Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Jaki aparat do zdjęc ślubnych

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zaklad obok mnie do takich zdjec uzywa c5060, do dokumentow nie trzeba w koncu super sprzetu. A dopiero na zlecenia indywidualne wyjezdzaja z ciezka artyleria.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    Zaklad obok mnie do takich zdjec uzywa c5060, do dokumentow nie trzeba w koncu super sprzetu. A dopiero na zlecenia indywidualne wyjezdzaja z ciezka artyleria.

Widać nie załatwiałeś ostatnio nowego paszportu zgodnego ze wzorcem UE: istny terror!
    Fotografowie zawodowi się trzęsą ze strachu, że Urząd Paszportowy przyśle klientów do poprawki, a urzędniczki UP mierzą zdjęcia co do milimetra no i niech kto spróbuje się uśmiechnąć.
    Na otarcie łez fotografka artystka, u której robiłem zdjęcia paszportowe, pokazała mi swoje zdjęcie paszportowe i nieco mnie pocieszyła: przystojna babka wyglądała na zdjęciu, jakby to była fotografia nagrobna, ku pamięci rodziny.
    Pozdrówka

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    The zoom miałem na myśli sprzęt olympusa nie innych marek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    na śluby bez 6-7k to się nawet nie porywaj. i zrób kilka imprez jako drugi fotograf żeby nie eksperymentować na ludziach.

zapomnij o:
    - formacje JPG
    - lampie wbudowanej
    - ciemnych, tanich obiektywach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    A czy w oglądacie zdjęcia ze ślubów? Jak ja widze efekty profi-baranów z C5D walących serie w jpg to ręce opadają - i te zajebiste kolory z canona!!! To już wole jakiegoś gościa z rolką filmu i F100

Tu można poglądać efekty pracy kilku http://forum.trojmiasto.pl/list.php?f=11

Przykład zdjęcia finalnego ze ślubu - kolor skóry wg canona 20D - w rzeczywistości nie jesteśmy blado-pomarańczowi, a moja dziewczyna ma ciemne włosy, a nie szare:

Jak ja słysze o kolejnym kliencie, który chce za 3k zrobić z siebie fotografa ślubnego/komunijnego/studniówkowego to mnie krew zalewa P O R A Ż K A

Ślubu nie da się powtórzyć!

I nie sprzęt świadczy o umiejętnościach - jak ktoś pyta jaki zestaw na ślub to już po takim pytaniu widać że nie ma pojęcia o co w tym biega i co chce robić!

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    na śluby bez 6-7k to się nawet nie porywaj. i zrób kilka imprez jako drugi fotograf żeby nie eksperymentować na ludziach.
    Ja byłem na ślubie u znajomych z moim sp500. Znajomi chcieli "profesjonalistę" to "se" wzięli. Przyszedł z Canonem 300D +kit i walił lampą wbudowaną. zapłacili mu 2K do podziału z kamerzystą bo to duet był. Po trzech tygodniach zbierali fotki od znajomych którzy robili zdjęcia cyfrzakami bo to co dostali od pana "profesjonalisty" to był szok. Zdjęcia zrobione jakby taśmowo, główny cel fotografa to ilość. Na płycie dostali 100% wykonanych fotek, nawet te najbardziej spaprane. Nawet nie zadał sobie trudu żeby je przejrzeć i wyrzucić najgorsze (ja bym wszystkie wyrzucił).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Ja byłem na ślubie u znajomych z moim sp500. Znajomi chcieli "profesjonalistę" to "se" wzięli. Przyszedł z Canonem 300D +kit i walił lampą wbudowaną. zapłacili mu 2K do podziału z kamerzystą bo to duet był. Po trzech tygodniach zbierali fotki od znajomych którzy robili zdjęcia cyfrzakami bo to co dostali od pana "profesjonalisty" to był szok. Zdjęcia zrobione jakby taśmowo, główny cel fotografa to ilość. Na płycie dostali 100% wykonanych fotek, nawet te najbardziej spaprane. Nawet nie zadał sobie trudu żeby je przejrzeć i wyrzucić najgorsze (ja bym wszystkie wyrzucił).
    Wiesz zamiast prezentu ślubnego trzeba było im sprawdzić tego "profesjonalistę"...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    sławekb:

skoro taki cwany jesteś, to trzeba było gościa pogonić... sorry, ale SP-500 to możesz sobie pszczółki w ogródku focić, o ile AF trafi w to co trzeba. kompakty raczej nie nadają się do pomieszczeń, no może poza FUJI.

c+:

dobrze gadasz... klienci w ramach przebranżowienia odrzucają pługi i kupują "lustrzanki". nie martw się, ja wziąłem zawodowca z D70 i SB... fotki średniawe, robił na półautomacie i kilka odrzutów jest bo przeginał z ogniskową.

oj, kiedyś to głupi byłem, ale co zrobić skoro C-740 kosztował 2700 pln a szczytem marzeń był trabant kamunia...

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    sławekb:

skoro taki cwany jesteś, to trzeba było cwaniaka pogonić... sorry, ale SP-500 to możesz sobie pszczółki w ogródku focić, o ile AF trafi w to co trzeba. kompakty raczej nie nadają się do pomieszczeń, no może poza FUJI.

:
    Ja nie byłem tam do zdjęć tylko jako gość, a fotki przy okazji. I wcale nie twierdzę że z SP 500 można śluby robić. Podałem tylko przykład nie "profesjonalisty". A dlaczego miałbym go gonić? pstrykał facet fotki i wyglądał poważnie, dopiero po pokazaniu zdjęć wyszło szydło z worka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    to proste: gonić zawsze jeśli nie ma dużej lampy albo ma lampę bez mydelniczki/rozpraszacza... nie ma cudów, bez światła ani rusz.

nikt mnie nie przekona że można dobrze zrobić całą ceremonię "w zastanym" albo z badziewną wbudowaną lampą.