Nie,no trza opitolić chłopa co to orał za krzywe bruzdy .Tak to dobrych fotek nie można zrobić .
Nawet BW tego nie zlikwiduje.

Mam wrażenie, że to ostatnie zdjęcie z bruzdami (i kolorowe i cz-b) ma nienaturalnie zgaszone światła na owych bruzdach. Albo zrobiłeś to na poziomie rawa, albo już przy wyciąganiu kontrastu - przesadzone. Wyszła płaska szarość - bez serc, bez ducha.
Myślę, że koledzy w tym wątku za bardzo popychają Cię do PSucia, a to przecież nie o to chodzi.
Może i trochę się uczepiłam tego psucia (po raz drugi chyba) ale robisz coraz bardziej "moje" (w sensie lubianego przeze mnie klimatu) pejzaże i wolałabym wariacje na temat kadru jak najczystszego, niż poprawianki nieba przez kilka postów pod rząd.
Stopka Mirka jest aktualna również u mnie
No mi się podoba : ) Jak by tam jeszcze jakieś chmury były było by petarda

Spróbuję raz jeszcze od nowa - od RAW-a. Inaczej.
Robię to mniej więcej tak: Przyciemniam niebo jakieś 0,7 EV cudownym pędzlem z Camera Raw, potem bawię się suwakami jasność i kontrast na oko( tutaj ująłem światła i dodałem sporo kontrastu), potem na krzywych obcinam górę i dół, tam , gdzie histogram jest pusty, w tym zdjęciu brakuje mi jakieś 0,3 EV w światłach i o połowę mniej w cieniach. po zmniejszeniu wyostrzam o jakieś 55- 70% w inteligentnym wyostrzaniu.
Co do BW po konwersji majstrowałem w kolorach na suwakach kolorów - może to się wtedy stało. Spróbuję inaczej.
Dziękuję za uwagi.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zrobiłem dwa zdjęcia do DITL-a 28.05.2011r. Na więcej nie było warunków i czasu - deszcz ciągły opad i zimno. Wybrałem się późnym popołudniem do BB i to jest to co zarejestrowałem w górach w okolicy Porąbki. Całe kadry i moja jednego interpretacja - mam jeszcze dwa z parkingu pod marketem - dodam w następnym poście. Starałem się tylko by znaleźć trochę koloru. żeby nie były tylko zielono-szare
Jeśli macie ochotę pobawić się np. w kadrowanie zapraszam.
AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 29.05.11 o 09:14
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Pierwsze trzy fotki z nocy Synagog na Kazimierzu.
Nie zdążyłem na Miodową, co nie uniemożliwiło mi zrealizowanie swojego mniej intensywnego programu.
Więcej podobnych inicjatyw!
Zapraszam AP.

Apz interesujaca inicjatywa, ja w Pradze zwiedzalem synagoge, gdzies tam mam jakies foty
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Czołem apz! Fajnie jest zajrzeć do synagogi jak jest pusta
niesamowita atmosfera. Polecam
Inicjatywa chwalebna, foty fajne!
Pozdrawiam
Ja
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|