Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Pejzaż romantyczny

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Pejzaż romantyczny

Firma ZETO SA oraz Agencja Reklamowa HBL studio zapraszają do udziału w konkursie fotografii artystycznej pt. „PEJZAŻ ROMANTYCZNY”.
    Szczegóły http://www.zetosa.com.pl/index.php?strona=konkurs

S4INT
    Gość
    Kolejni naciągacze... "pozwalamy przysłać, aż 12 prac!!" no pewnie, będzie w czym przebierać przy reklamach, promocjach etc mając wszelkie i nieograniczone prawa do zdjęć...

qbic
    Gość
    o fcuk

"Przesłane prace przechodzą na własność Organizatora."

Ciekawe czy to zgodne z prawem.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Prawa majątkowe tak, prawa autorskie nie Więc zdjęcie jako do wykorzystania i zarabiania tak.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Nie do końca tak jest. Autorskie są dwojakiego rodzaju: majątkowe i osobiste. Oba rodzaje to prawa autorskie.
    Osobiste są niezbywalne niezależnie od tego czy to konkurs czy podpisana umowa.

Jeśli autora nagrodzą za zdjęcia to mogą prawa do nich nabyć. Takie nabycie wszystkiego od wszystkich za sam udział to raczej niekoniecznie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    właściwie takie naciąganie to standard ale nie każdy życzy sobie jeszcze takiej rozdzielczości: rozdzielczość min. 3000x2000 pikseli (ok. 6 Mpikseli);

Alleg_pl
    Gość
    wieprz czy bylbyś w stanie napisac coś dokładniej, na zasadzie z jakiego punkt prawnego jest to niekoniecznie legalne?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    A kiedyś to trzeba było zrobić odbitkę w odpowiednim formacie, opatrzyć ją godłem autora, etc. Niedługo będą żądać RAW-a .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Ja nie mam wątpliwości, że sam udział w konkursie z akceptacją regulaminu powoduje przeniesienie praw autorskich na organizatorów na wskazanych polach eksploatacji.

Ciekawi mnie natomiast, czy związku z tym, że w większości przypadków jest to darowizna czy organizator nie powinien być opodatkowany

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    wieprz czy bylbyś w stanie napisac coś dokładniej, na zasadzie z jakiego punkt prawnego jest to niekoniecznie legalne?
    Zatem piszę

Nie jest to żaden zawiły kruczek ani wronka. Sprawa chyba czysta.
    Zgodnie z art. 921 § 3 kc autorskie prawa majątkowe przechodzą z chwilą wypłacenia nagrody. Nie ma nagrody, nie ma transferu praw.

Jeśli nienagrodzona praca byłaby wykorzystana przez organizatora to pewno byłoby to zawinione naruszenie praw autorskich, którego najprzyjemniejszym elementem jest możliwość uzyskania przez twórcę trzykrotności wynagrodzenia.

Ślijcie więc bez trwogi.