Co do noise red. to chyba było wyłączone. Według instrukcji gdy jest tryb fotografowanie sekwencyjne (a u mnie tak chyba było) to noise red. jest off.
Znaczy się do zdjęć nocnych używać trybu SCENE nastawionego na foty nocne czy tak? Zawsze jakoś omijałem te zaprogramowane tryby nie zdając się na automatykę aparatu i jechałem właściwie non stop na manualu.
2. Tryb? Co to jest? PASM masz. Z tego korzystaj nie baw się w tryby.[/QUOTE]
Na pokrętle trybów masz poza PASM m.in. SCENE i tam do wyboru m.in. 'sztuczne ognie'. I to wybierając - wg instrukcji - noise red. zostaje włączona.
Pytanie tylko czy to dobrze czy źle? Czy to faktycznie pomaga przy takich zdjęciach (gwiazdy, meteory, etc). Do tej pory robiłem nocne foty na manualu i - poza wyjątkami gdzie było gorąco i wilgotno (Chiny np.) i matryca się nagrzewała - to nie wydaje mi się by ten cały noise red. był jakoś bezwzględnie potrzebny (czyt. nie były foty zaszumione bardzo)
Przy włączonym trybie zdjęć seryjnych nie da się włączyć Redukcji Szumów czyli odejmowania ciemnej klatki. A matryca nagrzewa się nie tylko w Chinach, efektem przy zdjęciach nocnych są wtedy "gwiazdy" w stałych punktach kadru. A przy serii zdjęć 30sek można także zobaczyć na LCD alarm przegrzanej matrycy, wyskoczył mi parę dni temu przy próbie złapania jakichś meteorów.
The question is: What is a Mahna Mahna?
No tak, tylko tam chodziło zapewne o robienie "kresek" z gwiazd, najlepiej jakbyś dał jakiś link to można by to sprawdzić. Do meteorów się nie nada. Maks. domknięcie, min. ISO - i można dłuuugo naświetlać. Jeżeli mają być punkty i to jak najjaśniejsze to ustawienia zupełnie odwrotne (oczywiście ISO raczej używalne).
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."