Strona 178 z 422 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228278 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.771 do 1.780 z 4211

Wątek: obrazki apezeta

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: obrazki apezeta

W zasadzie, to nie powinienem tu nic pisać. I względem stażu na forum i względem umiejętności fotograficznych jestem jak szczyl jakiś między tuzami. Mam prawo zachować milczenie bo wszystko co powiem może zostać i zostanie użyte.... Tym razem jednak zmarnuję doskonałą okazję żeby siedzieć cicho, jak onegdaj powiedział Chirac

A wszystko przez jedno zdjęcie, to z winnicy, nr 517 (post #1752) Zdjęcie genialne. Histerycznie rozedrgane kolorami, okraszone niepokojem szumu... wciągające jak historyjka może gdzieś usłyszana, może wymyślona

...I przypomniałeś sobie to uczucie gdy mając 11 lat zakradłeś się na koloni do spiżarni by wyjadać konfitury. A teraz jesteś tu. Gospodarz, ciamajda nie domknął drzwi, chwila jego nieuwagi w zupełności wystarczyła by Polacco dostał się do środka. Najpierw sień, potem drzwi. Które to były - te w lewo czy w prawo? Są, oczy powoli przyzwyczajają się do skąpego światła wpadającego przez małe okienko pod powałą. Na stole dostrzegasz bukiet sztucznych kwiatów. Ale nie, nie po to tu przyszedłeś. Tam pod ścianą, lekko tylko muskany światłem jest skarbiec.
    Mądry winiarz nigdy nie wyprzedaje w całości swych najlepszych win. Przechowywane w ukryciu są żelazną rezerwą na trudne czasy: pożaru, wojny i władzy komunistów. Dobre wino zawsze się sprzeda. To kapitał lepszy niż akcje bo firmy bankrutują, lepszy niż papierowy pieniądz drukowany bez opamiętania. Lepszy nawet niż złoto bo złotem nikt żołądka nie nasycił a wino głowę rozweselić potrafi...
    Tak, tu gdzieś powinno być amarone. Najlepsze, pięknie się starzeje, może leżakować latami nabierając nieziemskiego smaku. Widziałeś w stodole na górze suszące się winogrona, więc ono gdzieś tu musi być. Tylko które to? Najlepsza butelka to pewnie ta, na której szyjce zawieszone są kolorowe świecidełka mające pobrzdąkiwaniem zdradzić gdyby ktoś się doń dobierał. A może to tylko zasłona? Może te szkiełka zawieszono tylko po to by uwagę odwrócić od niepozornej, zakurzonej butelczyny po prawej stronie regału. Nic to, masz dużo czasu, właśnie dostrzegłeś że za stołem stoi krzesło, jakby zapraszało by usiąść i oddać hołd Dionizosowi. Ciekawe, czy gospodarz zakradał się tu przed żoną by sobie łyknąć czasem czegoś szlachetniejszego? Stara hetera, licząca każdego lira, dobre wino oddawała kupcowi bądź zanosiła do knajpy w miasteczku a w domu się piło tylko cienkusza. Jeśli patrone się tu faktycznie zakradał to gdzieś tu powinno być szkło i korkociąg...
    ----------
    Wersje tego zdjęcia które przygotowali Bodzip i Mirek54 są równie fascynujące, równie fascynujące jak starannie wytarta z kurzu półka z winami w sklepie u Więcławskiej w Wilkowyjach

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Wiesz Panie Janie, zaskoczyłeś mnie.
    Powiem uczciwie, że pozytywnie mnie zaskoczyłeś
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tam były różne źródła światła - żarówki, świetlówki z żarówkowych oprawach i światło dzienne - w różnych proporcjach pomieszane w rożnych miejscach obiektu, a przede wszystkim niedobór światła.
    Litraż pominąłeś.

Z wieloma różnistymi światłami też mam problem, ale skoro tak lubią?

Te butelki mnie intrygują bardziej od beczek. Porcje jednorazowe, że tak powiem. Świetne są.

