Ostatnio edytowane przez apz ; 8.05.16 o 08:14
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jak widze tarfiles na autora "Grecja-Najlepsze trasy dla zeglarzy"![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
365@134 Zaczynam relację jak należy z RAW-ów, z poprawionym balansem bieli czasem z HDR-a.
Nasz pierwszy port: Khaloutsi w zasadzie Jachtklub dla miejscowych i port dla rybaków - mapka z zaznaczonym poźniejszym przelotem i zdjęcie porciku na pólnocnym brzegu Attyki naprzeciw Ewii jak tę jedną w najwiekszych wysp greckich nazywają miejscowi.
Wioska maleńka trzy ulice, mały placyk na brzegu zatoki kilkanaście knajpek i kawiarnię z WiFi. Stąd możlewe bywały wysyłki zdjęc na forum z pomocą tableta. I z ładnym kościółkiem ale o nim później. Okolica górzysta. Zatoka jest ujściem oktesowej rzeki, która sprowadza wodę opadową osiągając poziom wody do 6-7 metrów sądząc po smieciach na drzewach z korycie.
Trafiliśmy na Grecką Wielkanoc i zostaliśmy na nia zaproszeni do domu jednego z organizatorów rejsu. W kolejnej części będzie o tym.
Ostatnio edytowane przez apz ; 8.05.16 o 21:09
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
365@135
Po wejściu do domu na zewnątrz w cieniu dachu gospodarze postawili dla gosci słodki szwedzki stół z greckimi soczystymi słodkościami, na pomarańcze zapraszając na drzewo, cokolwiek to znaczy, wskazując te na których właśnie dojrzały owoce, a gdy dzień wcześniej potrzeba było cytryny do sosu do sałaty rxzymskiej Pani domu poprosiła jedno z nas o zerwanie ich w ogrodzie....
W cieniu pod wiatą na stole czekały przygotowane na ciepło faszerowane warzywa i sałatki oraz miejscowe pieczywo dla zaspokojenia pierszego głodu oraz wina i twarde alkohole.
Obrazki robiłem z myślą o Grzegorzu...
Ostatnio edytowane przez apz ; 8.05.16 o 20:08
Dziękuje za pamięć o mnie w takiej chwili. Większość specjałów mogę odtworzyć. Widzę genialne gołąbki w liściach z winogron i kulki z baraniny...
To jest w tych krajach genialne: potrzebujesz cokolwiek z warzyw czy owoców = idziesz 3 metry do ogrodu...
Pamietam początek lat 80 i wioskę blisko Batumi. Jako dzieciak dostawałem pajdę chaczapuri i wio do ogrodu po pomidora... Na deser mleko i winogrona... Szklanka w ręce jednej, druga rwiesz owoce.
A tak btw, czy ja dobrze widzę, ze tam sękacz lub coś na jego wzór jest?
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Tek jest sękacz - krajowy dowieziony przez jesdnego z uczestników rejsu....
A cała rzecz działa sie w cieniu i przy nadzieji na kawałek pieczonego od rana prosięcia i baranka.
Czas oczekiwania publiczność i gospodarze spędzali na nauce tańców greckich , spożyciu... i intensywnych rozmowach w podgrupach i tak do momentu aż obracające się mięsiwo zostało uznane za zadośc kruche i odchodzące od kości...
365@136
Ostatnio edytowane przez apz ; 8.05.16 o 23:47
Kulinarne foty kapitalne, az chce sie tam powrocic![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
I oto najważniejsza część świeckiej Wielkanocy- spożywanie baranka...
Część religijna odbywa się poprzedniego dnia i w nocy z błogosławieństwem zgromadzonych na uroczystościach i pod kościołem rzesz wiernych. Ale o tym póżniej.
365@137 Nasz wodzirej okazał się być także sprawnym kucharzem.
Po zakończonym spożyciu skorzystałem na chwilę w ogrodowego hamaka gospodarzy...
Ostatnio edytowane przez apz ; 9.05.16 o 08:49
Widzę, że mieliście mięsko z przyprawą - chłopczyna palec sobie urżnął![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||