.
    Nie rozumiem tego.
    To chyba jasne, że z wyłączonym filtrem szumy są mniejsze.
    I chyba jasne jest też to, że do testu filtry wyłączają.
    O co więc chodzi ?

Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    Ubolewam nad tym strasznie
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...