Beczki beczkami
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Wersja Mirka prawdziwsza od mojej.
    Mimo wszystko bardziej do wyobraźni i moich gustów estetycznych przemawia Twoja wersja.
    Kolory nie muszą być idealne ale jest klimat.
    Czuć ze wino jest stare, zdjęcie robi smak
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Mniej więcej o taką zabawę mi chodziło. To jednak zabawa formą, w pierwotnej wrzutce niewątpliwie istotniejsza jest treść Wrzucam jako ciekawostkę. Sama byłam ciekawa.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	apezetowe_butle.JPG
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	181,6 KB
ID:	68280  

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Mniej więcej o taką zabawę mi chodziło. To jednak zabawa formą, w pierwotnej wrzutce niewątpliwie istotniejsza jest treść Wrzucam jako ciekawostkę. Sama byłam ciekawa.
    Całkiem mi się podoba. Próbowałaś coś wydobyć z pozostałych? I właściwy WB wydobyłaś z tej foty.

A ja siedzę nas fotą z figurką pod oknem w oddali między beczkami i zastanawiam się nad takim kadrowaniem?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6141298v11.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	183,1 KB
ID:	68283   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6141298.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	217,4 KB
ID:	68282  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 13.08.12 o 22:10
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Ten kwadrat od początku mnie intrygował Pozostałych na razie nie ruszałam z braku czasu i prozaicznego powrotu na pracy łono
    Dzięki za umożliwienie zabawy i zaspokojenie ciekawości.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Całkiem mi się podoba. Próbowałaś coś wydobyć z pozostałych? I właściwy WB wydobyłaś z tej foty.

A ja siedzę nas fotą z figurką pod oknem w oddali między beczkami i zastanawiam się nad takim kadrowaniem?
    Jak dla mnie wersja asymetryczna.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

dzarro
    Gość

Dziękuję za wizyty. Ostatnie dwa z winiarni - pomieszczenia magazynu najcenniejszych roczników. Firma prowadząca winiarnię prowadzi sprzedaż wysyłkową pojedynczych butelek dla koneserów i restauracji na cały świat. Zdjęcia z ostatniego pomieszczenia, za taka buteleczkę trzeba dać od kilkuset euro w górę. Zaskoczony byłem, ze mają tam własnie małe okienko, które zdominowało barwę światła i dało możliwość ustawienia normalnego balansu bieli.

517.
    518.
    Ja w 517 poszedłbym w kierunku jednak intensywnych kolorów. To jest zdjęcie za gatunku nieudane/bardzo udane - tuszowanie jego wad według mnie nic nie da - wersje pastelowe do mnie nie przemawiają. Trzeba raczej zablefować i wady pokazać jako zalety - nie wiem czy coś z tego wyjdzie na pewno, ale tak mi świta.
    518 też ciekawe/nieudane. Ja nie wiem czy jest do pokazywania - raczej do zachowania, żeby zostało z tyłu głowy, że można jeszcze kiedyś popróbować w ten deseń. Ja bym nic nie kadrował. Istotą tego zdjęcia jest własnie taki piętrowy chaos. Szkoda, że dołu brakuje - ucięty stołek jest OK, ale drzwi wydają się okaleczone. Fajne te obrazki po prawej a antresola to już "wogle" git. To, że krzywo też nie przeszkadza - bo takie zdjęcia powinny być trochę krzywe, żeby było bardziej artystycznie . Coś sprawia, że to zdjęcie ogląda się bardziej jak etiudę, zapis "rozpoznania walką" niż coś skończonego - ale mi się podoba częściowo. Taki "kulfonizm" od czasu do czasu jest niezbędny jako przeciwwaga dla dopieszczonych obrazków i innej kaligrafii.

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Właśnie sobie uświadomiłam, że masz walniętą numerację zdjęć. 517 i 518 się dublują (numery, foty są różne).

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    518 też ciekawe/nieudane. Ja nie wiem czy jest do pokazywania - raczej do zachowania, żeby zostało z tyłu głowy, że można jeszcze kiedyś popróbować w ten deseń. Ja bym nic nie kadrował. Istotą tego zdjęcia jest własnie taki piętrowy chaos. Szkoda, że dołu brakuje - ucięty stołek jest OK, ale drzwi wydają się okaleczone.
    Z tym kadrowaniem to była wyłącznie moja fanaberia