Jakieś dziwne te Wasze obróbki.Mam wrażenie, że jednak Andrzej jest tu najbliżej "kolorystycznej prawdy". Złota ziemia, bo oświetlona takim słońce i taki kolor przyjmują też chmury, które robią się właśnie bure.
Jakieś dziwne te Wasze obróbki.Mam wrażenie, że jednak Andrzej jest tu najbliżej "kolorystycznej prawdy". Złota ziemia, bo oświetlona takim słońce i taki kolor przyjmują też chmury, które robią się właśnie bure.
Ładne kadry, ale mi tez coś nie pasuje. Jedne kolory są zdecydowanie przygaszone, drugie za jaskrawe.
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
Ja Ciebie rozumiem, niestety mam już świadomość, że prawda kolorystyczna niewiele ma wspólnego z fotografią cyfrową. Obrazek w necie musi być atrakcyjny, niekoniecznie prawdziwy. Popatrz np. na ideę wstawiam filtrów do aparatów olka. Zdjęcie ma być estetyczne, i ma mówić to tak mogło wyglądać. Nie może mieć takich rozczochranych kolorów jak moje.
Pozdrawiam i proszę o komentarze. Rawy wrzucam - wczorajsze popołudnie w polach - Wieprz - znana już górka za sklepem"u Franka" i Chocznia z widokiem na Kuwik ( taką nazwę ma ta górka z dąbkiem na szczycie). Ostatnie trzecie okolice Starego Gościńca w Choczni - Miałem tylko godzinkę i w nie najlepszym czasie, trochę było za wcześnie. Jak zwykle w tygodniu w drodze z pracy do pracy.
Ostatnio edytowane przez apz ; 28.10.11 o 06:41
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
To ostatnie najbardziej mi się podoba - takie soczyste.
The question is, who cares?
Żeby łatwiej można było porównać, umieściłem kolo siebie trzy wersje:
Twoją, moją i Mirka
![]()
![]()
Nie żebym twierdził, ze moja czy Mirka wersja idealnie oddaje rzeczywistość ale trudno Ci będzie mnie przekonać, ze tam tak buro i niewyraźnie było jak Ty to pokazałeś. Tym bardziej, ze podobne buro- niewyraźne kolory są na większości Twoich zdjęć
MZ, to jednak wynik zlej obróbki![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Pomijajac kolory,bo kazdy je inaczej widzi i inaczej odbiera.Na zasadzie Twoj granatowy jest takim granatowym tylko dla Ciebie.Dla mnie jest inny i dla niego(niej,nich)inny.
Zaciekawia mnie ostrosc rozdzielczosc obrazu.Mnie to wyglada jak kiepskiej klasy szklem robione,Te fotki sa od razu nie ostre,zamglone.Ja nimi sie bawiac mam problem z parametrami do ostrzenia,zeby dobrac.I ta mgla(mydelko)to nie jest to co tam wystepuje naturalnie.A moze to wina mojego monitora i starych "ucz"moich.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
To jest istotne moim zdanie spostrzeżenie - nie mnie to oceniać - znam tylko swoje Rawy, Ty różnych zdjęć oglądasz wiele. Nie używam ostatnio żadnych filtrów - jedyny szary czasem robię w ACR. Czy ustawienia w menu aparatu mogą wpływać na to co jest rejestrowane przesz matrycę ? Wydawało mi się , że to są tylko ustawienia dla JPG-a.
Tą nieostrością mnie zasmuciłeś...
Sprawdzić to mogę tylko na dwa sposoby - zrobić dwa zdjęcia na 50 mm 50-200 i 12-60, oraz 150 z sigmy 150 i 50-200. Z tym, że takie zamglenie coraz gęstsze w miarę odległości. to cecha tego krajobrazu wiosną , zimą i jesienią, ale zrobię teścik , za jakieś dwa tygodnie będzie tu yoggie - powtórzę to ze swoimi i z jego szkłami. Przeźroczysto jest tutaj jak wywieje wszystko. I jeszcze jedno - zaczął sie sezon grzewczy i smog w kotlinach - bliżej górek zrobił się już gęstszy.Też mam problem z ostrzeniem bo wychodzi mi biały szum na dalszych planach.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 28.10.11 o 13:32
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dwa Okołoświąteczne z Choczeńskiej starej drogi, W trzecim poszedłem za myślą Henryka i potem skonwertowałem na WB. Raw-y: Poziomy z kapliczką i ostatni wrzucam.
Za oknem buro i ponuro, Mgła jest bliżej i chmury zalegają szczelnie, przede mną za chwilę parę godzin pracy. I tak ma być do wtorku, jak ja nie lubię takiej jesieni!
Zapraszam AP.
388.
389.
390.![]()
Ostatnio edytowane przez apz ; 29.10.11 o 07:43
Wieczorna praca domowa: 393 z sigmy 150, 395 nibyakwarela, 396. próba - skoro nie udaje mi się kolor to może BW? Ciągnę to światło i kolor , ale wynikiem jestem zdegustowany.
391.
392.
393.
394.
395.
396.![]()
Ostatnio edytowane przez apz ; 30.10.11 o 00:05
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA