Strona 66 z 422 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 4211

Wątek: obrazki apezeta

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Odp: obrazki amatora - apz.

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    a wiesz na jakie stwierdzenie to była odpowiedź?
    a teraz powiedz mi, czy Twoje zdjęcie łabędzia zrównujesz z tym zdjęciem apz?
    jeśli tak to chyba się nie zrozumiemy...
    Na Twoim zdjęciu, nie tylko obiekt był bardzo pospolity i obfotografowany miliony razy, ale kadr był nijak pasujący do reguł ( dla tych co lubią reguły) ani nijak podkreślający piękno czy jakiekolwiek inne walory tego ptaka. Kolory były przesycone, światło za ostre, przepalenia na piórach, śmieci w kadrze które można było ominąć wcale nie stemplem ale innym kadrowanie itp a w zdjęciu apz oprócz tej szumnie zwanej gry światła, reszta w porządku wiec nadal uważasz że te dwie fotki leżą na jednej szali?
    W zdjęciu apz warunki nie były "ZBYT TRUDNE" (w końcu wykonał prawidłowe zdjęcie rzeczywistego stanu natury) tylko nie przystające do oczekiwań większości a to jest duża różnica dla mnie. Poza tym zbyt trudne z byt trudne dla różnych fotografów i różnego stanu sprzętowego leży na innej granicy.
    No i właśnie wychodzi na to, że nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi. Co do pytania czy zrównuję to kolejny raz podkreślę, że jak ktoś pokazuje swoje zdjęcie to znaczy, że jemu to zdjęcie się podoba. Mi się moje podoba, bo np nigdy wcześniej nie udało mi się zrobić zdjęcia łabędzie startującego do lotu i mi to wystarcza. Skrytykowałaś je i jest to Twoje prawo, uwagi zapamiętałem i być może dzięki nim kolejne zdjęcie będzie dobre. Czy łabędź jest pospolity? Pewnie tak. Czy jak startuje do lotu też, być może, ale jak dla mnie zdjęcie drzew, kilku pagórków i trawy również nie jest szczytem "unikalności". Wkleiłem Twoje słowa z komentarza mojego zdjęcia bo są niejako zaprzeczeniem tego, co napisałaś wyżej.

P.S. ja również mogę zrobić zdjęcie czegoś, co może nie jest ciekawe ale przecież to nie jest istotne, bo to rzeczywistość zastana.
    Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 22.09.11 o 15:42
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    No i właśnie wychodzi na to, że nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi. Co do pytania czy zrównuję to kolejny raz podkreślę, że jak ktoś pokazuje swoje zdjęcie to znaczy, że jemu to zdjęcie się podoba. Mi się moje podoba, bo np nigdy wcześniej nie udało mi się zrobić zdjęcia łabędzie startującego do lotu i mi to wystarcza. Skrytykowałaś je i jest to Twoje prawo, uwagi zapamiętałem i być może dzięki nim kolejne zdjęcie będzie dobre. Czy łabędź jest pospolity? Pewnie tak. Czy jak startuje do lotu też, być może, ale jak dla mnie zdjęcie drzew, kilku pagórków i trawy również nie jest szczytem "unikalności". Wkleiłem Twoje słowa z komentarza mojego zdjęcia bo są niejako zaprzeczeniem tego, co napisałaś wyżej.
    Moje słowa mogą odzwierciedlać mój punkt widzenia i tylko mój. To co ja uważam za tuzinkowe to dla mnie jest tuzinkowe a nie dla Ciebie i być może wielu innych ludzi. Jednak na zdjęciu apz nie ma rażących błędów tak jak na Twoim zdjęciu a startujący łabędź nie jest na tyle rzadkim zjawiskiem, by takie błędy puścić mimo oczu. Poza tym nie wiem o jakim zaprzeczeniu piszesz, ciągle mam wrażenie że się nie rozumiemy. Dla Ciebie te słowa dzisiaj są zaprzeczeniem, ponieważ mam wrażenie, ze nie potrafisz sobie wyobrazić jeszcze, iż brak "unikalności" czy to obiektu czy światła nie jest tym samym co rażące błędy w kompozycji i dobraniu parametrów ekspozycji, ale to tylko moje zdanie, a Ty mas prawo mieć inne, ale nie sadzę żeby moje słowa podważały tutaj cokolwiek. My po prostu rozmawiamy o zupełnie innych rzeczach....
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Moje słowa mogą odzwierciedlać mój punkt widzenia i tylko mój. To co ja uważam za tuzinkowe to dla mnie jest tuzinkowe a nie dla Ciebie i być może wielu innych ludzi. Jednak na zdjęciu apz nie ma rażących błędów tak jak na Twoim zdjęciu a startujący łabędź nie jest na tyle rzadkim zjawiskiem, by takie błędy puścić mimo oczu. Poza tym nie wiem o jakim zaprzeczeniu piszesz, ciągle mam wrażenie że się nie rozumiemy. Dla Ciebie te słowa dzisiaj są zaprzeczeniem, ponieważ mam wrażenie, ze nie potrafisz sobie wyobrazić jeszcze, iż brak "unikalności" czy to obiektu czy światła nie jest tym samym co rażące błędy w kompozycji i dobraniu parametrów ekspozycji, ale to tylko moje zdanie, a Ty mas prawo mieć inne, ale nie sadzę żeby moje słowa podważały tutaj cokolwiek. My po prostu rozmawiamy o zupełnie innych rzeczach....
    1) Najpierw piszesz, że startujący łabędź nie jest niczym unikalnym ale potem dodajesz w odniesieniu do zdjęcia apz, że unikalność nie jest potrzebna
    2) Co dla mniej jest unikalne nie musi być dla Ciebie. Jak co roku podróżujesz do Tybetu i fotografujesz mnichów to Ci się nie będzie chciało wyjąć za 10 razem aparatu, ja jeśli zobaczę pierwszy raz w życiu to aż mi się uszy zatrzęsą -> odnieś to do startującego łabędzia (ja bynajmniej wcześniej nie miałem okazji widzieć)
    3) Jestem amatorem, cale życie się uczę, więc pokazuję zdjęcia takie jak choćby to z łabędziem, żeby mi ktoś coś doradził, pomógł, zwrócił uwagę albo powiedział najzwyczajniej w świecie - zdjęcie jest w 100% dobre technicznie ale nie widzę na nim osobiście nic ciekawego - na tym to polega i własnie to zrobiłem ze zdjęciami apz i nie wiem czemu tak bardzo się tym bulwersujesz
    4) Jeśli amator nie może drugiemu amatorowi powiedzieć jakie są jego odczucia to proponuję wprowadzić stopnie amatorów (amator1, amator2,... amatorn), aby wiadomo był, który amator, z którym może rozmawiać.
    5) jeszcze dodam, może się czegoś nauczę od Ciebie skoro dobrze znasz się na poprawności wykonania zdjęć. Wytłumacz mi na czym polega poprawność zdjęcia https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1316645198 .
    Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 22.09.11 o 16:17
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wczoraj miałem zajęcia pozazakładowe - przy tej okazji powstało trochę obrazków zarejestrowanych moim XZ-tem. Dzień zaczął się paskudnie, ponuro, mglisto, za to bez deszczu.Skończył się słońcem prześwitujących przez warstwę chmur.

