Firma ZETO SA oraz Agencja Reklamowa HBL studio zapraszają do udziału w konkursie fotografii artystycznej pt. „PEJZAŻ ROMANTYCZNY”.
Szczegóły http://www.zetosa.com.pl/index.php?strona=konkurs
Firma ZETO SA oraz Agencja Reklamowa HBL studio zapraszają do udziału w konkursie fotografii artystycznej pt. „PEJZAŻ ROMANTYCZNY”.
Szczegóły http://www.zetosa.com.pl/index.php?strona=konkurs
Kolejni naciągacze... "pozwalamy przysłać, aż 12 prac!!" no pewnie, będzie w czym przebierać przy reklamach, promocjach etc mając wszelkie i nieograniczone prawa do zdjęć...![]()
o fcuk
"Przesłane prace przechodzą na własność Organizatora."
Ciekawe czy to zgodne z prawem.
Prawa majątkowe tak, prawa autorskie nieWięc zdjęcie jako do wykorzystania i zarabiania tak.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Nie do końca tak jest. Autorskie są dwojakiego rodzaju: majątkowe i osobiste. Oba rodzaje to prawa autorskie.
Osobiste są niezbywalne niezależnie od tego czy to konkurs czy podpisana umowa.
Jeśli autora nagrodzą za zdjęcia to mogą prawa do nich nabyć. Takie nabycie wszystkiego od wszystkich za sam udział to raczej niekoniecznie.
właściwie takie naciąganie to standard ale nie każdy życzy sobie jeszcze takiej rozdzielczości: rozdzielczość min. 3000x2000 pikseli (ok. 6 Mpikseli);
wieprz czy bylbyś w stanie napisac coś dokładniej, na zasadzie z jakiego punkt prawnego jest to niekoniecznie legalne?
A kiedyś to trzeba było zrobić odbitkę w odpowiednim formacie, opatrzyć ją godłem autora, etc. Niedługo będą żądać RAW-a.
Ja nie mam wątpliwości, że sam udział w konkursie z akceptacją regulaminu powoduje przeniesienie praw autorskich na organizatorów na wskazanych polach eksploatacji.
Ciekawi mnie natomiast, czy związku z tym, że w większości przypadków jest to darowizna czy organizator nie powinien być opodatkowany![]()
Zatem piszę
Nie jest to żaden zawiły kruczek ani wronka. Sprawa chyba czysta.
Zgodnie z art. 921 § 3 kc autorskie prawa majątkowe przechodzą z chwilą wypłacenia nagrody. Nie ma nagrody, nie ma transferu praw.
Jeśli nienagrodzona praca byłaby wykorzystana przez organizatora to pewno byłoby to zawinione naruszenie praw autorskich, którego najprzyjemniejszym elementem jest możliwość uzyskania przez twórcę trzykrotności wynagrodzenia.
Ślijcie więc bez trwogi.