Delta optical forest 8x42 / 10x42 - około 350 za nówkę.
Delta optical forest 8x42 / 10x42 - około 350 za nówkę.
Ostatnio edytowane przez moose ; 16.08.10 o 09:14
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
witam
w dziedzinie lornetkowania jestem totalnym laikonikiem
kupiłem nikon action 8*40 na alledrogo za jakieś małe pieniadze zł ( koles tłumaczył ze mu niepotrzebna , a dostał w prezencie )
poprzednio miałem taka mała lornetke Hama - nikon w porównaniu do hama to inna bajka
wreszcie coś widac
pozdrawiam
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Jeśli lekkie i małe to coś typu 8x32 lub nawet 7x28, bardziej uniwersalne (tzn więcej zobaczysz po zachodzie słońca) to 8x42 lub 10x42.
Co do lornetek zoomów to w tych co miałem sposobność oglądać nawet 8-22x40 obraz był dużo ciemniejszy i mniej wyraźny niż w pożadnej 10x42.
Niestety jakość idzie w parze z ceną.
pozdrawiam Krzysiek
Cześć,
Właśnie wróciłem z wakacji gdzie posługiwałem się lornetką Olympusa 10X42 EXPS I. Na moje potrzeby znakomita. Jest wystarczająco jasna co szczególnie przydatne jest wczesnym rankiem i wieczorem, nie bardzo ciężka. Łaziłem z nią i E3 uwieszonymi na szyi.
Tutaj test lornetek 10X42:
http://www.optyczne.pl//index.php?te...st_lo=15&roz=2
Pozdrawiam.
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Ja wiosną kupiłem tanią lornetkę Geologica (Dechatlon) 7x50. Jestem w miarę zadowolony, jest lekka. Nie wiem jak będzie z trzymaniem parametrów pod dłuższym okresie użytkowania. Przed kupnem najlepiej jest sprawdzić lornetkę w praniu, ja np. przez 10x50, 12x56 widziałem gorzej niż przez 7x50 (ruchy obrazu bez podparcia rąk). 7x50 daje też korzystny obraz przy słabej widoczności (rano, wieczorem, przy księżycu). Denerwuje mnie natomiast ustawianie ostrości w tej lornetce. Dłuższy czas użytkowałem kultowego zeissa 7x50 z 1970, pancerny, ciężki i pod tym względem była lepsza.
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
ostatecznie stwierdzilem że biorę
10x50 DPS I ; 8x40 DPS I ; 7x35 DPS I
które nie wiem - różnica w wadze jeste miedzy 855 a 610 czyli 2 tabliczki czekoladypójde do sklepu pomacam wszystkie trzy i stwierdze co najlepiej
kusi mnie 10x50 ale nie wiem czy nie za ciezkie i czy nie za duze powiekszenie jak na moje potrzeby. W Delta Optical nie udezam ze wzgledu na cene
jak kupie to dam znac czy mialo to sens![]()
Ja sobie kupiłem lornetkę 10x42. Polecam sprawdzić samemu czy jest się w stanie utrzymać lornetkę z takim powiększeniem bez znacznych drgań. W pierwszej chwili myślałem, że lepiej było wziąć 8x42, ale po przyzwyczajeniu daję radę. Jednak dla niektórych osób jest to problem.
ja ze swojej strony polecić mogę małą i lekką ecotone "made in japan" http://www.ecotone.pl/?id_dz=46&id_kat=46&id=790 , mam ją od 2 lat i nie mam problemu czy brać a może nie dźwigać . Mam ochotę to wrzucam do kieszeni i tyle
p.s. ale trochę podrożała przez 2 lata
Jacek