329.

330.

331.

332.

AP.

zdjęcia moim zdaniem są słabe, jak by prosto z aparatu zgrane i wrzucone na forum, może raw wywołać ?
    kadr jest nie poukładany i nieprzemyślany

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez konradkkk Zobacz posta
    zdjęcia moim zdaniem są słabe, jak by prosto z aparatu zgrane i wrzucone na forum, może raw wywołać ?
    kadr jest nie poukładany i nieprzemyślany
    Zgadzam się w pełni - zdjęcia są słabe - mało w nich światła, nie ma pierwszych planów, a to o co chodziło autorowi jest kiepsko wydobyte. Nie ma w nich "duszy"

Dziękuję Wam za czas poświęcony tym zdjęciom i ich mojej obróbce. Wasze opinie uświadomiły mi czego w nich nie ma, i czego nie zdołałem na nich pokazać.

Moja poprzednia deklaracja dotyczyła zbliżającej się poprawy pogody. Do mgieł wrócę, bo od zawsze mnie fascynują, ale pokażę coś dopiero jak znajdę już na nie (mgły) sposób. Muszę znaleźć - nie daje mi to od dłuższego czasu spokoju. A w międzyczasie będą inne dni i inne pogody. Moim celem nie jest sztuczna mgła, chcę móc interesująco wykorzystać wszechobecne w podobnych momentach mniej lub bardziej gęste mleko do swoich celów.

Co do kapliczki - próbuję się z nią nadal i na pewno będzie wracała do wątku od czasu do czasu. Mirek świetnie zdefiniował i zasygnalizował kierunek, mojego o niej i o tym plenerze, myślenia.

Zacytowane w wątku fotografie to zupełnie inna bajka - przezroczystość powietrza w miarę niezła, ostre prawie poziomo świecące słońce po wschodzie, i wypełniona mgłą dolina i cienie z drzew widoczne na mgle.

Jarmano - do tego łęgowego miejsca w Sułkowicach podchodziłem już kilka razy. Efekt zdjęciowy nie był ani razu taki jak chciałem...

Pozdrawiam AP.

PS. Na dole - Frontowe niebo nad Sarbskiem i jeden pomniejszony JPG - Wójek Olek wie lepiej co z takimi zdjęciami zrobić. Warto klepnąć w załącznik - algorytm forum masakruje.

333.

330A.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9077425_stitcha.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	212,3 KB
ID:	55171   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9213102A.jpg
Wyświetleń:	117
Rozmiar:	212,5 KB
ID:	55170  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 23.09.11 o 08:29
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Na drugim chyba podobny kadr co wcześniej (po domku poznaję), ale zdjęcie jak dla mnie dużo lepsze. Podobają mi się barwy i to, że drzewa nie są w połowie ucięte. Dobrze, że się nie zniechęcasz do mgieł tylko dlatego, że jedna wrzutka zdjęć nie przypadła do gustu. Ja też się przymierzam do zrobienia zdjęć poranka we mgle. Może nawet w ten weekend się uda? Pozdrawiam, będę zaglądał.

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Co do światła to przy większej jego ilości niebo było by już zjarane. Do tego aparatu potrzebna jest szara połówka lub skorzystaj Apzie z wbudowanego filtra ND. Poniżej taka moja wariacja, ciężko o dobrą poprawkę z jpga

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9213102Ae.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	146,4 KB
ID:	55173
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

A ja bym jeśli chodzi o światło to zrobił cos pomiędzy Twoim a apz. W domu dzisiaj może pokombinuję.

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

330 A już lepsze, tylko delikatnie poziomami się pobawić i cacy

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

A też se wrzucę a co!
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9213102A.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	218,6 KB
ID:	55175____Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9213102APZ_S.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	497,8 KB
ID:	55174____Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9213102AOrton.jpg
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	438,4 KB
ID:	55176
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 23.09.11 o 14:12
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL